Beeld: Unsplash
Beeld: Unsplash

Het zoontje van Susan verslikt zich niet een beetje, het lijkt alsof hij stikt. Ze is elke dag bang dat het opnieuw gebeurt.

“Het was een dag in september, onze zoon Benjamin was negen maanden oud. Mijn vriend en ik stonden net met zijn tweeën te overleggen wat we zouden eten. Waar hadden we zin in? Op dat moment hoorden we vanuit de huiskamer een geluid dat we nog nooit hadden gehoord. Onze zoon lag op de grond met zijn nieuwe ballenboom te spelen en snakte naar adem.

 

Uit alle macht op schouderbladen duwen

We renden naar hem toe, mijn vriend belde 112. Ik pakte Benjamin op en begon uit alle macht tussen zijn schouderbladen te duwen in de veronderstelling dat hij iets had ingeslikt. Zijn speen haalde ik uit zijn mond, ik dacht, misschien heeft hij er wel een stuk van afgebeten of zo’n bal ingeslikt. Het geluid werd erger. Ik duwde nog harder tussen zijn schouderbladen, maar deed ik het niet te hard? Wat was het alternatief? Al die gedachten die door mijn hoofd gingen en alles heb ik onthouden. Er was geen paniek. Beiden deden we wat gedaan moest worden.

 

Toen hield het ademen op

Toen hield het ademen op en was het plotseling ijzig stil. Ik bleef  duwen tussen die kleine schoudertjes en opeens begon hij te hoesten. De alarmcentrale vroeg, is dat de baby die huilt, moeten we dan nog wel een ambulance sturen? Ja! riep ik. En een paar minuten later stonden ze voor de deur. Mijn vriend nam Benjamin mee, die in de ambulance werd onderzocht. Ik stond in de regen te wachten. Daar was dat kleine hoopje, het liefste wat ik had, en kijk eens, hij was in orde, hij lachte zelfs. Ik barstte in huilen uit en begon heftig te schokken.

 

Verslikken in eigen speeksel

Die nacht heb ik geen oog dicht gedaan. Benjamin lag in zijn kamertje te slapen. Het ambulancepersoneel had geen reden gezien hem mee te nemen naar het ziekenhuis. Dat wat in zijn keel had gezeten was weg, het zuurstofgehalte in zijn lichaam was goed, hij mankeerde niets. De volgende dag gingen we naar de huisarts die ons uitlegde dat jonge kinderen zich wel vaker verslikken in hun eigen speeksel. Niks aan de hand, gebeurt hooguit één keer. Maar ook al was er geen medische reden om ons druk te maken, gerust was ik allerminst. Waarom zou het niet nog eens kunnen gebeuren?

 

Het gebeurde opnieuw

De weken en maanden die volgden durfde ik niet alleen met Benjamin te zijn. Stel dat hij weer een verslikaanval zou krijgen, zou ik hem er nog wel uit krijgen? Hoe zou ik mijn vriend ooit nog onder ogen kunnen komen wanneer er iets zou gebeuren als ik voor hem zorgde? En ja, drie weken later gebeurde het opnieuw. Ik kwam terug uit mijn werk en haalde Benjamin op bij mijn moeder. Net op het moment dat ik hem naast me zette op de bank om zijn jasje aan te doen, verslikte hij zich weer.

 

Zie je wel: mijn intuïtie klopte

Ditmaal raakte ik wel in paniek. Het was of ik werd teruggeschoten naar die avond in september. Toen had ik me onverschrokken getoond, maar achteraf had ik gezien wat er allemaal mis had kunnen gaan. Zie je wel, mijn intuïtie klopte. Zijn verslikken was wel teruggekomen. Ik gaf Benjamin aan mijn moeder, zelf lukte het me niet hem uit zijn aanval te krijgen. Ook zij duwde tussen de schouderblaadjes, en kreeg hem uiteindelijk weer aan het hoesten. De gealarmeerde huisarts zei de volgende dag dat er weinig aan te doen was. Hij had geen te nauw keelgat ofzo. En weer gingen we naar huis.

 

Onbegrijpelijke wanhoopspoging

Er volgden angstige maanden. Vlak voor de herfstvakantie ben ik tijdelijk gestopt met werken. Ik was te gespannen. Oefenen met vast voedsel durfde ik niet. Pas op het consultatie bureau, drie maanden later bij de elf maandencontrole, wees de jeugdarts mij op de mogelijkheid van preverbale logopedie. En ook al vond onze omgeving het een onbegrijpelijke wanhoopspoging (logopedie, dat is toch voor stotteraars?) bleek precies die logopedist onze redding. Ze legde uit dat onze zoon een  slechte mondmotoriek had – dat bestaat kennelijk – en raadde ons aan te beginnen met Nijntjekoekjes en zogenaamde goodiechips. Ze deed voor hoe ik zo’n wortelchipje in stukjes in zijn wangzak moest stoppen en hoe dat al gesmolten was voor hij er met zijn tong bij kon. Hetzelfde deden we met Nijntjekoekjes. Heel langzaam leerde hij zijn mondmotoriek te verbeteren, maar mijn eigen angst voor herhaling sleet minder snel dan de kwaal.

 

Je bent kwetsbaar als ouder

Ik realiseerde me wat iedereen meemaakt op het moment dat je samen ouders wordt: hoe kwetsbaar je bent en hoe gevoelig voor opmerkingen van anderen. Eet hij nog geen brood, zeiden kennissen met kinderen van zijn leeftijd. Heeft hij nou nog steeds een speen? Ja, dat had hij. Wij hadden gemerkt dat hij met een speen bewuster en beter slikte. Je probeert toch alles wat je kunt? 

 

Ha, het is over

Steeds als de verslikaanvallen een tijdje wegbleven, dacht ik: ha, het is over. Maar Benjamin is nu zeventien maanden en gisteren, toen mijn vriend en ik onze verjaardagen vierden, gebeurde het weer. Happend naar adem zat hij bij zijn speelkeuken. We zijn er intussen al iets meer aan gewend en riepen zo luchtig mogelijk: ‘Oh­oh, verslikt.’ Maar de tranen liepen hem over de wangen en ik zag de visite verschrikt kijken. Ik zei: ‘Ja, dit is het dus.’ Zelfs goede vrienden en vriendinnen moeten kennelijk eerst zelf zien wat er aan de hand is voor ze het echt geloven.

 

Goed dat ik volhield

Iemand zei eens tegen me: ‘Je blijft er zo in hangen, past dat soms bij je karakter?’ Zo hard. Ik probeerde alleen een oplossing te zoeken voor mijn kind. En maar goed dat ik volhield, want ik kan wel van de daken schreeuwen hoe blij ik ben met de logopedist. Het moment dat Benjamin bij haar voor het eerst een stukje echt brood at, sprongen de tranen me in de ogen. Zie je wel, dacht ik, hij kan het wel. Langzaam komt het vertrouwen weer terug.

 

Dit artikel staat in Kek Mama 07-2015

kind vermaakt zichzelf
Beeld: Unsplash

Hallo zeg, Joan is geen animatieteam voor kinderen die zich vervelen. Haar zoon moet echt heel ziek zijn, wil ze een potje met hem kwartetten.

Wachtend op het schoolplein raak ik in gesprek met de moeder van Fien, een klasgenoot van Callum. Uit beleefdheid informeer ik naar haar plannen voor de meivakantie. En krijg een dagbesteding voorgeschoteld waar menig animatieteam jaloers op zou zijn. Ze gaan naar het filmmuseum en Nemo. Ze heeft een dj­-workshop geregeld. Ze is van plan Fien pasta te leren koken. Ze doen met zijn tweetjes mee met de zwemvierdaagse, hebben twee moederdochter­-tennisclinics geboekt en uiteraard het gebruikelijke programma: verven, knutselen en koekjesbakken. En wij? Ook zulke leuke plannen?
 

'We zijn ons nog aan het oriënteren'

Eerlijk gezegd heb ik daar nog geen seconde over nagedacht. Bij twee weken vrij denk ik vooral aan ultieme rust. Beetje uitslapen, rustig de dag opstarten en dan kijken op welke momenten ik nog kan werken. Met wat geluk is het mooi weer en speelt Callum buiten. Bij hevige plensbuien gaan we een keer naar de bioscoop, maar ik weet niet eens of er iets draait. Ik hou het dus maar op: “We zijn ons nog aan het oriënteren.” Dat klinkt in ieder geval een stuk beter dan: “Ik heb niks gepland.”
 

Moedergen

Al komt het daar wel op neer. Ik ben namelijk niet zo’n entertainmentmachine. Ik mis de moederdeugd waarbij je dolgelukkig wordt van een middagje fröbelen of kwartetten met je kroost. Of van dekens en lakens een spannende hut maken. Dat moedergen heb ik nooit gehad. Ook niet toen Callum jonger was. Ik vond het heerlijk naar hem te kijken als hij met zijn kleine knuistjes een blokkentoren stapelde. Maar dan vanaf de bank met een espresso erbij.

En dat is altijd zo gebleven, ook nu hij zeven is. Ik voel me niet geroepen mee te klimmen op een klimrek, in zandbakken te grutten of deel te nemen aan watergevechten. Ik moedig hooguit aan en cater met liefde limonade en koekjes. ’s Zomers wil ik met alle plezier een zwembad opblazen, vullen met emmers lauw water en de hele collectie zwemattributen oppompen, maar dan houdt het op.

Van de Xbox weet ik alleen hoe hij aangaat, maar ik heb geen idee hoe ik een voetbalpoppetje naar voren kan bewegen, laat staan een bal schieten, dus dat hele Fifa18 is niet aan mij besteed. En ik mis het geduld om urenlang Muizenval, Toren van Pisa of Bunny Hop te spelen. Als een toren instort ben ik er meteen klaar mee en ik erger me nogal snel als ik niet win. En laten we het alsjeblieft niet hebben over Legopakketten in elkaar zetten, Callums grote passie.
 

Lego

Callum is dol op Lego Ninjago. Sinds zijn vijfde prutst hij de ingewikkeldste bouwwerken in elkaar. Hij bestudeert secuur gebruiksaanwijzingen die door de gemiddelde Ikea-klant als hogere wiskunde zouden worden betiteld. Af en toe wenst hij daar hulp of aanmoediging bij. Al was het maar omdat sommige priegelsteentjes echt lastig klemmen of hij net dat ene rode blokje niet kan vinden.

Of ik wil zoeken? Alvast een vliegtuigje in elkaar wil zetten? De vleugels van de adelaar maken? Zo’n taak schuif ik direct door naar mijn vriend, met de zeer vrouwonvriendelijke boodschap ‘moeders kunnen niet bouwen’. Voordat ik nu een feministische lawine over me heenkrijg: ik voed Callum verder reuze genderneutraal op. Hij leerde al jong dat vrouwen gelijk zijn aan mannen en we verdelen hier in huis keurig alle huishoudelijke taken, ongeacht de sekse. Maar als het om Lego gaat, komt dit politiek incorrecte statement me persoonlijk gewoon goed uit.
 

Sámen delen, sámen spelen

Gek genoeg heb ik wel engelengeduld als het op knuffelen aankomt. Lekker met Callum in bed tutten, samen in bad en stoeien op de bank. Ik ga ook graag mee als hij moet voetballen. Ik sla geen training over, juich om elk balcontact en mis niks, ook niet die uitwedstrijd om kwart over acht ’s ochtends. En voorlezen vind ik een feestje. Zowel voor het slapengaan of op de bank, als we net uit de bieb komen.

Niets zo leuk als mijn favoriete jeugdboeken opnieuw lezen en mijn kind enthousiasmeren voor taal. Maar daar houdt het qua ouderparticipatie wel bij op. Tot ongenoegen van mijn zoon, die heilig gelooft in het credo sámen delen, sámen spelen. Callum kan na zo’n zaterdagochtend, waarop ik in de stromende regen een uur heb gekeken naar een horde jonge hondjes en een bal, doodleuk vragen wat we straks gaan doen, als we thuis zijn. Nou, ik weet niet wat jij gaat doen, maar ik ga koffiedrinken en de krant lezen, denk ik dan. Of domweg candy crushen op de bank. In ieder geval schakel ik mezelf de rest van de dag uit. Even alleen met mijn eigen gedachten. En dat kan het beste als hij in zijn speelhoek Lego bouwt of Pokémonplaatjes op sterkte sorteert.
 

Uitzondering

De enige uitzondering maak ik als Callum ziek is. Een paar werken geleden had hij hoge koorts, hoofd­ en keelpijn en kon hij geen hap door zijn keel krijgen. Heel aandoenlijk en mijn hart brak. Ik wist niet hoe snel ik het hele arsenaal aan familiespellen en Beyblades (soort tollen, google maar) tevoorschijn moest halen. Ik was dolgelukkig dat ik hem kon afleiden met 45 potjes Pesten en Beyblade­gevechten. Maar man, wat was ik blij toen hij beter was en weer lekker buiten kon spelen met de jongens uit de buurt.

Dat zie ik toch het liefst, een kind dat met vriendjes buiten aan het schooieren is en zichzelf goed kan vermaken. Natuurlijk lukt dat niet elke dag. Zeker als zijn twaalfjarige stiefzus hier is, hoor ik regelmatig de woorden ‘ik verveel me’ rondzingen. Prima, niks mis mee. Heb ik vroeger ook veelvuldig gedaan. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat verveling fantastisch is voor de creativiteit. Kinderen hebben meer tijd nodig om prikkels te verwerken dan volwassenen. Dus als je kind zich verveelt of alles saai vindt, schijnt dat heel nuttig te zijn. Saai betekent namelijk rust en oplaadtijd voor de hersenen.
 

Zichzelf vermaken

Als je continu je kind entertaint of ideeën aandraagt om ergens mee te spelen, worden de hersenen niet voldoende gestimuleerd en dus lui, stellen experts. Kinderen leren zo niet om zichzelf te vermaken. Peter Gray, hoogleraar psychologie aan het Amerikaanse Boston College, maakt het nog bouder. Volgens hem moeten ouders die constant meespelen als er een vriendje komt, niet gek opkijken als hun kind narcistisch wordt. Hij stelt in zijn boek Free to learn dat ouders hun kinderen zelf moeten laten aanmodderen. Door je afzijdig te houden, geef je ze de kans hun empathisch vermogen te ontwikkelen. Ze weten dat vriendjes zomaar kunnen afhaken, als er geen ouder is die ingrijpt, dus zijn ze automatisch socialer.

Ik kan me ook niet herinneren dat mijn moeder marathonsessies touwtjespringen of knikkeren met mij hield of fijn mee kwam spelen met de Barbies. Noch de moeders van mijn vriendinnen. Ik weet ook niet wat ze wel deden. Het huishouden? Koffiedrinken? In mijn herinnering stond mijn moeder altijd op de tennisbaan, maar dat kan ik mis hebben.
 

Lees ook
VIDEO: dit doen moeders dus de hele dag >

 

De hele dag bezig met hun kind

Schijnbaar zijn de moeders in mijn omgeving allemaal reuze productief. Zeker degenen die maar één kind hebben, zijn de hele dag bezig om het hun kind naar de zin te maken. De moeders van Callums vriendje Bas gaat gerust met vier jongens tegelijk naar het bos om daar een speurtocht uit te zetten. Zomaar, omdat het woensdagmiddag is. Ik moet er niet aan denken.

Of lijkt dat maar zo, dat al die moeders hele dagen meespelen? Als ik de moeders van Callums voetbalelftal ernaar vraag, blijkt dat zij ook niet als animatieteam fungeren. Lucie doet zelfs helemaal niets. “Ben je gek, hooguit eens per jaar een bordspel, met Kerst. Verder vermaakt hij zich maar met zijn iPad of Playmobil.” Lian haat de Playstation waarmee haar zoon zich dagelijks amuseert. “Al die vreselijke autorace­games. Ik ga echt geen wedstrijdje met hem spelen hoor. Ter compensatie ga ik naast hem op de bank zitten als hij gamet, beetje Facebooken en appen met vriendinnen. Vindt hij ook reuze gezellig.” En Fatima, moeder van vier zonen en een dochter, is nog resoluter: “Nee hoor, spelletjes doen ze maar samen; genoeg broers, zeg ik altijd. Ik speel thuis al zo vaak voor scheidsrechter, dat vind ik voldoende.”

Hoe meer ik doorvraag, hoe meer eerlijke antwoorden ik krijg. Mijn collega Sophie biecht op dat ze soms wel erg lang doet over het zoeken naar de vingerverf in de hoop dat de kinderen inmiddels allang zijn vergeten wat ze zouden gaan doen.
 

Qualitytimen

Gesterkt door deze verhalen (maar ook met een tikkie schuldgevoel, want het is toch wel erg dat mijn zoon eerst ziek moet worden voor ik een keer met hem wil qualitytimen) besluit ik in de meivakantie toch iets met hem te gaan doen. En zo komt het dat ik na twee weken op het schoolplein bewust de moeder van Fien opzoek. Ik kan haar trots vertellen dat ik met Callum ben gaan midgetgolfen, dat ik een keer popcorn (magnetron, maar toch) met hem heb gemaakt en ook naar Nemo ben geweest. Dat Callum daar vervolgens als een haas op leeftijdsgenootjes afging met wie hij in de bellenblaasmachine kroop, waarop ik de hele middag op een bankje op mijn iPhone kon turen, is een detail dat ik wijselijk verzwijg.
 

Dit artikel staat in Kek Mama 07-2018 en is al een keer eerder gepubliceerd.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

fotoserie-babys-lijken-oud

De baby's uit onderstaande fotoserie zijn nog geen paar maanden oud, toch lijken ze al behoorlijk op leeftijd. Maar dat maakt ze ook wel weer behoorlijk lief.

Goed om te weten: de foto's zijn allemaal ingezonden door de trotse ouders zélf - van babyshaming is dus weinig sprake ;-).

 

Net Gordon Ramsay

 

En zei iemand Danny Devito?

 

Je ziet 'm nog net niet aan de bar van een Engelse Pub hangen

 

Lees ook
Ja, deze babynamen werden vorig jaar écht gegeven >

 

Samen met z'n concullega

 

Hij is al die aandacht nu al zat

 

Net als deze baby

 

En je dacht dat die new born shoot zo schattig zou worden...

 

Nu al wijzer dan z'n vader

 

Dus... En waar was jij gisteravond?

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >