Beeld: Getty
Beeld: Getty

Aisha Scheuer (bekend van DIWMOTZ) heeft een relatie met Marleen en kreeg met haar ex-vrouw zoon Shai (6). Voor Kek Mama schrijft ze iedere maand een column over het ouderschap van een zoon met twee moeders. Vandaag: 'Ik ben zo'n moeder die alles vergeet'

Ik ben zo’n moeder. Die moeder die alles vergeet. Misschien komt het omdat ik meer de vaderrol heb, dat ik niet zo’n mechanisch moeder-systeem heb. Ik heb Shai niet gedragen en begin me af te vragen of het vermogen om alles te plannen wordt gedownload door je lichaam op het moment dat je eitje bevrucht wordt.

 

'Ik schaam me er niet langer voor'

Ik schaam me er niet langer voor, als het ‘luizenpluisdag’ is komt mijn zoon met een vette Elviskuif de klas binnenwandelen en bedenk ik me op weg naar buiten dat zijn klasgenoten niet onverzorgd waren, maar dat hun ouders wèl hadden onthouden dat de haren gel-vrij moesten zijn voor inspectie. Vergeten inloopochtenden kan ik spontaan inplannen omdat ik thuis werk, en het stralende snoetje van Shai maakt dat ik me minder druk maak om het uitstellen van mijn werk. Daarbij voelde ik me wel heel erg schuldig na die keer dat ik hem ophaalde van school en hij vertelde dat alle ouders mochten blijven kijken maar hij mij nergens zag. En die keer dat hij pas om half tien op school hoefde te zijn en wij om half negen paraat stonden? Ach, dat lossen wij op met een wandeling naar de bakker voor iets lekkers. Elk nadeel heeft z’n voordeel.

 

Paniekerige blik

Ik ben zo’n moeder die de school binnenloopt en wiens hart even stilstaat omdat de grote kleuterhal compleet is versierd en vol staat met allerlei tafels met verschillende soorten knutselmateriaal. Mijn hoofd gaat razendsnel alle mailtjes langs die ik de afgelopen dagen van school heb ontvangen en vluchtig heb bekeken. Heb ik iets over het hoofd gezien? Is er een inloopochtend of een weekviering? Als mijn paniekerige blik wordt opgevangen door een andere ouder (die ook in paniek binnenkwam maar direct navraag deed over de commotie) stelt ze me gerust. Ze gaan ‘gewoon’ paastakken maken. Gelukkig, ik kan gewoon aan het werk straks.

 

Alweer vergeten

Als ik naar buiten loop zwaait een van de ouders naar me en roept dat de optocht door de wijk om half twaalf begint. KUT. Ik loop natuurlijk gezellig mee in de optocht, maar was alweer vergeten dat dat vandaag was. Daarnaast is het weer eens een ouder die mij herinnert aan de plannen van vandaag, ze weten allemaal dat ik ‘zo’n moeder’ ben. In mijn hoofd maak ik vlug een nieuwe planning voor de ochtend en zo zorg ik dat ik stipt om half twaalf meestamp in de optocht.

 

'Ben je ook zo'n moeder? Maak je niet druk.'

Als je dit leest, en je bent ook ‘zo’n moeder’, maak je dan niet druk. Je bent geen slechte moeder omdat je soms iets vergeet. Het leven met een kind is druk, vooral als je erbij werkt. Dat je iets vergeet is helemaal niet erg, zolang je je kind bij je hebt komt alles goed. Wat wel handig is; zorg dat je er in het begin van het schooljaar achter komt welke ouder het meest betrokken is in de klas. Als je zorgt dat je als een incognito babygansje achter deze ouder aanwaggelt heb je de meeste kans op een geslaagd moederschap.

falende ouders

Niemand is perfect. Ook ouders niet, zo bewijzen deze hilarische momenten op Buzzfeed.

We doen ons best...

En proberen ze goed op te voeden....

 

Wait, stop! #nevermind #toolate #pottytraining #parentingfail #dadfail #donttellmom

Een bericht gedeeld door Phil Yeh (@philyeh) op

 
 

...maar dat lukt niet altijd

 
 
 
 

Soms hebben we íets teveel balgevoel...

 

...of last van de zwaartekracht

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

geruzie kinderen stoppen
Beeld: Unsplash

De New Yorkse moeder Vered wilde altijd al drie kinderen. Die wens ging in vervulling, maar het continue geruzie van het stel kan ze missen als kiespijn. Zo maakte ze daar korte metten mee.

Vered schrijft op Scary Mommy hoe ze geniet van haar drie kinderen – tenzij ze aan het schreeuwen, slaan, duwen, schoppen, knijpen, schelden, zeuren en krabben zijn. Vered’s stresslevel schiet dan meteen omhoog en ze beschrijft hoe ze dan in een tweestrijd staat: ‘Moet ik de jongste verdedigen? Ze allemaal straffen? Ze een time-out geven? Het speelgoed waar ze om strijden afpakken? Ze hun excuses laten aanbieden? Ze in aparte kamers laten spelen?’

 

Niet ingrijpen

Vorig jaar liep het geruzie onderling echt uit de hand en zocht Vered hulp bij Tovah Klein, directeur van het Barnard College Center for Toddler Development. Deze specialist raadde haar simpelweg dit aan: ‘Laat de kinderen het zelf uitvechten. En als je daar niet bij wilt zijn, stuur ze dan naar hun kamer om de ruzie te beslechten.’ Volgens Klein werkt het juist averechts om als ouder in te grijpen in een ruzie: dan verandert namelijk de dynamiek en worden onbedoeld de kinderen tegen elkaar opgezet. Trek je je als ouder terug uit de ruzie, dan zullen de kinderen juist uiteindelijk samen een band krijgen.   

 

Lees ook
PERSOONLIJK: Deze ouders hebben altijd gillende ruzie op vakantie >

 

Uitgeput en overstuur

Vered schrijft hoe ze deze nieuwe aanpak thuis uitprobeerde. Tijdens de eerste ruzies moest ze echt op haar tong bijten: ‘Ik realiseerde me toen pas hoe vaak ik me met het gekibbel had bemoeid, en hoe veel energie me dat gekost had, waarna ik uitgeput en overstuur was. Terwijl de kinderen tien minuten later alweer samen speelden en alles vergeten waren.’ Vered paste haar tactiek aan. ‘Als ik ze zag ruziën, zei ik: ‘Jullie mogen ruzie maken, maar niet waar ik bij ben.’

 

Laat ze met rust

Vered: ‘Zonder mij  als cruciale speler werd het ruziën ineens een stuk minder interessant voor ze.  Het intrigeerde me: wat kunnen ouders doen om hun kinderen onderling een gezonde en liefdevolle band te laten krijgen? Het antwoord: ze met rust laten. Is er helemaal geen ruzie meer in huis? Absoluut niet. Maar nu ik er geen deel meer van uit maak, gaan de ruzies veel meer over de aanleiding zelf. En vechten om een lichtzwaard is nou eenmaal minder interessant dan ruziën over mijn liefde en aandacht.’

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >