Blaasontsteking bij je kind: zo ontstaat het en dit doe je eraan

09.01.2020 15:41

Moet je kind veel plassen en heeft hij daarbij pijn? Grote kans dat hij een blaasontsteking heeft. Wat je daaraan kunt doen, lees je hier.

Wat is een blaasontsteking?

Als het slijmvlies van de blaas ontstoken is, is er sprake van een blaasontsteking. Het is niet besmettelijk, maar het kan wel af en toe terugkomen. Het komt vaker voor bij meisjes dan bij jongens, omdat meisjes een kortere plasbuis hebben die dichter bij de anus uitkomt. Meestal hebben meisjes tussen de 5 en 9 jaar er last van, bij jongens komt een blaasontsteking het meeste voor onder de 4 jaar.
 

Hoe ontstaat het?

Bacteriën zijn de boosdoeners. Die komen via de plasbuis de blaas binnen en daar hechten ze zich aan de blaaswand, die gaat ontsteken.
 

Wat zijn de symptomen?

Als je kind een blaasontsteking heeft, moet hij vaak naar het toilet. Plassen doet ook pijn en hij kan last hebben van zijn onderbuik.
De plas kan troebel zijn en sterk ruiken, ook kan het zijn dat er wat bloed te zien is. Bij kleine kinderen zijn huilen of koorts soms de enige verschijnselen.

Lees ook:
Zo vaak plassen is gezond voor je kind >

Wat kun je eraan doen?

Als je vermoed dat je kind een blaasontsteking heeft, kan je huisarts dat vaststellen. Neem urine van je kind mee in een schoon potje; dat gaat op kweek en binnen een week ontvang je de uitslag.

Heeft je kind inderdaad een blaasontsteking, dan krijgt hij antibiotica om de bacteriën te bestrijden. Ook als de klachten na een paar dagen verdwijnen, moet de kuur worden afgemaakt om te voorkomen dat bacteriën in de blaas achterblijven. Bij pijn of koorts kan je je kind paracetamol geven.
 

Hoe voorkom je een blaasontsteking?

Er zijn een aantal dingen die je je kind kunt aanleren om de kans zo klein mogelijk te maken dat hij (opnieuw) een blaasontsteking krijgt:

  • zorg ervoor dat hij zijn plas niet ophoudt, maar direct naar het toilet gaat
     
  •  laat je kind rustig en ontspannen op het toilet zitten, zodat hij rustig kan (uit)plassen
     
  • afvegen doe je van voren naar achteren
     
  • zorg ervoor dat je kind voldoende drinkt

Bron: Thuisarts.nl
 

 

Nog meer Kek Mama? Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief >