Alles over fysiotherapie voor je peuter

06.03.2020 11:42
fysiotherapie peuter Beeld: Shutterstock

Struikelt je peuter veel, of heeft hij bij de gymles moeite met rennen of springen? Een fysiotherapeut kan helpen om de motorische ontwikkeling van je kind te stimuleren.

Vanaf 1 jaar gaan de meeste kinderen de wereld om zich heen ontdekken door te lopen en te spelen. Net als bij baby’s ontwikkelt elke peuter zich op zijn eigen manier en tempo. Je hoeft je dus niet meteen zorgen te maken als hij bepaalde vaardigheden niet zo snel onder de knie heeft.
Merk je echter dat hij achter gaat lopen in zijn motorische ontwikkeling, dan kun je overwegen om eens met hem naar de fysiotherapeut te gaan.

 

Waarbij kan een fysiotherapeut helpen?

Er zijn verschillende vaardigheden waaraan je kunt herkennen of de motorische ontwikkeling van je kind goed verloopt. Loopt je kind bij één of meer van de vaardigheden hieronder achter, dan kun je contact opnemen met een fysiotherapeut.

  • een afwijkende manier van lopen
  • je kind valt / struikelt snel
  • je kind loopt vaak op zijn tenen
  • hij kan niet gemakkelijk rennen of springen
  • kleine motorische vaardigheden zoals knutselen en knippen gaan moeizaam
  • je kind heeft pijn in zijn spieren of gewrichten
  • je kind is traag of heeft concentratieproblemen
  • je kind is overbeweeglijk / rusteloos

 

Lees ook:
5x leuke manieren om je kind meer te laten bewegen >

Wat doet een fysiotherapeut?

Een kinderfysiotherapeut kijkt samen met jou waar je peuter tegenaan loopt: wat lukt hem niet goed en hoe komt dat? Er wordt meestal een aantal motorische testjes gedaan om te bekijken of je kind achterloopt voor zijn leeftijd.

Vervolgens wordt in overleg een behandelplan opgesteld. Meestal gaat het om het oefenen van vaardigheden thuis, maar het kan ook zijn dat er behandeling plaatsvindt op bijvoorbeeld het kinderdagverblijf.
 

Bron: baby-peuter-kinderfysiotherapie

 

 

 

Nog meer Kek Mama? Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief >