Gehoorbescherming bij je kind: dit zijn de opties

04.04.2020 07:42
oorbescherming kind Beeld: Shutterstock

Door de harde geluiden van bijvoorbeeld de televisie en mobiele telefoon kan het gehoor van je kind beschadigen. Om dat zoveel mogelijk te voorkomen kun je je kind gehoorbeschermers geven. Welke soorten er zijn? Dat lees je hier.

Het gehoor van een kind is gevoeliger dan dat van een volwassene. Ongeveer één op de acht kinderen krijgt gehoorschade. Bij jonge kinderen ontstaat dat omdat ze bijna dagelijks met een koptelefoon voor de televisie of op de tablet zitten. Bij oudere kinderen komt het omdat ze oortjes gebruiken voor hun mobiele telefoon en computergames, en het volume dan vaak te hard zetten.

Maar digitale apparaten zijn niet de enige boosdoeners. Denk ook aan hard lawaai tijdens sportwedstrijden, festivals en vuurwerk met oud en nieuw.
 

Gevolgen

Als je kind gehoorschade oploopt, merkt hij dat niet meteen. Pas wanneer hij ouder wordt kan hij last krijgen van stress en slaapproblemen, moeite hebben met concentreren en hij kan een verhoogde bloeddruk hebben of zelfs een verminderde taalontwikkeling. In het ergste geval kan het gaan om tinnitus (oorsuizen) dat blijvend is.

 

Lees ook:
Eén op de zeven kinderen heeft gehoorschade door te harde muziek >

 

Wat kun je doen om gehoorschade te voorkomen?

Zorg ervoor dat je de oren en daarmee het gehoor van je kind voldoende beschermt. Dat kun je op deze manieren doen:

 

Oordopjes

Voor kinderen tussen de vier en twaalf jaar oud zijn speciale Pluggie Kids ontwikkeld. Deze oordopjes beschermen de oren van jonge kinderen tegen hard geluid en te harde muziek. Door een speciaal filter kan je kind je wel gewoon blijven horen.
 

Oorkappen

Voor een nog betere bescherming kun je kiezen voor een oorkap: deze bedekt het hele oor. Deze oorkappen zijn te gebruiken vanaf twee jaar en gaan jaren mee omdat ze verstelbaar zijn. Ook handig: in verschillende kleuren verkrijgbaar, dus je kind kan zelf kiezen welke hij leuk vindt.

Bron: Schoonenberg & Alpine Gehoorbescherming
 

 

Nog meer Kek Mama? Volg ons op Instagram