‘Basisschoolleerlingen schelden op steeds jongere leeftijd’

17.04.2018 07:49
schelden kinderen

Kinderen op de basisschool gebruiken op steeds jongere leeftijd scheldwoorden, blijkt uit de PestThermometer van de Nationale Academie voor Media en Maatschappij. 

Dikzak, relnicht, homo, heks en kutkind worden het vaakst gebruikt. Ook hoog op het lijstje staat ‘je stinkt’ of ‘je ruikt vies’.

 

Vanaf groep 3

Bamber Delver, directeur van de academie, (kennisinstituut op het gebied van media-ontwikkelingen): “Hoewel we de peilingen hebben gehouden bij groep 6, 7 en 8, hoorden we geluiden dat er op deze manier al wordt gepest vanaf groep 3.” Toch wordt het pesten volgens Delver steeds grover naarmate de kinderen ouder worden. “In groep 8 vallen vaker woorden als homo of slet. Juist deze woorden staan weer in de top 5 van pestwoorden op de middelbare school.”

 

Lees ook
Moeder Constance: ‘Ja, mijn zoon (5) mag schelden’ >

 

‘Wegkijken is uit den boze’

Maar wat moet je als ouders en leerkrachten doen als je een kind hoort schelden? Direct ingrijpen, vindt Delver. “Wegkijken en lachen zijn uit den boze. Het is niet ‘schattig’ of ‘niet zo gemeend’. Het is keihard, het is heel erg gemeend en het verwoest de jeugd van te veel kinderen.”

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >