Beeld: 123RF
Beeld: 123RF

Oudejaarsstress? Onzin! Je vist misschien wel achter het net qua spetterendste feestjes, maar met kinderen is het evengoed een feest. 9 Last-minute-hacks voor een onvergetelijke 31 december.

 1. Herrie is het toch al. Maak je eigen christmas crackers. Dans op de tafel. Scheelt je 321 berispingen à la ‘Jongens, stil!’, en zij hebben het feest van hun leven. Zij blij, jij blij.
   
 2. Bedtijden zijn voor 2017. Kinderen onder de wol voor twaalven, of toch maar wakker houden met de kans op hysterische huilpartijen? Laten slapen om middernacht, of toch maar niet, met het risico ze nooit meer plat te krijgen? Buiten West-Europa bestaat dat vraagstuk niet, hoor. Go with the flow. Voer ze suiker in het holst van nacht. Bouw herinneringen. Vanaf morgen heb je al genoeg goede voornemens om niet na te komen.
   
 3. Beschrijf wensballonnen, plak wensbriefjes op vuurpijlen. Als je ze zó ver het luchtruim in stuurt, moeten ze wel uitkomen, toch?
   
 4. Om de rotjesdiscussie maar meteen voor te zijn: knalerwten. Op de put in de stoep klinken ze hard genoeg om cool te zijn, en zacht genoeg om de buurman koest te houden. En jij kunt je met een min of meer gerust hart storten op de oliebollen. Ook leuk: partypoppers schieten confetti. Zo veilig als luchtkussenspringen in een foampak en zelfs de hond kan het aan. Maar jij bent natuurlijk de bom. Ze mogen gewoon ‘vuurwerk’. Wów.
   
 5. Kampeer met het hele gezin in de woonkamer. Onder de kerstboom. Familiefilms kijken en champagne drinken onder de dekens. Romantischer wordt het toch niet met die spruiten om je heen, wél beregezellig.
   
 6. En even over die champagne. Of je nou op het feest van de eeuw staat of gewoon in onesie in je eigen woonkamer: maak heldere afspraken. Man is De Sjaak, morgenochtend. Gewoon om het nieuwe jaar meteen maar te beginnen met goede gewoontes.
   
 7. Of doe gewoon echt mee met de Nieuwjaarsduik, kan jou het schelen. Knalfeest op de avond ervoor is daarmee meteen geen optie meer, en alle reden om het bij weinig alcohol te houden. Tenminste, niet teveel. Misschien. Hoe goed werkt een ijsduik eigenlijk tegen een kater?
   
 8. Ach, wat geeft het ook: geef tóch een feest, voor alle gezinnen die net als jij spijt hebben van hun keuze voor de oudejaarsconference bij de buren. Betaal het oudste kind om op de rest te letten. En geen stress over de rommel morgen: had je je niet net voorgenomen het huis te restylen?
   
 9. Tot slot, niet doorvertellen: de bioscopen zijn open op Nieuwjaarsdag. Verantwoord uitbrakken, heet dat. Voer de kinderen pizza toe. Is die stress ook vast van de baan.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

falende ouders

Niemand is perfect. Ook ouders niet, zo bewijzen deze hilarische momenten op Buzzfeed.

We doen ons best...

En proberen ze goed op te voeden....

 

Wait, stop! #nevermind #toolate #pottytraining #parentingfail #dadfail #donttellmom

Een bericht gedeeld door Phil Yeh (@philyeh) op

 
 

...maar dat lukt niet altijd

 
 
 
 

Soms hebben we íets teveel balgevoel...

 

...of last van de zwaartekracht

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

geruzie kinderen stoppen
Beeld: Unsplash

De New Yorkse moeder Vered wilde altijd al drie kinderen. Die wens ging in vervulling, maar het continue geruzie van het stel kan ze missen als kiespijn. Zo maakte ze daar korte metten mee.

Vered schrijft op Scary Mommy hoe ze geniet van haar drie kinderen – tenzij ze aan het schreeuwen, slaan, duwen, schoppen, knijpen, schelden, zeuren en krabben zijn. Vered’s stresslevel schiet dan meteen omhoog en ze beschrijft hoe ze dan in een tweestrijd staat: ‘Moet ik de jongste verdedigen? Ze allemaal straffen? Ze een time-out geven? Het speelgoed waar ze om strijden afpakken? Ze hun excuses laten aanbieden? Ze in aparte kamers laten spelen?’

 

Niet ingrijpen

Vorig jaar liep het geruzie onderling echt uit de hand en zocht Vered hulp bij Tovah Klein, directeur van het Barnard College Center for Toddler Development. Deze specialist raadde haar simpelweg dit aan: ‘Laat de kinderen het zelf uitvechten. En als je daar niet bij wilt zijn, stuur ze dan naar hun kamer om de ruzie te beslechten.’ Volgens Klein werkt het juist averechts om als ouder in te grijpen in een ruzie: dan verandert namelijk de dynamiek en worden onbedoeld de kinderen tegen elkaar opgezet. Trek je je als ouder terug uit de ruzie, dan zullen de kinderen juist uiteindelijk samen een band krijgen.   

 

Lees ook
PERSOONLIJK: Deze ouders hebben altijd gillende ruzie op vakantie >

 

Uitgeput en overstuur

Vered schrijft hoe ze deze nieuwe aanpak thuis uitprobeerde. Tijdens de eerste ruzies moest ze echt op haar tong bijten: ‘Ik realiseerde me toen pas hoe vaak ik me met het gekibbel had bemoeid, en hoe veel energie me dat gekost had, waarna ik uitgeput en overstuur was. Terwijl de kinderen tien minuten later alweer samen speelden en alles vergeten waren.’ Vered paste haar tactiek aan. ‘Als ik ze zag ruziën, zei ik: ‘Jullie mogen ruzie maken, maar niet waar ik bij ben.’

 

Laat ze met rust

Vered: ‘Zonder mij  als cruciale speler werd het ruziën ineens een stuk minder interessant voor ze.  Het intrigeerde me: wat kunnen ouders doen om hun kinderen onderling een gezonde en liefdevolle band te laten krijgen? Het antwoord: ze met rust laten. Is er helemaal geen ruzie meer in huis? Absoluut niet. Maar nu ik er geen deel meer van uit maak, gaan de ruzies veel meer over de aanleiding zelf. En vechten om een lichtzwaard is nou eenmaal minder interessant dan ruziën over mijn liefde en aandacht.’

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >