Aisha rots & water
Beeld: Unsplash

Aisha Scheuer (bekend van DIWMOTZ) kreeg met haar ex-vrouw zoon Shai (7). Voor Kek Mama schrijft ze iedere maand een column over het ouderschap van een zoon met twee moeders.

Vroeger gingen mijn nekharen overeind staan als ik hoorde over de cursus Rots & Water, die je leert om te gaan met verschillende type mensen. Dat zweverige gedoe, niks voor mij.

Tot ik een kind kreeg die niet altijd even goed voor zichzelf opkwam. De keren dat hij naar de eerste hulp moest kwam het door toedoen van een ander kind. We besloten hem op te geven voor een cursus. In het kader van ‘baat het niet dan schaadt het niet’ valt het altijd te proberen.
 

Rots & Water

Het leuke aan zo’n cursus is dat er twee soorten kinderen aan meedoen.

  • De introverte rustige kat-uit-de-boom-kijkende kinderen
  • De extraverte actieve ik-sla-mijn-buren-knock-out-met-de-choreografie-van-in-de-maneschijn kinderen

Daar horen dan ook verschillende soorten ouders bij.

  • De overprikkelde in de smartphone gedoken ouder
  • De drukke sociale ouder die met iedereen contact maakt.
  • Ik; een combinatie van bovenstaande

Kortom; rots-ouders, water-ouders, rots-kinderen en water-kinderen. Want blijkbaar is dat erfelijk.
 

Ouder-kind-relatie

Ik ben van nature water, maar ik zie eruit als een rots. Shai is water, en heeft daar nogal moeite mee. Want hoewel onze band sterk is wordt hij ook wel vaak onzeker van mij en dat zorgt voor de nodige spanningen in onze ouder-kind-relatie.

Shai had absoluut geen zin in de cursus. Hij gaat liever geen uitdagingen aan en vindt dat soort sociaal-emotionele activiteiten maar vermoeiend. Juist dat maakt dat hij naar de training moest want dat vermijdende gedrag zien we ook terug in conflicten. Hij gaat liever geen confrontatie aan omdat mensen dan nog weleens boos uit de hoek kunnen komen. Of misschien doet hij dan wel iets verkeerd.

Met een hoop tegenzin heeft hij de training afgerond. Hoewel hij vond dat het allemaal maar onzin was zag ik zijn houding ten opzichte van andere kinderen veranderen. Hij sprak duidelijker omdat hij leerde dat hij zijn stem op verschillende manieren kon gebruiken. Hij kon de rots- en watermensen herkennen en beschrijven waardoor hij zich veel bewuster werd van zijn gedrag en dat van de ander.
 

Lees ook
Column Aisha: ‘Moeders, hoe overleven jullie een dagje speeltuin of pretpark met jullie kroost?’ >

 

Lil' Bruce Lee

Hij was erg enthousiast over de laatste les. De kinderen gingen leren om een plankje door midden te slaan. Hij was er vastberaden over. “Als je denkt dat je het niet kan, dan kun je het ook niet. Maar als je denkt dat je het kan, dan kun je het.” In die les heeft hij laten zien dat zijn vastberadenheid en geloof in zijn eigen kunnen zijn vruchten heeft afgeworpen. Zonder aarzelen sloeg lil’ Bruce Lee het plankje doormidden. Waar het plankje aan diggelen lag groeide zijn zelfvertrouwen des te meer.

Hij leerde dat zijn zelfbedachte theorie ‘Ik ben water, dus ik kan geen rots zijn’ niet klopte en dat hij ook best kan doen alsof hij rots is, ook al is hij van binnen water. En we leerden wat beter met elkaar omgaan. We zijn er nog lang niet, want de onzekere houding naar mij heeft hij nog steeds. Maar als ik merk dat hij moeite met mijn ‘rots-uitstraling’ heeft dan herinner ik hem even hoe bang ik ben voor mensen die zomaar plankjes doormidden slaan met hun blote hand.

Hij heeft niks te vrezen.

 Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

kinderen-met-twee-moeders-of-vaders

Kinderen met homoseksuele ouders groeien even gelukkig, tevreden en goed functionerend op als kinderen uit een gezin met een vader en een moeder. Dat zegt hoogleraar homoseksueel ouderschap Henny Bos.

Door de kinderen te observeren, filmen en vragenlijsten in te laten vullen, zag Bos hoe ze zich gedroegen op school en binnen het gezin. En wat blijkt? Ze voelen zich niet minder gelukkig. Ook vertonen ze niet meer grensoverschrijdend gedrag.

 

'Begrensde acceptatie'

Maar toch kunnen ze volgens de wetenschapper van één ding wel last hebben: de 5 procent die uitgesproken negatief is over homoseksualiteit. Bos: "Er is sprake van een begrensde acceptatie vanuit de maatschappij: enerzijds heb je in Nederland als homo of lesbische vrouw veel vrijheid, maar tegelijkertijd vinden mensen het geregeld vies als twee mannen elkaar zoenen."

 

Lees ook
Vrolijke opvoedtantes Els en Do over opgroeien zonder mannen >

 

'Wie is nou je echte moeder?'

"De samenleving zendt tegenstrijdige boodschappen uit en dat zien we ook terug in ons onderzoek", vervolgt Bos. "Zo krijgt de helft van de kinderen met twee moeders of twee vaders weleens vragen als: wie is nou je echte moeder? Of: mis je dan geen vader?’" Het zou volgens de wetenschapper best kunnen dat kinderen het moeilijk hebben met zulke vragen, maar ouders kunnen hier een belangrijke rol in spelen: "Hoe bereiden zij hun kinderen voor op opmerkingen en reacties vanuit de maatschappij? Ook de zichtbaarheid van andere vergelijkbare gezinnen helpt. Dat kinderen om zich heen zien dat er meer zijn zoals zij."

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >
De juf

Een leerkracht vertelt aan Kek Mama wat ze meemaakt. Deze keer: Juf Annette (41) geeft les aan groep 7.

Dinsdagochtend elf uur, een binnenzwembad op de Veluwe. We zijn met de bovenbouw op kamp. Er zijn maar liefst 75 leerlingen mee. Vorig jaar waren het er vijftig, en toen vond ik al dat het maximum was overschreden. Nu zijn er niet eens meer slaapzalen voor de begeleiders in onze kampeerboerderij. ’s Nachts liggen we met tien leerkrachten en tien ouders op opblaasmatrassen in de ruimte tussen de voordeur en de keuken. Max, de vader van Julia, heeft zich op de plek naast mij weten te wurmen. Hij trakteert me iets te vaak op ongewenste knipoogjes. Gelukkig heb ik een niets onthullende pyjama aan. Maar het slaapt niet lekker.
 

Buikpijn van de spanning

Ik heb al weken buikpijn van de spanning, omdat ik veel verantwoordelijkheden heb. En dan heb ik ook nog de cursus voor bedrijfshulpverlener gevolgd. Wat heeft me bezield? Als dank voor mijn ijver ben ik nu verantwoordelijk voor alle ongelukjes en ongelukken die voorbijkomen.

Ik sta als bhv’er een trapje hoger dan een EHBO’er. Ik kan niet alleen pleisters plakken, tekenbeten behandelen en mitella’s aanleggen, maar ook de stabiele zijligging toepassen, reanimeren en branden blussen.

De andere volwassenen begeleiden gezellig wedstrijden, spelletjes, droppings. Ik zeul erachteraan met mijn EHBO-kist. Gisteren, op dag één, heb ik ontelbaar veel pleisters geplakt, zeven bloedende knieën verbonden, drie hoofdwonden gestelpt en vier teken verwijderd.

Vanochtend viel Elsje (7) uit een boom. Haar enkel zwol op en werd blauw. Een breuk? Ik spoot er een coldspray op. Een van de chauffeurs bracht haar naar de EHBO in de stad.

Ze waren nog niet weg of er klonk gebrul uit de keuken. Keukenhulpje Benjamin (8) had te enthousiast uien gesneden. Uit zijn wijsvinger spoot bloed, het topje lag er bijna af. Ook hij is naar de EHBO. Met een gaasje uit mijn kist.
 

Lees ook
Juf Charlotte (41) wordt gek van de ouders van Fiene >

 

Zwembandjes

Nu zijn we dus in het zwembad. Terwijl zeven leerlingen geen diploma hebben. Die moeten zwembandjes om. Mijn hart slaat een slag over als ik twee paar bandjes aan de kant van het diepe zie liggen. Ik ren naar de badmeester. Samen scannen we de bodem van het bad. Of daar een kind ligt. Dan zie ik de zwemdiplomaloze Hamza en Anouar (beiden 8) van de glijbaan glijden. Zonder zwembandjes. Overspannen roep ik ze naar de kant, sleur ze uit het water en zeg streng: “Of die dingen aan, of ik bind jullie voor de rest van de dag vast op een stoel.”
 

Nog één nacht

Collega Inge belt vanuit het ziekenhuis. Benjamins vinger is gehecht. En Elsjes enkel is niet gebroken, maar wel zwaar gekneusd. Inge brengt ze naar huis. Morgen gaan wij ook. Ik kan niet wachten. Nog één keer douchen onder een lauw, miezerig straaltje. Nog één nacht op mijn slaapmatrasje naast de knipogende Max. Ik snak naar mijn eigen man. En naar mijn eigen bed. En naar een bad van drie uur. En naar de herfstvakantie.


Dit artikel staat in Kek Mama 10-2018.
 

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >