In de eerste maanden van zijn leven leert je baby van alles: zijn hoofd draaien en rechtop houden, rollen, zitten, kruipen… Als deze ontwikkeling wat langzamer gaat of niet lekker loopt, kan fysiotherapie uitkomst bieden.
Lees verder onder de advertentie
Wanneer ga je naar een kinderfysiotherapeut?
Elke baby ontwikkelt zich op zijn eigen manier en zijn eigen tempo. Het is dus niet erg als je kind nog niet op zijn buik kan draaien, terwijl het kind van je beste vriendin al vrolijk ligt te rollen.
Maar als je merkt dat de motoriek van je kind echt achterblijft en niet goed ontwikkelt, is het zaak om aan de bel te trekken. Een aantal dingen waaraan je dat kunt herkennen op een rij:
Hij draait helemaal niet op zijn buik
Hij kan niet zelfstandig zitten, staan of uiteindelijk lopen
Hij kan speelgoed niet van links naar rechts overpakken of andersom
Hij heeft duidelijk een voorkeurshouding: wil alleen op linker- of rechterzij liggen
Hij heeft een scheef of afgeplat hoofdje (door de voorkeurshouding)
Hij overstrekt zich vaak of voelt juist slap aan als je hem optilt
De kinderfysio helpt jou en je baby om hem op een speelse manier bepaalde vaardigheden aan te leren. Daardoor kan je kind makkelijker bewegen en zit hij uiteindelijk lekkerder in zijn vel.
Als je baby bijvoorbeeld de neiging heeft om alleen maar naar links of naar rechts te kijken, geeft de kinderfysiotherapeut je advies hoe je je baby het beste kunt oppakken en in welke houdingen je hem kunt neerleggen, om de voorkeurshouding zoveel mogelijk te verminderen.
Hoe maak je een afspraak?
Je kunt op eigen initiatief naar de kinderfysiotherapeut gaan. Je hebt alleen een verwijzing van je huisarts nodig als je een behandeling aan huis wilt.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.