Baby op komst in 2022? Check déze dingen in je zorgverzekering

29.12.2021 14:50

Verwacht je in 2022 een kindje? Grote kans dat je al van alles aan het regelen bent, van meubels voor de kinderkamer tot de schattigste babykleding. Maar vergeet niet om ook je zorgverzekering te checken. 

Zó past de dekking goed bij de komst van je baby.

 

1. Alleen aan het einde van het jaar overstappen

Ieder jaar kun je tussen 12 november en 31 december overstappen naar een andere zorgverzekering. Dit geldt ook als je zwanger bent. Je hebt dan alle tijd om een passende verzekering te kiezen. Het is verstandig om goed te vergelijken welke zorgverzekering het beste past bij je nieuwe gezinssituatie.

 

2. Wat krijg je vergoed?

Zorg in Nederland is goed geregeld. Vanuit de basisverzekering krijg je veel vergoed rondom je zwangerschap en bevalling. Denk aan kraamzorg, hulp van verloskundigen, noodzakelijke echo’s, een thuisbevalling of fysiotherapie bij zwangerschapsincontinentie. Houd er wel rekening mee dat er een eigen bijdrage kan gelden. Dat is bijvoorbeeld het geval bij kraamzorg en een bevalling in het ziekenhuis zonder medische indicatie. Voor deze kosten kun je wel een aanvullende verzekering nemen.

 

Lees ook
Dit zijn de medische kosten bij je zwangerschap >

 

3. Wat heb je aan een aanvullende verzekering?

Kies je voor een aanvullende verzekering? Dan kun je daarmee een vergoeding krijgen voor zwangerschapscursussen. Dat is handig ter voorbereiding op de bevalling. Daarnaast zijn er ook cursussen die na de bevalling goed van pas komen, zoals EHBO voor kinderen. Sommige verzekeraars vergoeden zelfs een cursus babymassage. De moeite waard om te checken.

 

4. Kijk naar het eigen risico

Heb je normaal gesproken niet zoveel zorg nodig? Dan kan het zijn dat je je eigen risico hebt verhoogd. De meeste zorg rondom je zwangerschap is vrijgesteld van het eigen risico. Het is dus niet per se nodig om dit te verlagen. Je kunt met deze handige tool van Independer berekenen wat voor jou het meest geschikte eigen risico is.

 

Tip: vergeet je pasgeboren baby niet bij te schrijven op je zorgverzekering. Kinderen tot 18 jaar zijn gratis meeverzekerd, maar niet automatisch. Je kunt dit tot vier maanden na de geboorte doen.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >