Akkoord over rechten draagmoeders en meerouderschap: ‘Een historische doorbraak’

11.07.2019 21:43
akkoord-rechten-draagmoeders-meerouderschap

Het draagmoederschap en gezag voor gezinnen met meer dan twee ouders worden binnenkort geregeld in de wet. Dat bevestigen ingewijden na berichtgeving van RTL Nieuws.

Na maandenlang onderhandelen hebben de regeringspartijen een akkoord bereikt. 

 

Deelgezag

Kinderen kunnen dus straks vier wettelijk erkende ouders hebben. Verder krijgen niet-biologische ouders meer rechten: met ‘deelgezag’ krijgen ze meer inspraak. De Staatscommissie Herijking ouderschap pleitte in 2016 al voor vier ouders en in het kabinet maakte D66 zich hier sterk voor, terwijl CDA en ChristenUnie er weinig in zagen. Betrokkenen noemen het akkoord een historische doorbraak. “Dit geeft meer stellen, zoals homoparen, de wettelijke mogelijkheid een kind te krijgen.”

 

Biologische ouders

Bij het draagouderschap moet volgens de plannen al vóór de geboorte duidelijk zijn wie de ouders zijn. Dat moet dan bij de rechter worden geregeld. Elk draagmoederschap zal in een register worden vastgelegd zodat kinderen altijd hun biologische ouders kunnen terugvinden. Op de geboorteakte komt de naam van de wensouders.

 

Vergoeding voor kosten

Ook wordt draagmoederschap in het buitenland mogelijk. Verder komt er op korte termijn nog een onderzoek naar de vergoeding die er moet komen voor de kosten van het draagmoederschap.

Bron: ANP / RTL Nieuws

 

Meer nieuws?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >