Moet je kind veel plassen en heeft hij daarbij pijn? Grote kans dat hij een blaasontsteking heeft. Wat je daaraan kunt doen, lees je hier.
Lees verder onder de advertentie
Wat is een blaasontsteking?
Als het slijmvlies van de blaas ontstoken is, is er sprake van een blaasontsteking. Het is niet besmettelijk, maar het kan wel af en toe terugkomen. Het komt vaker voor bij meisjes dan bij jongens, omdat meisjes een kortere plasbuis hebben die dichter bij de anus uitkomt. Meestal hebben meisjes tussen de 5 en 9 jaar er last van, bij jongens komt een blaasontsteking het meeste voor onder de 4 jaar.
Lees verder onder de advertentie
Hoe ontstaat het?
Bacteriën zijn de boosdoeners. Die komen via de plasbuis de blaas binnen en daar hechten ze zich aan de blaaswand, die gaat ontsteken.
Wat zijn de symptomen?
Als je kind een blaasontsteking heeft, moet hij vaak naar het toilet. Plassen doet ook pijn en hij kan last hebben van zijn onderbuik. De plas kan troebel zijn en sterk ruiken, ook kan het zijn dat er wat bloed te zien is. Bij kleine kinderen zijn huilen of koorts soms de enige verschijnselen.
Als je vermoed dat je kind een blaasontsteking heeft, kan je huisarts dat vaststellen. Neem urine van je kind mee in een schoon potje; dat gaat op kweek en binnen een week ontvang je de uitslag.
Heeft je kind inderdaad een blaasontsteking, dan krijgt hij antibiotica om de bacteriën te bestrijden. Ook als de klachten na een paar dagen verdwijnen, moet de kuur worden afgemaakt om te voorkomen dat bacteriën in de blaas achterblijven. Bij pijn of koorts kan je je kind paracetamol geven.
Lees verder onder de advertentie
Hoe voorkom je een blaasontsteking?
Er zijn een aantal dingen die je je kind kunt aanleren om de kans zo klein mogelijk te maken dat hij (opnieuw) een blaasontsteking krijgt:
zorg ervoor dat hij zijn plas niet ophoudt, maar direct naar het toilet gaat
laat je kind rustig en ontspannen op het toilet zitten, zodat hij rustig kan (uit)plassen
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
De bevalling: sommigen zien er als een berg tegenop, anderen krijgen een spirituele awakening tijdens de geboorte van hun kind. Hoe dan ook: het is altijd een verhaal op zich, wat moeders maar al te graag delen. Bij voorkeur met veel details. Deze week het bevallingsverhaal van Floor (29).