Alles wat je moet weten over het knippen van de neusamandel bij kinderen

06.11.2019 23:22
knippen-neusamandel-kinderen

Heeft je kind vaak last van ontstoken oren of een verkoudheid, dan kan een arts ervoor kiezen om zijn neusamandel te knippen. Maar hoe gaat zoiets in z’n werk?

De neusamandel bevindt zich bovenin de keel, achter de neus en het zachte gehemelte. Als deze ontstoken (of vergroot) is, kan dat ervoor zorgen dat de uitgang van de neus naar de keel wordt geblokkeerd. Ademen door de neus wordt hierdoor lastiger en een neusverkoudheid houdt langer aan. Ook kan zo’n ontstoken amandel ervoor zorgen dat de buis van Eustachius naar de oren blokkeert, met als gevolg dat vocht zich achter de trommelvliezen ophoopt. 

 

Lees ook
Dit moet je weten over keelamandelen >

 

Bijwerkingen

Als medicijnen niet helpen, is vaak de enige optie om de neusamandel onder narcose te verwijderen. Of nou ja, niet volledig: alleen het middelste, meest verdikte gedeelte kan worden weggehaald. De operatie is binnen een paar minuten gepiept en als je kind zich goed voelt, mag hij dezelfde dag nog naar huis. Wel kan je kind last krijgen van bijwerkingen. De meest voorkomende zijn: 

  • Keelpijn
  • Oorpijn
  • Een beetje bloed uit de mond en/of neus
  • Misselijk
  • Verhoging/koorts

Goed om te weten: geeft je kind helderrood bloed over of komt er helderrood bloed uit de neus? Dan kan er sprake zijn van een nabloeding. Neem in dat geval altijd contact op met de spoedeisende hulp. Ook als je kind langer dan een dag (hoge) koorts heeft, is het verstandig om contact op te nemen met het ziekenhuis.

 

Veel (koud) drinken

Na de operatie is het belangrijk dat je kind veel koud drinkt. Water, limonade zonder prik of waterijsjes: het mag allemaal. Ook melk, yoghurt of andere melkproducten kunnen, maar hierdoor krijgt je kind vaak wel slijm in z’n keel. Een slokje water om het weg te spoelen kan dan helpen.

Verder kan je kind de eerste dagen beter niet naar drukke feestjes gaan – om te voorkomen dat hij wordt aangestoken – én mag hij twee weken niet zwemmen: door zwemwater dat in je keel terechtkomt, kunnen wondjes gaan ontsteken.

Bron: hetwkz-kind.nl

 

Meer Kek Mama? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg elke week het laatste nieuws, persoonlijke verhalen, fijne (uit)tips en grappige fotoseries in je mailbox >