Actie tegen kindermishandeling: #ikkijknietweg

15.11.2016 17:02
Beeld: Getty Beeld: Getty

Naar schatting zijn er 119.000 kinderen in Nederland het slachtoffer van mishandeling. Hulpverleners zien vaak nog niet eens de helft, omdat veel mensen twijfelen over wel of niet melding doen. De taskforce kindermishandeling en seksueel misbruik lanceert deze week de campagne #ikkijknietweg om dit tegen te gaan.

Je wil het natuurlijk ook niet geloven. Dat iemand een kind pijn zou doen. Laat staan een bekende. Terwijl dat juist heel vaak het geval is. De gedachte alleen is al heftig. Als een gedachte verandert in een vermoeden is dat nog zwaarder. Aan een melding zitten consequenties verbonden en stel dat je het mis hebt. Dat is voor veel mensen reden om maar niet te melden. Maar… wat als het nou wel klopt?

Meest pijnlijk

Een melding is een stap naar het stoppen van kindermisbruik. Het welzijn van een kind moet altijd voorop staan. Mishandelde kinderen ervaren de zwijgzaamheid van omstanders als het meest pijnlijk, zo zegt de Taskforce. Het geeft ze het gevoel dat ze er niet toe doen. Vaak durven ze zelf niets te zeggen. Daarom hebben ze familieleden, onderwijzers, buren of clubgenoten nodig die zo moedig zijn om te helpen.

Ze wist het. En ze deed niks.

Lisanne (43) kan dat beamen: “Mijn vader kon van het ene moment op het andere compleet ontploffen. Iedereen liep op eieren om dat te voorkomen. Op een dag, toen hij weer flipte, ben ik naar de buurvrouw gevlucht. Zij liet me binnen en gaf me limonade. Kort daarna stond mijn vader aan de deur. Hij kwam me halen. Mijn buurvrouw probeerde nog te vragen of ik mocht blijven, maar daar was natuurlijk geen sprake van. De pijn die ik toen voelde, kan ik nog voelen. Ze wist het. En ze deed niks.”

Auw, dit filmpje

In het onderstaande – behoorlijk heftige- filmpje zie je ouders die de vermoedens wegwuiven. Het zal toch niet… Maar wanneer je het beeld draait zie je de heftige realiteit van de situatie. 

Wat kun jij doen?

Heb je zelf het vermoeden dat er een kind in gevaar is? Dan kun je bellen met Veilig Thuis op 0800-2000. Dat kan anoniem, is gratis en ze zijn 24/7 bereikbaar. Als er acuut gevaar is voor een kind, bel je natuurlijk 112. Op de website van vooreenveiligthuis lees je meer over wat je kunt doen als je denkt dat er een kind in jouw omgeving hulp nodig heeft. Wat je ook doet: kijk niet weg.