Buikpijn is een veelvoorkomende kwaal, maar er kan natuurlijk van alles aan de hand zijn. Hier je lees je de oorzaken van verschillende soorten buikpijn bij kinderen én wat je eraan kunt doen.
Lees verder onder de advertentie
Eén op de tien kinderen heeft regelmatig last van buikpijn. Bij meisjes komt het vaker voor dan bij jongens. Er zijn verschillende oorzaken voor buikpijn bij kinderen:
Verstopping
Als je kind maar één of twee keer per week poept en aangeeft dat zijn buik zeer doet, is de kans groot dat hij last heeft van verstopping. Dat de pijn tussendoor even weg is, kan ook een teken zijn.
Lees verder onder de advertentie
Zorg er voor dat je kind voldoende beweging krijgt en dat hij veel vezels eet, bijvoorbeeld volkoren brood en fruit. Maar let er ook op dat hij iedere dag voldoende drinkt.
Spanning
Loopt het thuis of op school niet zo lekker, dan kunnen de darmen van je kind daar op reageren. Het gevolg: buikpijn. Het ene kind is wat gevoeliger voor spanningen dan de ander. Praat met je kind over wat hem dwars zit en zorg ervoor dat hij zich met afleiding daarna lekker kan ontspannen.
Lees verder onder de advertentie
Buikgriep
Niet fijn, maar een griepje gaat gelukkig vanzelf weer over. Je kind klaagt dan over buikpijn en misselijkheid en kan overgeven of last hebben van diarree. Heeft hij erge klachten, breng dan een bezoekje aan de huisarts.
Heeft je kind vooral pijn in zijn onderbuik en doet plassen zeer? Dan is er meestal sprake van een blaasontsteking. Schrik niet als er ook wat bloed in de urine zit.
Lees verder onder de advertentie
Een blaasontsteking wordt vastgesteld via de huisarts, met een beetje urine dat op kweek gaat. Antibiotica zorgen er voor dat de bacteriën weer verdwijnen. Om te voorkomen dat je kind opnieuw een blaasontsteking krijgt, kun je jouw kind het beste veel laten drinken en goed laten uitplassen.
Maagklachten
Pijn bovenin de buik wordt meestal veroorzaakt door een maag die van streek is. Dat kan gebeuren als je kind bijvoorbeeld iets vets gegeten heeft of frisdrank heeft gedronken. Ook maagklachten gaan in principe vanzelf weer over. Zo niet, neem je kind dan mee naar de huisarts.
Blindedarmontsteking
Deze kwaal is een stuk ernstiger. De pijn straalt uit naar rechtsonderin de buik en wordt snel erger, meestal in 1 tot 2 dagen. Je kind voelt zich vaak ook misselijk en ziek. Neem je kind direct mee naar de huisarts bij deze symptomen of bel de huisartsenpost. Gelukkig komt het bij jonge kinderen niet vaak voor.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
De bevalling: sommigen zien er als een berg tegenop, anderen krijgen een spirituele awakening tijdens de geboorte van hun kind. Hoe dan ook: het is altijd een verhaal op zich, wat moeders maar al te graag delen. Bij voorkeur met veel details. Deze week het bevallingsverhaal van Floor (29).