In samenwerking met Kek Mama

5x dit moet je weten als je kind eczeem heeft

21.11.2019 15:31
Beeld: Shutterstock Beeld: Shutterstock

Kinderen met eczeem hebben last van een rode, schilferige huid die jeukt. Heel vervelend, maar je kunt er wel wat aan doen. 5 x dit moet je weten als je kind eczeem heeft. 

1. Wakkere nachten 

Vijf tot twintig procent van de kinderen heeft eczeem. De jeuk is overdag al vervelend. Maar omdat er ’s nachts geen afleiding is, hebben kinderen dan het meeste last van de jeuk. Met als gevolg dat ze een kwart van de nacht aan het krabben zijn en gemiddeld een uur minder slapen dan andere kinderen. Bovendien: een verdrietig kind houdt het hele gezin vaak wakker. 

2. Maar wat is eczeem dan? 

Bij een eczeem gevoelige huid is het microbioom – dat zijn alle micro-organismen zoals bacteriën, virussen en gisten op het lichaam – uit balans. Daardoor overheersen de verkeerde bacteriën en die zorgen voor irritaties en ontstekingen. Eczeem gaat gepaard met jeuk. Door het krabben raakt de huidbarrière verder beschadigd waardoor allergenen makkelijk de huid kunnen binnendringen en kan irriteren. Een vicieuze cirkel dus.

3. Overdraagbaar 

Eczeem is een chronische ontsteking van de huid die genetisch overdraagbaar is. Heb jij of je partner eczeem, dan heeft jullie kind vijftig procent kans het ook te krijgen. Hebben jullie het allebei, dan is deze kans zelfs tachtig procent. Door je baby in te smeren met La Roche-Posay Lipikar Baume AP+ kun je de kans op ontwikkeling van eczeem verminderen. Het goede nieuws is dat bij tachtig procent van de kinderen uiteindelijk het eczeem ook weer verdwijnt.

4. Niet, niet, niet en niet 

Je kunt je kind helpen door bij het badritueel vier keer niet aan te houden: niet te vaak, niet te lang, niet te warm en niet met zeep. Want warm water én zeep tasten de natuurlijke barrière van de huid aan. 

5. Smeren maar! 

Al poedel je minimaal, elk contact met water kan de huidbarrière beschadigen met een droge huid en eczeem als gevolg. Goede huidverzorging vermindert de kans dat eczeem zich ontwikkelt. Hierbij geldt de regel: hoe vetter, hoe beter. 

De lichaamsverzorging van La Roche-Posay Lipikar beschermt een droge huid met neiging tot eczeem van zowel kinderen als volwassenen. Deze lijn is zelfs geschikt voor pasgeboren baby’s. De producten beschermen en versterken de huidbarrière en verminderen irritatie en jeuk. Reinig de huid onder de douche of in bad met Lipikar Syndet AP+. En smeer je kind (en jezelf) daarna in met Lipikar Baume AP+. Wil je overdag nog even snel een plekje insmeren, stop dan de Lipikar Stick AP+ in je tas. Deze vermindert de jeuk onmiddellijk. 

Wil je een gratis probeersetje thuis ontvangen?* Vraag hem hier aan. 

*zolang de voorraad strekt.

Meer informatie ga naar laroche-posay.nl
Wil je advies van een La Roche-Posay expert, je kan ze altijd een bericht sturen op Facebook of Instagram.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >