Traphekje kopen: waar let je op?

12.06.2021 09:02
traphekje kopen waar let je op Beeld: Getty Images

Zodra je baby kan kruipen is het hoog tijd om je huis kindproof te maken. Een traphekje mag daarbij niet ontbreken, maar hoe kies je een goed exemplaar uit? Een aantal tips.

Traphekjes zijn te koop in allerlei soorten en maten. Niet ieder model is echter even veilig om te gebruiken.

Veel traphekjes hebben een veiligheidscertificaat, waardoor je er al gauw vanuit gaat dat het een goed hekje is. De Consumentenbond ontdekte echter dat zo’n certificaat niet garandeert dat het traphekje daadwerkelijk veilig is. Check dus altijd voordat je een hekje koopt, hoe het zit met de veiligheid door ‘m in de winkel zelf te testen.

Dat doe je onder meer met deze handige checklist:
 

Het slot

Het belangrijkste onderdeel van het traphekje, dus besteed hier veel aandacht aan. Gaat het hekje op een prettige manier open en dicht? Kun je ‘m met één hand openen (wel zo handig, met een baby op je arm) en valt hij goed in het slot? Dat laatste kun je controleren door eraan te schudden. Ook hoor je vaak een harde klik.

Er zijn traphekjes met een automatisch slot, die vanzelf dichtvallen. Klinkt handig – en is het ook – maar controleer altijd of dat ook gebeurt als het hekje op een kleine kier staat.
 

De hoogte

Neem die rolmaat maar mee naar de winkel, want het wordt meten: tussen het punt waar je kind met de voet op het hekje kan staan en het hoogste punt van het traphek, moet minstens 65 cm zitten. Anders bestaat er het risico dat je kind zich erover heen kan trekken. Aangeraden wordt zelfs een hekje van 75 cm.
 

Lees ook:
Handige traphekje voor een kindproof huis >

 

De breedte

Check meteen even de ruimte tussen de spijlen, en die onder en naast het hekje: het mag daar niet groter zijn dan 6,5 cm. Anders kan je kind zich er tussendoor wurmen met zijn heup. Je kunt het ook checken met je gebalde vuist: die mag niet tussen de spijlen passen.

Zitten er verder ook geen scherpe randen, splinters of andere punten aan het hekje waar je kind zich aan kan bezeren?
 

Soorten

Naast hekjes met spijlen, kun je ook kiezen voor een rolhekje. Dit is een traphekje met flexibel materiaal dat je in- en uit kunt rollen. Dat is vooral handig voor jezelf, maar niet altijd even veilig voor je kind. De Consumentenbond onderzocht namelijk dat bij sommige traphekjes het textiel vrij eenvoudig omhoog of omlaag te trekken is – ook al hebben ze het veiligheidscertificaat gekregen.

Test ook dit rolsysteem dus altijd in de winkel.

 

Wijzer geworden? Check dan dit lijstje met fijne traphekjes.

Bron: Consumentenbond

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >