Column Sara: kerst is een opvoedvrije zone

23.12.2016 15:43
Sara van Gorp

Hoofdredacteur Sara schrijft vol humor en relativering over zichzelf en haar gezin.

‘&%@#$%@#!’ Terwijl de balsamicodressing uit mijn handen valt en de complete keuken onderkleddert, vloek ik oorverdovend.
‘Mam, je moet echt leren niet zo te schelden hoor. Ik zeg toch ook niet ‘fuck’ en ‘fak’ en ‘shit’? En ik ben nog klein.’
‘Grote mensen zijn niet altijd heilig Ko.’
‘Maar jij wel mama!’
Hou dat nog even vast jochie, mompel ik in mezelf. Wat het is: in december slaap ik minder en vloek ik meer. Vanwege teveel te doen. En dan had ik dit jaar mijn decembermanagement nog wel zo uitstekend op orde.

 

Niet meer pleasen

Mijn pleaserige kant (vooral altijd ‘ja’ zeggen) had ik succesvol gedumpt. Dus vierden we Sinterklaas alleen met z’n vieren. Geen grootste gedichten en surprises met de complete familie. Check. Ko’s verjaardag (heel handig een paar dagen na Sinterklaas, hadden we acht jaar geleden in the heat of the moment maar een beetje beter moeten nadenken) zouden we buiten de deur doen en ook niet drie keer, maar gewoon één keer vieren.

 

Zoontjes volledig hyper

Daar ging het al mis. Dat kookfeestje buiten de deur vond ik toch, tja, ongezellig. En dus had ik op zaterdag zeven zeer aandoenlijke kleuters met koksmutsen van crêpepapier deeg knedend aan het aanrecht. En ach, ook gezellig als de familie de volgende dag nog even soep en taart komt eten. Na drie dagen feest lag ik verkreukeld in de hoek en dan moest het schoolkerstdiner en kerst nog komen. En dan ook nog proberen mijn twee volledig hyperende zoontjes in het gareel te houden terwijl ze van feest naar feest hoppen.

 

Opvoedvrije kerst

Dat kan anders. Dus hebben we in ons #Decemberstress filmpje (alweer meer dan 440.000 keer bekeken!) kerst uitgeroepen tot opvoedvrije zone. Rukken de hooligans de ballen uit de boom waar je bij staat? Eten ze de kerststol, aardappelgratin of aarbeienbavarois alleen maar onder tafel in plaats van eraan? Het zal wel. Met kerst wordt even niet opgevoed.
Moet ik alleen nog even Ko melden dat dat ook voor ouders geldt.

 

Sara van Gorp (42) is hoofdredacteur van Kek Mama. Ze woont samen met Mark en hun zoons Ko (7) en Toon (2).

 

Decemberstress? Bekijk ons hilarische filmpje of profiteer van onze geweldige abonnee-aanbieding: