Beeld: Getty
Beeld: Getty

Naar schatting zijn er 119.000 kinderen in Nederland het slachtoffer van mishandeling. Hulpverleners zien vaak nog niet eens de helft, omdat veel mensen twijfelen over wel of niet melding doen. De taskforce kindermishandeling en seksueel misbruik lanceert deze week de campagne #ikkijknietweg om dit tegen te gaan.

Je wil het natuurlijk ook niet geloven. Dat iemand een kind pijn zou doen. Laat staan een bekende. Terwijl dat juist heel vaak het geval is. De gedachte alleen is al heftig. Als een gedachte verandert in een vermoeden is dat nog zwaarder. Aan een melding zitten consequenties verbonden en stel dat je het mis hebt. Dat is voor veel mensen reden om maar niet te melden. Maar... wat als het nou wel klopt?

Meest pijnlijk

Een melding is een stap naar het stoppen van kindermisbruik. Het welzijn van een kind moet altijd voorop staan. Mishandelde kinderen ervaren de zwijgzaamheid van omstanders als het meest pijnlijk, zo zegt de Taskforce. Het geeft ze het gevoel dat ze er niet toe doen. Vaak durven ze zelf niets te zeggen. Daarom hebben ze familieleden, onderwijzers, buren of clubgenoten nodig die zo moedig zijn om te helpen.

Ze wist het. En ze deed niks.

Lisanne (43) kan dat beamen: "Mijn vader kon van het ene moment op het andere compleet ontploffen. Iedereen liep op eieren om dat te voorkomen. Op een dag, toen hij weer flipte, ben ik naar de buurvrouw gevlucht. Zij liet me binnen en gaf me limonade. Kort daarna stond mijn vader aan de deur. Hij kwam me halen. Mijn buurvrouw probeerde nog te vragen of ik mocht blijven, maar daar was natuurlijk geen sprake van. De pijn die ik toen voelde, kan ik nog voelen. Ze wist het. En ze deed niks."

Auw, dit filmpje

In het onderstaande - behoorlijk heftige- filmpje zie je ouders die de vermoedens wegwuiven. Het zal toch niet... Maar wanneer je het beeld draait zie je de heftige realiteit van de situatie. 

Wat kun jij doen?

Heb je zelf het vermoeden dat er een kind in gevaar is? Dan kun je bellen met Veilig Thuis op 0800-2000. Dat kan anoniem, is gratis en ze zijn 24/7 bereikbaar. Als er acuut gevaar is voor een kind, bel je natuurlijk 112. Op de website van vooreenveiligthuis lees je meer over wat je kunt doen als je denkt dat er een kind in jouw omgeving hulp nodig heeft. Wat je ook doet: kijk niet weg.

fotoserie mannen vaderschap

Deze vaders werden van te voren niet gewaarschuwd voor ingewikkelde meisjeskleding, draagdoeken en babyvoeding. Resultaat? Een hilarische fotoserie.

De vader die z'n dochter een onvergetelijke dag had willen bezorgen...

 

Ook bij z'n zoon liep het anders dan gepland.

 

Of de vader die dacht dat een draagdoek omknopen...

 

Lees ook
'Papaklas' bereidt vaders voor op het vaderschap >

 

Een hapje opwarmen...

 

Z'n dochter aankleden...

 

Koekjes bakken...

 

Of eten klaarmaken simpel was.

 

Nee hoor. Het vaderschap gaat niet altijd over rozen.

Dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

12 redenen huilen kinderen

Het verkeerde boekje voorlezen, mensen die niet terugzwaaien of het moment dat ze erachter komen dat de snacks op zijn. Er zijn veel redenen voor kinderen om een potje te gaan grienen, maar soms kun je er als ouder geen touw aan vast knopen. Zo ook niet bij deze foto's.

Papa en ik


 

Toekomstige acteur

Tja...


 

Dat gaan we dus écht niet delen


 

Privacy wordt niet gewaardeerd


 

Soms weet je het ook gewoon niet


 

'Maar, waarom niet?'


 

Het gemiddelde ochtendritueel


Lees ook
Fotoserie: 8x creatieve wraakacties van kinderen >

 

En dit ook


 

Beetje besluiteloos


 

Is ook best eng


 

Het leven is ook zwaar

Bron: BoredPanda.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >