Back to school: ‘Hij gaf geen kik bij het afscheid, zijn moeder daarentegen…’

06.09.2023 05:08
voorbereiden kind basisschool Beeld: Shutterstock

Of ze nu na de zomervakantie voor de eerste of zoveelste keer terug naar school gaan, een ding is zeker: het zal een stuk stiller zijn in huis.

Sandra (37), moeder van Coen (11) en Bart (8):

“‘Jammer hè mam, dat de grote vakantie weer over is’, zeggen mijn zoons als we ons ’s morgens opmaken voor een nieuw schooljaar. ‘Je zult ons vast erg missen’, stelt de oudste. ‘Nou!’ jok ik tegen hen.

Hoe gek ik ook ben op mijn jongens en hoe leuk het ook is om zes weken geen wekker te horen of stress te hebben over huiswerk/margedagen/gymtassen/luizenkammen, ik kan ook enorm blij worden van de stilte. Gewoon mijn huis weer terug te hebben. Hard door kunnen werken, zonder 25 keer per uur te worden ingeschakeld bij allerhande eerste-wereld-problemen. Alles gaat net even een tikkie sneller en in rust. Dat is maar goed ook, want om half drie heb ik mijn twee stuiterballen weer thuis en al mijn energie hard nodig.”

Lees ook – Terug naar school: ‘Sindsdien check ik alle vakantiedata wel drie keer’ >

Moederziel alleen

Marieke (29), moeder van Quinten (4):

“Alle kinderen van de crèche gingen naar de lagere school ernaast, maar voor Quinten zochten we een school in een dorp verderop. Dat onderwijssysteem voelde voor ons beter. Quinten vond de wendagen prima en kon niet wachten tot hij na de zomer mocht beginnen. Maar ik vond het lastig voor hem dat hij al zijn vriendjes zou moeten missen op de nieuwe school. Mijn man vond dat ik me aanstelde, maar ja, een moederhart is teer.

Om de pijn voor mijn kind te verzachten, verzon ik allemaal leuke dingen die we zouden doen ná school. Een broodje halen bij de bakker, naar de geitenboerderij en de speelgoedwinkel. Als hij niet huilde, mocht ie een cadeautje uitzoeken, beloofde ik. Quinten knikte braaf en gaf geen kik bij het afscheid; hij zwaaide vrolijk naar ons. Quintens moeder daarentegen was veel minder stoer: ik snikte een heel pak zakdoeken vol.”

Wil je nog meer mooie en herkenbare verhalen van mede-mama’s lezen? Neem nu een abonnement en ontvang Kek Mama elke maand als eerst op jouw deurmat.