oortest pasgeboren baby
Beeld: Shutterstock

Als je baby een paar dagen oud is, krijgt hij een gehoortest. Zo wordt bekeken of je kleintje goed kan horen. Hoe de test in z’n werk gaat en wat er gebeurt als het resultaat negatief is, lees je hier.

Een goed gehoor is natuurlijk heel belangrijk. Daarmee leert je kind taal, en kan hij straks goed leren praten. Als het gehoor van je baby afwijkingen vertoont, kan dat grote gevolgen hebben voor zijn ontwikkeling.
 

Article continues after the ad

Wanneer vindt de gehoortest plaats?

Des te eerder een gehoorafwijking wordt ontdekt, des te sneller je baby behandeld kan worden. Daarom wordt meestal al in de kraamweek, zo tussen de vierde en zevende dag na de geboorte, een gehoortest afgenomen door een medewerker van het consultatiebureau. Afhankelijk van de regio waar je woont gebeurt dit op het consultatiebureau of bij jou thuis (vaak in combinatie met de hielprik).

Woon je in Zuid-Holland of Gelderland? Dan kan het zijn dat de gehoorscreening pas na een paar weken plaatsvindt op het consultatiebureau.
 

Hoe werkt de test?

Een gehoortest klinkt misschien ingewikkeld, maar eigenlijk is het heel simpel. Een klein, zacht dopje stuurt een knetterend geluidje het oor van je baby in. Een gezond oor reageert daarop door geluidjes te maken en een kleine microfoon in het dopje vangt die geluidjes op. Het dopje is verbonden met een meetapparaat en dat beoordeelt aan de hand van de geluidjes of het oor goed werkt.

Belangrijk is wel dat het in de ruimte waar de gehoortest wordt afgenomen, stil is.
 

Lees ook:
Gehoorbescherming bij je kind: dit zijn de opties >

 

Wat merkt je baby ervan?

Vrijwel niets. De gehoorscreening doet geen pijn en duurt maar een paar minuutjes. Je baby kan in de maxi-cosi blijven liggen en gewoon doorslapen tijdens de test. Hij wordt waarschijnlijk niet wakker van de geluidjes.
 

De uitslag

Bij ongeveer 95 op de 100 kinderen is de uitslag voldoende: het kind hoort vrijwel zeker voldoende om goed te leren praten.

Is de uitslag onvoldoende, dan wil dat niet zeggen dat je kind (blijvend) gehoorverlies heeft. In de meeste gevallen is er dan sprake van omgevingslawaai tijdens de test, was je baby onrustig of zat er teveel oorsmeer in de gehoorgang.

De medewerker van het consultatiebureau kan de gehoortest op dat moment of een week later nogmaals doen. Is de uitslag blijvend onvoldoende aan één of beide oren, dan zal vervolgonderzoek moeten aantonen wat er aan de hand is.
 

Blijf alert

Ook als de uitslag aan beide oren voldoende was, moet je alert blijven. De gehoortest geeft namelijk niet honderd procent zekerheid dat je kind voldoende hoort. Houd dus goed in de gaten of je kind jou en andere geluiden goed blijft horen zodra hij ouder wordt. Bij twijfel neem je contact op met het consultatiebureau of je huisarts.
 

Bron: RIVM

 

 

Meer Kek Mama? Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief >