Door de harde geluiden van bijvoorbeeld de televisie en mobiele telefoon kan het gehoor van je kind beschadigen. Om dat zoveel mogelijk te voorkomen kun je je kind gehoorbeschermers geven. Welke soorten er zijn? Dat lees je hier.
Lees verder onder de advertentie
Het gehoor van een kind is gevoeliger dan dat van een volwassene. Ongeveer één op de acht kinderen krijgt gehoorschade. Bij jonge kinderen ontstaat dat omdat ze bijna dagelijks met een koptelefoon voor de televisie of op de tablet zitten. Bij oudere kinderen komt het omdat ze oortjes gebruiken voor hun mobiele telefoon en computergames, en het volume dan vaak te hard zetten.
Lees verder onder de advertentie
Maar digitale apparaten zijn niet de enige boosdoeners. Denk ook aan hard lawaai tijdens sportwedstrijden, festivals en vuurwerk met oud en nieuw.
Gevolgen
Als je kind gehoorschade oploopt, merkt hij dat niet meteen. Pas wanneer hij ouder wordt kan hij last krijgen van stress en slaapproblemen, moeite hebben met concentreren en hij kan een verhoogde bloeddruk hebben of zelfs een verminderde taalontwikkeling. In het ergste geval kan het gaan om tinnitus (oorsuizen) dat blijvend is.
Zorg ervoor dat je de oren en daarmee het gehoor van je kind voldoende beschermt. Dat kun je op deze manieren doen:
Oordopjes
Voor kinderen tussen de vier en twaalf jaar oud zijn speciale Pluggie Kids ontwikkeld. Deze oordopjes beschermen de oren van jonge kinderen tegen hard geluid en te harde muziek. Door een speciaal filter kan je kind je wel gewoon blijven horen.
Lees verder onder de advertentie
Oorkappen
Voor een nog betere bescherming kun je kiezen voor een oorkap: deze bedekt het hele oor. Deze oorkappen zijn te gebruiken vanaf twee jaar en gaan jaren mee omdat ze verstelbaar zijn. Ook handig: in verschillende kleuren verkrijgbaar, dus je kind kan zelf kiezen welke hij leuk vindt.
Doe jij als moeder het meest in huis? Van de kinderen naar school brengen tot de boel netjes houden? En merk je dat je partner niet altijd even enthousiast is om de handen uit de mouwen te steken? Het ligt niet aan hem, het ligt aan de sterren. Mannen met deze sterrenbeelden zijn namelijk luie […]
Het is de grootste angst van veel moeders in wording: dat de babynaam die je al jaren klaar hebt liggen voor je neus wordt weggekaapt. Het overkwam Vera. “Ik wist niet wat ik hoorde, had ze nou écht mijn babynaam gestolen?”
Actrice en influencer Gaby Blaaser vertelt in de nieuwste aflevering van 30 Minuten Rauw over het ziekteproces van haar moeder, die in het voorjaar van 2024 overleed aan vulvakanker. Met radio-dj Ruud de Wild praat ze over de stilte en schaamte rondom de ziekte en de noodzaak van zelfonderzoek.
Dolblij was Luuk (29) toen zijn schoonmoeder meteen te hulp sprong na de zware bevalling van Anouk, maar nu is zijn schoonmoeder niet meer weg te slaan uit het gezin. ‘Ik overdrijf niet als ik zeg dat ze elke dag even aanwipt.’
De kop is eraf! De eerste aflevering van het Sinterklaasjournaal met presentator Merel Westrik aan de cadeautjesdesk is een feit. Even wennen voor de vaste kijker of smaakt het naar meer voor de komende afleveringen? Dit vindt tv-kijkend Nederland van de nieuwe presentator.
Een pretecho is een bijzonder moment voor aanstaande ouders. Zeker als ze op dat moment ontdekken of ze een jongen of meisje verwachten. Toen Carmen (34) aan haar schoenmoeder vertelde dat ze weer oma zou worden van een kleindochter, had ze deze reactie nooit verwacht.