Door de harde geluiden van bijvoorbeeld de televisie en mobiele telefoon kan het gehoor van je kind beschadigen. Om dat zoveel mogelijk te voorkomen kun je je kind gehoorbeschermers geven. Welke soorten er zijn? Dat lees je hier.
Lees verder onder de advertentie
Het gehoor van een kind is gevoeliger dan dat van een volwassene. Ongeveer één op de acht kinderen krijgt gehoorschade. Bij jonge kinderen ontstaat dat omdat ze bijna dagelijks met een koptelefoon voor de televisie of op de tablet zitten. Bij oudere kinderen komt het omdat ze oortjes gebruiken voor hun mobiele telefoon en computergames, en het volume dan vaak te hard zetten.
Lees verder onder de advertentie
Maar digitale apparaten zijn niet de enige boosdoeners. Denk ook aan hard lawaai tijdens sportwedstrijden, festivals en vuurwerk met oud en nieuw.
Gevolgen
Als je kind gehoorschade oploopt, merkt hij dat niet meteen. Pas wanneer hij ouder wordt kan hij last krijgen van stress en slaapproblemen, moeite hebben met concentreren en hij kan een verhoogde bloeddruk hebben of zelfs een verminderde taalontwikkeling. In het ergste geval kan het gaan om tinnitus (oorsuizen) dat blijvend is.
Zorg ervoor dat je de oren en daarmee het gehoor van je kind voldoende beschermt. Dat kun je op deze manieren doen:
Oordopjes
Voor kinderen tussen de vier en twaalf jaar oud zijn speciale Pluggie Kids ontwikkeld. Deze oordopjes beschermen de oren van jonge kinderen tegen hard geluid en te harde muziek. Door een speciaal filter kan je kind je wel gewoon blijven horen.
Lees verder onder de advertentie
Oorkappen
Voor een nog betere bescherming kun je kiezen voor een oorkap: deze bedekt het hele oor. Deze oorkappen zijn te gebruiken vanaf twee jaar en gaan jaren mee omdat ze verstelbaar zijn. Ook handig: in verschillende kleuren verkrijgbaar, dus je kind kan zelf kiezen welke hij leuk vindt.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.