Waar de één zweert bij de slaapmethode van kinderarts Richard Ferber, moet de ander er niets van hebben. Wij vragen ons vooral af: werkt-ie? Kinderslaapcoach Myrthe Stapper heeft het antwoord.
Lees verder onder de advertentie
De Ferber-methode is een manier om je kind te laten inslapen en werkt als volgt: je legt je baby na z’n avondroutine wakker in bed en verlaat z’n kamer. Begint hij te huilen? Dan wacht je vijf minuten voordat je je kind gaat troosten. Na vijf minuten verlaat je de slaapkamer weer en – als je baby opnieuw begint te huilen – wacht je vervolgens tien minuten voordat je ‘m kalmeert. Je bouwt dit schema elke dag op en houdt steeds langere tussenposes aan tot je kind zichzelf kan kalmeren.
‘Deze methode is spraakmakend omdat elke ouder hier wel een mening over heeft’, vertelt Myrthe. ‘Onze ervaring is dat hij voor sommige ouders en baby’s goed werkt, en voor anderen juist helemaal niet. Dit omdat elke vader, moeder, baby en situatie anders is. Daarbij adviseren we de Ferber-methode pas toe te passen vanaf 6 maanden – voor die tijd kunnen veel baby’s zichzelf nog niet goed kalmeren en heeft deze methode dus geen effect.’
Lees verder onder de advertentie
Benieuwd naar andere manieren om je baby in slaap te brengen? Je vindt ze hier
Myrthe Stapper is gecertifieerd kinderslaapcoach en oprichter van slaaptipsvoorbabys.nl
Als werk onverwacht roet in het ouderschap gooit, moet je soms creatief zijn. Zo ook Carolien, die last-minute een oppas moest regelen voor haar dochter Saartje. Haar vriendin Melia bood hulp aan — met als resultaat een middag die niemand snel zou vergeten.
We kennen haar allemaal. Die ene moeder die haar halve inboedel inpakt alsof ze op wereldreis gaat in plaats van een weekje vakantie naar de camping in Frankrijk.
De zomervakantie: zes weken vol quality time, ijsjes, knutselprojecten en gezellige uitjes. In theorie. En voor sommige moeders pakt het ook vast zo uit…
Bernike (29) is getrouwd met Ruben (31) en moeder van een dochter (0). In haar columns schrijft ze scherp, geestig en met zelfspot over de realiteit van het jonge ouderschap – waarbij ze oog heeft voor het absurde in het alledaagse.