Artsen waarschuwen voor kleine batterijen: ‘Levensgevaarlijk voor kinderen’

18.02.2019 13:07
artsen-waarschuwen-batterijen-levensgevaarlijk-kinderen

Artsen van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) doen een dringende oproep: hou knoopcelbatterijen uit de buurt van kinderen. Het inslikken van de ronde, platte vormpjes kan namelijk ernstige gevolgen hebben.

Niet bedoeld als speelgoed

De NVK vermoedt dat kinderen steeds vaker spelen met spullen die niet bedoeld zijn als speelgoed: rekenmachines, bijvoorbeeld. Of fototoestellen en fietslampjes. Juist in deze apparaten zit geen kindveilige sluiting, waardoor de kleine, glimmende batterijtjes er makkelijk uit kunnen vallen.

 

Ernstige gevolgen

Alleen al vorig jaar werden zeker 57 kinderen behandeld door een arts na het inslikken van de kleine batterijen. Maar daar blijft het niet bij, want sinds 2008 zijn zeker zestien kinderen in Nederland ernstig gehandicapt geraakt na zo’n soortgelijk incident. Twee kinderen overleden aan de gevolgen hiervan, bevestigt een woordvoerder van de NVK.

 

Lees ook
7 tips om je kind veilig naar school te laten fietsen >

 

Elektrisch geladen

Volgens kinderarts in het AMC Angelika Kindermann, die ook voor het NVK het onderzoek leidt, maken de batterijen schade op drie manieren. “Ze drukken op de slokdarm. Dan lekken ze een chemisch, erg etsend, stofje. En ze zijn elektrisch geladen, wat elektrische schade geeft aan de slokdarm. Dit alles kan ervoor zorgen dat er een gat in de slokdarm ontstaat, wat altijd tot een ontsteking zal leiden.” Ze vervolgt: “En het kan verder doorbranden naar de luchtpijp en de hoofdslagader.”

Bron: NU.nl

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >