Beeld: Getty
Beeld: Getty

Lieve (30) is moeder van Jan (3) en Dries (1). Ze was gelukkig getrouwd, tot haar man afgelopen Kerstmis totaal onverwachts zijn koffers pakte. Voor Kek Mama schrijft ze over alles wat ze sindsdien doormaakt. Deze week: door het slechte weer zat Lieve er even helemaal doorheen tijdens haar vakantie.

De eerste twee dagen van de vakantie verlopen vlekkeloos. De heren luisteren prima, de zon schijnt volop en we hebben alle drie goede zin. Als, op de derde dag van de vakantie, het weer omslaat en het slapen in een caravanbedje zijn tol gaat eisen, begin ik toch wat te twijfelen aan mijn supermoeder-skills.

 

Gedruppel

Er is slecht weer voorspeld en uit voorzorg haal ik alles al naar binnen voor de nacht. Het dakraampje kan volgens de kenners wel op een kiertje blijven staan, aangezien we toch ook frisse lucht moeten hebben. Helaas blijkt dat niet helemaal waar en word ik middenin de nacht gewekt door het geluid van gespetter. De hele caravan staat blank. Ik gris handdoeken uit het kastje en droog de boel, in het donker, zodat de jongens niet wakker worden. Uit pure angst voor wat me te wachten staat, twijfel ik of de caravandeur moet openen om de buitenboel te inspecteren. Uiteindelijk doe ik het toch en mijn angst blijkt niet ongegrond.

 

'Alles is nat'

Het hele linker gedeelte van onze voortent is ingestort en ik sta letterlijk tot aan mijn enkels in het water. Mijn telefoon fungeert als zaklamp en ik bekijk de schade. Godzijdank zijn de tentstokken niet verbogen of gebroken en is het een kwestie van het water lozen en opnieuw opzetten. Opeens voel ik me heel zielig. Kijk mij hier nou staan. Alleen, twee kinderen, 10 natte handdoeken in de caravan en alle tassen in de voortent vol met kleren én een laagje regenwater..

 

Hulp uit onverwachte hoek

Ik bedenk me ineens dat ik, bij hoge nood, alle Duitse mannen in ons laantje om hulp mocht vragen maar besluit dit uit te stellen tot morgenvroeg als ik ineens de stem van mijn buurman hoor. Of ik hulp kan gebruiken? In ons laantje blijken meer voortenten op instorten te staan na een heftige bui. Samen zetten we mijn voortent weer op en ik dank hem hartelijk. Ik duik snel mijn bed weer in en kijk morgen wel hoe ik alles droog krijg.

 

Einde van de vakantie

Als ik de volgende morgen wakker word en met mijn twee mannen rustig lig te ontwaken in het grote bed heb ik zin om alles bij elkaar te pakken, terug te rijden naar huis, alles in de wasmachine te gooien en een einde te maken aan deze vakantie. Het regent buiten nog steeds, de veldjes staan onder water en ik weet dat ik nagenoeg geen droge kleren meer heb.

 

Plezier

Als Jan naar buiten kijkt en vol enthousiasme vraagt of hij zijn laarzen bij zich heeft, weet ik dat ik niet moet opgeven. Ik antwoord dat zijn laarzen in de auto liggen, zie zijn glunderende ogen en weet dat hij straks de ochtend van zijn leven heeft met het springen in de plassen. Wij blijven. Wij zijn niet van…. Suiker!

12 redenen huilen kinderen

Het verkeerde boekje voorlezen, mensen die niet terugzwaaien of het moment dat ze erachter komen dat de snacks op zijn. Er zijn veel redenen voor kinderen om een potje te gaan grienen, maar soms kun je er als ouder geen touw aan vast knopen. Zo ook niet bij deze foto's.

Papa en ik


 

Toekomstige acteur

Tja...


 

Dat gaan we dus écht niet delen


 

Privacy wordt niet gewaardeerd


 

Soms weet je het ook gewoon niet


 

'Maar, waarom niet?'


 

Het gemiddelde ochtendritueel


Lees ook
Fotoserie: 8x creatieve wraakacties van kinderen >

 

En dit ook


 

Beetje besluiteloos


 

Is ook best eng


 

Het leven is ook zwaar

Bron: BoredPanda.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

positief opvoeden
Beeld: Pexels

Uit onderzoek blijkt dat kinderen die positief worden opgevoed, een grote kans hebben om zich te ontwikkelen tot zelfstandige volwassenen met veel zelfvertrouwen. Makkelijk gezegd, maar hoe pak je zoiets aan?

Wij hebben als handvat de vijf basisprincipes op een rij gezet.
 

1. Een veilige en stimulerende omgeving bieden

Een hele logische. Als je kind zich vrij kan bewegen en zich veilig voelt, zal het veel gaan ontdekken en uitproberen. En dit helpt om z'n vaardigheden te ontwikkelen. Wat hierbij heel belangrijk is? Een veilig huis. Berg medicijnen goed op, leg gevaarlijk spul buiten bereik van je kind en zet hekjes voor de trappen. Zo kun jij ook wat meer ontspannen en hoef je geen politieagent te spelen.
 

2. Laten leren door positieve ondersteuning

Je hoeft echt niet elke minuut van de dag met je kinderen te spelen, maar het is wel belangrijk dat je er voor ze bent wanneer ze naar je toe komen voor hulp of om te praten. Daarnaast vinden kinderen het prettig om te horen wat ze goed doen en om aangemoedigd te worden om nieuwe dingen te leren: een schouderklopje op z'n tijd is altijd fijn.
 

Lees ook
Jan legt het nog een keer uit: complimenten >

 

3. Een aansprekende discipline hanteren

Stel duidelijke regels op en leg op een heldere manier uit wat je kind fout doet wanneer hij of zij zich niet aan deze regels houdt. Belangrijk hierbij is: reageer snel en doortastend. Dit zorgt ervoor dat je kind weet wat-ie kan verwachten en zich zeker en veilig voelt. Extra tip: je hoeft niet altijd meteen op elk klein probleem in te gaan. Negeer het gedrag waarvan je denkt dat het eigenlijk aandacht vragen is. Geef het niet te veel aandacht, dan stopt het vanzelf.
 

4. Realistische verwachtingen hebben

Kinderen ontwikkelen zich allemaal op hun eigen manier, én in hun eigen tempo. Je koter moet er dan ook aan toe zijn om iets nieuws te leren. Als je te veel van je kind vraagt, is de kans groot dat hij ongewenst gedrag gaat vertonen. Blijf realistisch en onthoud dat niemand perfect is. Oh, en wees ook niet te streng voor jezelf.
 

5. Goed voor jezelf zorgen

Dit is een hele belangrijke: als je goed voor jezelf zorgt, wordt de opvoeding van je kind daar ook makkelijker en leuker van. Doe eens iets wat je leuk vindt, zonder dat je kinderen erbij zijn en je zult zien dat je rustiger en geduldiger bent wanneer je kind je nodig heeft.

Bron: Positiefopvoeden.nl

 

Dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >