Babynamen voor de januari baby: de mooiste varianten op Jan

05.01.2024 14:10

Januari, de maand van een nieuwe start. Misschien wel het toneel voor de geboorte van jouw kleine wonder. En wat past er beter bij deze frisse start dan de tijdloze klassieker ‘Jan’?

Deze oer-Hollandse naam, die al decennialang door de straten galmt, heeft een rijke geschiedenis. Met zo’n 458.000 Nederlandse Jannen en de afname van populariteit sinds de jaren 70, lijkt het nu alsof ‘Jan’ zijn eigen comeback maakt.

Jan prijkt jaarlijks op talloze geboortekaarten die niet alleen op de deurmat van Nederlandse huishoudens vallen. Ook over de grens vind je Jans. Tsjechië kan niet genoeg krijgen van deze naam; al sinds 1968 staat Jan elk jaar in hun top 5 jongensnamen. Zelfs in landen als Zwitserland, Polen en Slovenië is Jan een veelgehoorde naam voor jongens.

Lees ook – ’60 x De leukste babynamen geïnspireerd op je favoriete Netflix-series’

Buitenlandse varianten op ‘Jan’

Jan heeft ook zijn internationale alter ego’s. Denk aan Jens in Denemarken, Iwan, Ivan en Ivana in Rusland, Ian in Schotland, en Juan en Juanita in het zonovergoten Spanje. En in het Engels schittert hij als John, met een knipoog naar Johnny of Johny. De Franse twist komt in de vorm van Jean, met bijpassende meisjesvarianten zoals Jeanne, Jeanette en Jeanine. Over meisjesnamen gesproken: de varianten van Jan voor meisjes zijn eindeloos. Janna, Janneke, Jantine, Jannetje… de lijst gaat maar door.

Unieke draai aan tijdloze naam

Jan betekent ‘God is genadig’. Zijn wortels liggen in de Hebreeuwse naam Johannes, een bekende Bijbelse naam die al vroeg in de geschiedenis populair was. Het blijft een geliefde keuze. Dus als jouw kleine spruit het levenslicht ziet in januari of als je jouw kleine wil vernoemen naar een familielid die de naam Jan draagt, kun je je laten inspireren door de veelzijdigheid van deze tijdloze naam. Met zoveel smaken en stijlen kun je altijd een unieke draai geven aan die eeuwenoude, maar oh zo charmante ‘Jan’.

In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.