Je kind (voor het eerst) alleen naar school laten fietsen blijft spannend. Bekijk daarom deze tips om de boel veilig te laten verlopen – scheelt je weer wat slapeloze nachten.
Lees verder onder de advertentie
1. Nieuwe route checken
Stap op de fiets en oefen de route minstens één keer samen. Bespreek de gevaarlijke kruispunten, waar het druk kan zijn en hoe je kunt communiceren met andere weggebruikers (hand uitsteken, oogcontact voordat je de bocht neemt). Wil je alles thuis nog een keer herhalen? Teken de gevaarlijke kruispunten dan bijvoorbeeld op een groot vel papier.
Lees verder onder de advertentie
2. Wijs op de gevaren
Even vlug een appje sturen terwijl je op de fiets zit, muziek in de oren, met één hand fietsen of met een hele groep naast elkaar: wijs je kind voordat-ie op de fiets stapt op de gevaren hiervan. Ook handig: leer je kind wat de dode hoek is en waarom hij altijd achter een bus of vrachtwagen moet gaan staan, en nooit ernaast.
Lees verder onder de advertentie
3. Ogen meten
Zorg ervoor dat jouw kind alles in het verkeer goed ziet. Uit onderzoek van Veilig Verkeer Nederland en Pearle Opticiens blijkt namelijk dat één op de drie kinderen van wie de ogen zijn getest, een oogafwijking heeft. Wil je weten of jouw kind een bril of lenzen nodig heeft? Doe dan een oogmeting bij de optometrist van Pearle.
Lees verder onder de advertentie
4. Fiets checken
Werken de remmen nog goed? Doet de verlichting het? Staat het zadel nog op de juiste hoogte? Misschien inkoppers, maar toch altijd slim om dit vooraf te checken. Zo komt je kind niet voor (onnodig) gevaarlijke situaties te staan.
Lees verder onder de advertentie
5. Bagage goed opbergen
Boeken of andere schoolspullen: altijd in een rug- of fietstas. Want van een tas aan het stuur ga je slingeren en dat wil je niet.
6. Geen gehaast
Probeer ervoor te zorgen dat jouw kind op tijd vertrekt. Zo voorkom je dat hij of zij als een idioot naar school stormt om niet te laat te komen, niet goed oplet en de verkeersregels aan z’n laars lapt.
Lees verder onder de advertentie
7. Altijd opvallen (in het donker)
Je hoeft je kind echt niet vol te plakken met fluoriserend spul, maar het is wel fijn om (naast de verlichting op de fiets) nog iets zichtbaars op het lichaam te dragen. Zo kun je kiezen voor een jas met reflecterende strepen om de arm en rug, of een extra lichtje om de arm, maar felle kleding wil ook al helpen.
Iedere ouder kent het: je wilt een goede indruk maken, maar soms heb je gewoonweg geen tijd of energie om alles zelf te doen. Dus ga je voor een slimme oplossing die toch niet zo slim blijkt.
Verena heeft drie kinderen en een druk gezin, maar ook een diep verlangen naar af en toe een momentje voor zichzelf. Haar vriendin Lisa denkt hier anders over. Ze besloot haar drie kinderen mee te nemen naar het feestje dat eigenlijk alleen voor volwassenen bedoeld was.
Je hebt het vast weleens meegemaakt. Je 5-jarige wil nú die auto in de speelgoedwinkel, je zegt nee, en binnen drie seconden lig je in de vuurlinie van een Oscar-waardige driftbui. Hoe komt het dat sommige kinderen lijken te denken dat de wereld om hun draait? En belangrijker: wat doe je eraan zonder zelf een […]
Je kind gaat uit logeren, leuk! Totdat er ongewenste souvenirs mee naar huis komen. Dat ontdekte Nina, moeder van Alina (7), toen haar dochter na een gezellig logeerweekend ineens hevig begon te krabben. Wat een klein ongemak had kunnen zijn, ontaardde al snel in een drama én een nogal opmerkelijke Tikkie.
Anna (28) kreeg uit het niets een telefoontje van haar zus Jamie (36), met de mededeling dat ze even een paar weken op haar drie kinderen moest passen. Jamie had een babymoon geboekt met haar vriend en geen budget voor een oppas.
Iedere ouder weet: kinderen zijn niet altijd even voorzichtig. Een nieuwe broek? Binnen een week een gat op de knie. Die net gekochte schoenen? Direct door de modder. En op het schoolplein zijn schermutselingen eerder regel dan uitzondering. Maar wat als een kleine ruzie in de zandbak plots uitmondt in een financieel drama?