Heeft je kind vaak last van ontstoken oren of een verkoudheid, dan kan een arts ervoor kiezen om zijn neusamandel te knippen. Maar hoe gaat zoiets in z’n werk?
Lees verder onder de advertentie
De neusamandel bevindt zich bovenin de keel, achter de neus en het zachte gehemelte. Als deze ontstoken (of vergroot) is, kan dat ervoor zorgen dat de uitgang van de neus naar de keel wordt geblokkeerd. Ademen door de neus wordt hierdoor lastiger en een neusverkoudheid houdt langer aan. Ook kan zo’n ontstoken amandel ervoor zorgen dat de buis van Eustachius naar de oren blokkeert, met als gevolg dat vocht zich achter de trommelvliezen ophoopt.
Als medicijnen niet helpen, is vaak de enige optie om de neusamandel onder narcose te verwijderen. Of nou ja, niet volledig: alleen het middelste, meest verdikte gedeelte kan worden weggehaald. De operatie is binnen een paar minuten gepiept en als je kind zich goed voelt, mag hij dezelfde dag nog naar huis. Wel kan je kind last krijgen van bijwerkingen. De meest voorkomende zijn:
Lees verder onder de advertentie
Keelpijn
Oorpijn
Een beetje bloed uit de mond en/of neus
Misselijk
Verhoging/koorts
Goed om te weten: geeft je kind helderrood bloed over of komt er helderrood bloed uit de neus? Dan kan er sprake zijn van een nabloeding. Neem in dat geval altijd contact op met de spoedeisende hulp. Ook als je kind langer dan een dag (hoge) koorts heeft, is het verstandig om contact op te nemen met het ziekenhuis.
Veel (koud) drinken
Na de operatie is het belangrijk dat je kind veel koud drinkt. Water, limonade zonder prik of waterijsjes: het mag allemaal. Ook melk, yoghurt of andere melkproducten kunnen, maar hierdoor krijgt je kind vaak wel slijm in z’n keel. Een slokje water om het weg te spoelen kan dan helpen.
Verder kan je kind de eerste dagen beter niet naar drukke feestjes gaan – om te voorkomen dat hij wordt aangestoken – én mag hij twee weken niet zwemmen: door zwemwater dat in je keel terechtkomt, kunnen wondjes gaan ontsteken.
Meer Kek Mama? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg elke week het laatste nieuws, persoonlijke verhalen, fijne (uit)tips en grappige fotoseries in je mailbox >
Er zijn van die geboortekaartjes die je op de koelkast plakt omdat ze zó schattig zijn. Mooie naam, lief fotootje, zacht gedichtje erbij — je kent het wel. En soms ook niet.
Tikkie ontvangen voor een halve wortel uit iemand anders’ maaltijdsalade? Serieus?! In deze rubriek verzamelen we de meest onterechte, ongemakkelijke en gewoon ronduit gênante betaalverzoeken. Wat ze gemeen hebben? Je zag ze in ieder geval niet aankomen.
Bianca (31) is communicatieadviseur en woont samen met partner Pascal (34) en zoon Floris (bijna 2). Met zijn drieën vormen zij een levendig gezin waar zelden iemand stil zit óf zijn mond houdt. In haar eerlijke en herkenbare columns schrijft Bianca over hun gezellige en drukke leven, met alle chaos en liefde die daarbij hoort.
Je wilt even lekker uit eten, of gewoon ongestoord naar het toilet (ja, dát is tegenwoordig me-time, sad but true), en dus heb je een oppas nodig. Grote kans dat je dan toch liever je eigen ouders belt dan je schoonouders. Herkenbaar? Je bent niet de enige.
Nathalie (30) dacht dat haar leven instortte toen haar partner haar verliet tijdens haar zwangerschap. Maar juist doordat ze een alleenstaande moeder werd, vond ze zichzelf terug.
Formule 1-coureur Max Verstappen heeft geen pitstop gemaakt op het circuit, maar in het ziekenhuis in Monaco. Daar werd hij afgelopen vrijdag, samen met zijn partner Kelly Piquet, trotse vader van dochter Lily. En hoewel de motoren van zijn bolide in Miami alweer ronken, staat zijn hoofd duidelijk nog bij de wieg.