tips-veilig-fietsen

Je kind (voor het eerst) alleen naar school laten fietsen blijft spannend. Bekijk daarom deze tips om de boel veilig te laten verlopen - scheelt je weer wat slapeloze nachten.

1. Nieuwe route checken

Stap op de fiets en oefen de route minstens één keer samen. Bespreek de gevaarlijke kruispunten, waar het druk kan zijn en hoe je kunt communiceren met andere weggebruikers (hand uitsteken, oogcontact voordat je de bocht neemt). Wil je alles thuis nog een keer herhalen? Teken de gevaarlijke kruispunten dan bijvoorbeeld op een groot vel papier.

 

2. Wijs op de gevaren

Even vlug een appje sturen terwijl je op de fiets zit, muziek in de oren, met één hand fietsen of met een hele groep naast elkaar: wijs je kind voordat-ie op de fiets stapt op de gevaren hiervan. Ook handig: leer je kind wat de dode hoek is en waarom hij altijd achter een bus of vrachtwagen moet gaan staan, en nooit ernaast.

 

3. Ogen meten

Zorg ervoor dat jouw kind alles in het verkeer goed ziet. Uit onderzoek van Veilig Verkeer Nederland en Pearle Opticiens blijkt namelijk dat één op de drie kinderen van wie de ogen zijn getest, een oogafwijking heeft. Wil je weten of jouw kind een bril of lenzen nodig heeft? Doe dan een oogmeting bij de optometrist van Pearle.

 

4. Fiets checken

Werken de remmen nog goed? Doet de verlichting het? Staat het zadel nog op de juiste hoogte? Misschien inkoppers, maar toch altijd slim om dit vooraf te checken. Zo komt je kind niet voor (onnodig) gevaarlijke situaties te staan.

 

5. Bagage goed opbergen

Boeken of andere schoolspullen: altijd in een rug- of fietstas. Want van een tas aan het stuur ga je slingeren en dat wil je niet.

 

6. Geen gehaast

Probeer ervoor te zorgen dat jouw kind op tijd vertrekt. Zo voorkom je dat hij of zij als een idioot naar school stormt om niet te laat te komen, niet goed oplet en de verkeersregels aan z'n laars lapt.

 

7. Altijd opvallen (in het donker)

Je hoeft je kind echt niet vol te plakken met fluoriserend spul, maar het is wel fijn om (naast de verlichting op de fiets) nog iets zichtbaars op het lichaam te dragen. Zo kun je kiezen voor een jas met reflecterende strepen om de arm en rug, of een extra lichtje om de arm, maar felle kleding wil ook al helpen.

11 dingen ouders begrijpen

Nooit meer rustig kunnen zitten, kauwgom in het haar van je kind of snotresten verstopt in huis: er zijn een hoop dingen die je alleen begrijpt als je kinderen hebt. Zoals die in dit lijstje.

Dat je hier het liefst de schaar in zou zetten


Dat dit iets heel gewoons is


En dat ze elkaar ermee slaan, ook


Dat je nu flink in de problemen zit


En dit een goede nachtrust is


Schijnt best gezond te zijn, dat staan


Lees ook
9x het bewijs dat alle kinderen een klein duiveltje in zich hebben >


Je vrije dag


Dat ze zich, ondanks al dat dure speelgoed, vermaken met een lege doos


'Ik zeg het niet nog een keer'


Het had erger kunnen zijn...


Oke, tijd voor een grondige schoonmaak


Bron: Buzzfeed


 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

meningokokkenziekte
Beeld: Unsplash

Het is de nachtmerrie van iedere ouder: dat je kind getroffen wordt door meningokokkenziekte. Zo herken je deze gevaarlijke infectieziekte.

Praktisch iedere ouder weet van het bestaan van meningokokkenziekte, maar lang niet iedereen herkent de symptomen, zo blijkt uit onderzoek in opdracht van farmaceut GSK. En dat is een slechte zaak, want meningokokkenziekte kan hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging veroorzaken. De cijfers zijn schokkend: de ziekte kan binnen 24 tot 48 uur dodelijk zijn. En helaas is de infectie niet altijd goed te behandelen in het ziekenhuis.

 

De symptomen herkennen

Wat cijfers uit het onderzoek op een rijtje: 71% van de ondervraagden weet (ongeveer) wat meningokokkenziekte is en hiervan weet het merendeel ook dat dit een ernstige infectieziekte is die hersenvliesontsteking kan veroorzaken. De symptomen die door ouders herkend worden, zijn ‘plotselinge hoge koorts’ (64%) en ‘typische huiduitslag op het lichaam (met kleine rode vlekjes)’ (41%).

 

Lees ook:
KIND: Bezorgde moeder Doortje: 'Als mijn zoon bleek ziet, begint mijn hart te bonzen' >

 

Ook hierop letten

Maar er zijn nog meer kenmerken van deze infectieziekte die minder bekend zijn. Van andere symptomen zoals zware hoofdpijn, overgeven, overgevoeligheid voor licht of geluid, of bij baby’s een uitpuilende fontanel, is minder dan een derde van de ouders op de hoogte. Let ook op sufheid, een stijve nek (vooral als je het hoofdje naar voren buigt) of ‘luierpijn’ bij baby’s: een kind begint dan te huilen als je bij het verschonen de benen optilt.

 

#AllMeningitisMatters

In april was het Wereld Meningitis Dag met het thema #AllMeningitisMatters. Hersenvliesontsteking of meningitis is een ontsteking van de hersenvliezen. De ontsteking kan worden veroorzaakt door infectie met virussen, bacteriën of andere micro-organismen. Meningitis treft wereldwijd meer dan 2,8 miljoen mensen per jaar. In Nederland komt de ziekte gelukkig weinig voor.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >