Zodra je baby kan kruipen is het hoog tijd om je huis kindproof te maken. Een traphekje mag daarbij niet ontbreken, maar hoe kies je een goed exemplaar uit? Een aantal tips.
Lees verder onder de advertentie
Traphekjes zijn te koop in allerlei soorten en maten. Niet ieder model is echter even veilig om te gebruiken.
Veel traphekjes hebben een veiligheidscertificaat, waardoor je er al gauw vanuit gaat dat het een goed hekje is. De Consumentenbond ontdekte echter dat zo’n certificaat niet garandeert dat het traphekje daadwerkelijk veilig is. Check dus altijd voordat je een hekje koopt, hoe het zit met de veiligheid door ‘m in de winkel zelf te testen.
Dat doe je onder meer met deze handige checklist:
Lees verder onder de advertentie
Het slot
Het belangrijkste onderdeel van het traphekje, dus besteed hier veel aandacht aan. Gaat het hekje op een prettige manier open en dicht? Kun je ‘m met één hand openen (wel zo handig, met een baby op je arm) en valt hij goed in het slot? Dat laatste kun je controleren door eraan te schudden. Ook hoor je vaak een harde klik.
Er zijn traphekjes met een automatisch slot, die vanzelf dichtvallen. Klinkt handig – en is het ook – maar controleer altijd of dat ook gebeurt als het hekje op een kleine kier staat.
Lees verder onder de advertentie
De hoogte
Neem die rolmaat maar mee naar de winkel, want het wordt meten: tussen het punt waar je kind met de voet op het hekje kan staan en het hoogste punt van het traphek, moet minstens 65 cm zitten. Anders bestaat er het risico dat je kind zich erover heen kan trekken. Aangeraden wordt zelfs een hekje van 75 cm.
Check meteen even de ruimte tussen de spijlen, en die onder en naast het hekje: het mag daar niet groter zijn dan 6,5 cm. Anders kan je kind zich er tussendoor wurmen met zijn heup. Je kunt het ook checken met je gebalde vuist: die mag niet tussen de spijlen passen.
Zitten er verder ook geen scherpe randen, splinters of andere punten aan het hekje waar je kind zich aan kan bezeren?
Lees verder onder de advertentie
Soorten
Naast hekjes met spijlen, kun je ook kiezen voor een rolhekje. Dit is een traphekje met flexibel materiaal dat je in- en uit kunt rollen. Dat is vooral handig voor jezelf, maar niet altijd even veilig voor je kind. De Consumentenbond onderzocht namelijk dat bij sommige traphekjes het textiel vrij eenvoudig omhoog of omlaag te trekken is – ook al hebben ze het veiligheidscertificaat gekregen.
Lees verder onder de advertentie
Test ook dit rolsysteem dus altijd in de winkel.
Wijzer geworden? Check dan dit lijstje met fijne traphekjes.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.