9 manieren om je huis kindveilig te maken

07.06.2019 14:29
manieren huis kindveilig maken Beeld: Shutterstock

De meeste ongelukken gebeuren thuis. Je moet er niet aan denken dat het je kind betreft. Dus hoe zorg je voor kinderveiligheid in huis? Wij geven alvast 9 (en stiekem nog veel meer) tips.

 1. Veilig slapen. Je kind niet zonder toezicht op zijn buik laten slapen, geen dekbedje wanneer hij nog heel klein is, zijn matrasje ‘laag’ opmaken en vooral geen stabilisatierollen gebruiken zodat hij op zijn zij kan liggen; het consultatiebureau stopt je al vol tips voor kinderveiligheid in de slaapkamer voordat je zwangerschapstest nog maar droog is. Maar wist je bijvoorbeeld dat als je je baby in een babyslaapzak laat slapen, hij minder makkelijk op zijn buik draait? Zorg ook voor zo min mogelijk ruimte tussen het matras en de spijlen van het ledikant. O, en wil je graag inbakeren? Doe dat dan uiterlijk tot zes maanden. Daarna kan je kind zich omdraaien, en verstrikt raken in de doek. 
 2. Stopcontactbeschermers. Als er een erwt in een peuterneus past, dan ook een vingertje in het stopcontact. Je moet er niet aan denken, toch? Voor een paar euro plak je je stopcontacten af met beschermers. Er bestaan ook heuse kinderveilige wandcontactdozen, maar die zijn een stuk prijziger. Dit alles hoeft natuurlijk alleen met de stopcontacten waar je kind bij kan. 
 3. Hoekbeschermers. Of meubelbeschermhoekjes, zoals de bouwmarkt ze noemt. Vaak zie je pas hoe onveilig je huis is, wanneer er eenmaal een kind rondkruipt, dat waxinelichtjes eet en de kattenbrokken verorbert. Tip 1: Verwijder waxinelichtjes en kattenbrokjes. Tip 2: Die leuke glazen tafel van Pinterest heeft vanaf nu dus onooglijke beschermranden. Deal with it. 
 4. Traphekjes. Punt. 
 5. Raambeveiliging. De welbekende koorden aan de Luxaflex. Met een lus. Die knoop je liefst op tot vér boven kinderhoogte. En heb je veel glazen deuren en ramen in huis? Speciaal veiligheidsfolie voorkomt dat je kind zich lelijk snijdt, wanneer het breekt. Ook handig: een raambeveiliger voorkomt dat je raam verder dan tien centimeter open kan. Lage ramen die open kunnen, kun je afschermen met een raamhekje. 
 6. Deurbeveiliging. Een deurstop, deurklem, deurspleetbeveiliger, deurbuffers: allemaal manieren om te voorkomen dat die kleine kindervingers klem komen te zitten onder en tussen deuren. Trouwens, die ouderwetste truc waarbij je de deurkruk een kwartslag draait zodat je peuter zelf geen deuren kan openmaken, werkt ook nog steeds. 
 7. Keukenpreventie. Kook zoveel mogelijk op de achterste pitten en draai de stelen van pannen weg. Die schoonmaakmiddelen in het keukenkastje, die had het consultatiebureau al verboden, hè? De oven, de vaatwasser, het tosti-ijzer, de waterkoker: die worden loeiheet - we melden het voor de zekerheid maar even. O ja, en opstapjes zijn reuze gezellig wanneer je kind helpt met koken, maar zet ze buiten jouw toeziend oog buiten kindbereik. Net als dat messenblok dat zo leuk op de hoek van je aanrecht stond, trouwens. 
 8. Stickers in bad. Of een antislipmatje. Wil je. Een badthermometer is nauwkeuriger dan je elleboog om de temperatuur van het water te meten, maar niet echt nodig. Chéck dat water in elk geval even. Dat je kinderen niet zonder toezicht in bad moet laten zitten als ze klein zijn, zeggen we niet eens: vouw die was gewoon lekker op de badkamervloer. 
 9. Lees verder. Hier, bijvoorbeeld. Een gewaarschuwd mens telt voor twee, en zo. En bij de bouwmarkt verkopen ze meteen ontzéttend leuke woonaccessoires. Eh, die waar geen kaarsen in hoeven, dus.

   

Nog meer Kek Mama?

Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >