Buikpijn? Dit kan er aan de hand zijn met je kind

29.01.2020 13:50
buikpijn kind Beeld: Shutterstock

Buikpijn is een veelvoorkomende kwaal, maar er kan natuurlijk van alles aan de hand zijn. Hier je lees je de oorzaken van verschillende soorten buikpijn bij kinderen én wat je eraan kunt doen.

Eén op de tien kinderen heeft regelmatig last van buikpijn. Bij meisjes komt het vaker voor dan bij jongens. Er zijn verschillende oorzaken voor buikpijn bij kinderen:
 

Verstopping

Als je kind maar één of twee keer per week poept en aangeeft dat zijn buik zeer doet, is de kans groot dat hij last heeft van verstopping. Dat de pijn tussendoor even weg is, kan ook een teken zijn.

Zorg er voor dat je kind voldoende beweging krijgt en dat hij veel vezels eet, bijvoorbeeld volkoren brood en fruit. Maar let er ook op dat hij iedere dag voldoende drinkt.
 

Spanning

Loopt het thuis of op school niet zo lekker, dan kunnen de darmen van je kind daar op reageren. Het gevolg: buikpijn. Het ene kind is wat gevoeliger voor spanningen dan de ander. Praat met je kind over wat hem dwars zit en zorg ervoor dat hij zich met afleiding daarna lekker kan ontspannen.
 

Buikgriep

Niet fijn, maar een griepje gaat gelukkig vanzelf weer over. Je kind klaagt dan over buikpijn en misselijkheid en kan overgeven of last hebben van diarree. Heeft hij erge klachten, breng dan een bezoekje aan de huisarts.

Lees ook:
7 dingen die je wilt weten over groeipijn >
 

Blaasontsteking

Heeft je kind vooral pijn in zijn onderbuik en doet plassen zeer? Dan is er meestal sprake van een blaasontsteking. Schrik niet als er ook wat bloed in de urine zit.

Een blaasontsteking wordt vastgesteld via de huisarts, met een beetje urine dat op kweek gaat. Antibiotica zorgen er voor dat de bacteriën weer verdwijnen. Om te voorkomen dat je kind opnieuw een blaasontsteking krijgt, kun je jouw kind het beste veel laten drinken en goed laten uitplassen.
 

Maagklachten

Pijn bovenin de buik wordt meestal veroorzaakt door een maag die van streek is. Dat kan gebeuren als je kind bijvoorbeeld iets vets gegeten heeft of frisdrank heeft gedronken. Ook maagklachten gaan in principe vanzelf weer over. Zo niet, neem je kind dan mee naar de huisarts.
 

Blindedarmontsteking

Deze kwaal is een stuk ernstiger. De pijn straalt uit naar rechtsonderin de buik en wordt snel erger, meestal in 1 tot 2 dagen. Je kind voelt zich vaak ook misselijk en ziek. Neem je kind direct mee naar de huisarts bij deze symptomen of bel de huisartsenpost. Gelukkig komt het bij jonge kinderen niet vaak voor.

Bron: Thuisarts.nl 

 

Meer opvoedtips? Schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >