Heeft jouw kind de uitslag van de Cito-eindtoets al binnen? Dan wil je ongetwijfeld weten wat al die cijfers betekenen. Daarom op een rij: de scores én welk onderwijstype daar het beste bij last.
Lees verder onder de advertentie
Waarom een eindtoets?
De eindtoets vindt elk jaar plaats tussen 15 april en 15 mei en is bedoeld om het niveau van je kind (en het daarbij horende middelbareschooladvies) te bepalen. Vroeger werd vooral de toets van Cito door scholen gebruikt, maar sinds een paar jaar kan er uit verschillende toetsen worden gekozen.
Lees verder onder de advertentie
Momentopname
Vóór 2013 was de uitslag van de toets leidend, maar doordat veel mensen hier kritiek op hadden – zo’n toets is immers een momentopname – is ervoor gekozen het advies van de leerkracht zwaarder te laten wegen. Scoort je kind op de eindtoets hoger dan het schooladvies van de leraar? Dan mag je als ouders om een herziening vragen. Maar of je kind vervolgens ook daadwerkelijk naar een hoger niveau kan, is nog de vraag.
De score van de Cito kan variëren tussen de 501 en 550 en is gebaseerd op rekenen en taal – sommige scholen hebben ook wereldoriëntatie (aardrijkskunde, geschiedenis en natuur en techniek) in de toets meegenomen.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
De bevalling: sommigen zien er als een berg tegenop, anderen krijgen een spirituele awakening tijdens de geboorte van hun kind. Hoe dan ook: het is altijd een verhaal op zich, wat moeders maar al te graag delen. Bij voorkeur met veel details. Deze week het bevallingsverhaal van Floor (29).