Beeld: Getty
Beeld: Getty

Onze kinderen zijn natuurlijk perfect, en als ouder doen we het ook echt énig. Maar laten we eerlijk zijn: sommige bloedvervelende eigenschappen bezitten we allemaal, sinds we kinderen hebben.

 1. Als onsterfelijke over de straat zwabberen met je als kamikaze fietsende groep-drieër, bijvoorbeeld. Waardoor alle automobilisten in een straal van vijfhonderd meter om jullie heen zich stijf van het angstzweet achter het stuur bevinden, zigzaggend over diezelfde straat, biddend dat niet één van die bloedjes op hun motorkap belandt. Al is het allemaal hun schuld wanneer je kind zich een ongeluk schrikt van hun getoeter, dat snappen we allemaal, natuurlijk. Behalve wanneer je zelf hoog en droog achter het stuur zit, dat spreekt voor zich.
   
 2. Of drie rijen dik parkeren, zodat je kind niet door de regen naar de ingang van school hoeft te lopen, maar de rest van de wijk wel een kwartier in de file straat. En maar vloeken wanneer ze dat in jóuw straat doen, een dag later. Omdat je je eigen kind nu niet met de auto naar zíjn school kan brengen, om vervolgens dáár in de derde dubbele rij te parkeren.
   
 3. Je dreumes een gesprek laten beginnen met wildvreemden. En daar dan supertrots op zijn (want kijk nou hoe sociaal hij is, en schattig! Zo intelligent, ook!). Terwijl dat snoezige stel dat een halfuur lang beleefd met een vertrokken mond die op een grijns moet lijken naar jouw bloedje knikt, eindelijk een dagje kinderloos zat te genieten van hun prille liefde, terwijl hun eigen kinderen bij de exen zijn.
   
 4. Vijfhonderdzevenentachtig kinderfoto’s op Facebook plaatsen, waardoor anderen niet meer door hun newsfeed kunnen scrollen zonder bedolven te raken onder foto’s van jouw kroost vol kwijl na de zoveelste doodenge Rapley-poging, lekkende luierkonten, en knuffels met huisdieren waar de rest van de wereld stante pede allergisch van wordt.
   
 5. Op het werk niet ophouden over je hartenlapjes. En hoe fantástisch het is dat hij met zijn twee jaar al zijn eigen kont afveegt na het poepen. Al betekende dat onlangs nog wel dat er een strontklodder aan de wc-bril hing, wat natuurlijk zó schattig was dat je er een foto van maakte die wérkelijk ook echt op Facebook had gemoeten, maar ja, je wilt anderen ook weer niet bombarderen met plaatjes van jouw immer over the top schattige kinderen, nietwaar?
   
 6. Of over je slapeloze nachten. Vanwege doorkomende tandjes, nachtmerries over monsters (“Echt, nou, dat verhaal moet je even horen!”), stuwing en lekkages en andere onsmakelijke sappen die opeens heel normaal zijn wanneer je moeder bent. Echt, die collega heeft haar eigen sores.
   
 7. Hersenverweking. Tuurlijk kunnen we er niks aan doen, maar voordat je kinderen kreeg kon je toch ook gewoon je eigen navigatiesysteem instellen, het gas uit draaien, de hond voeren, aan vergaderingen denken en onthouden dat er gehakt in spaghetti Bolognese hoort?
   
 8. Praten in de derde persoon. “Zal mama dat even doen, schat?” Of: “Krijgt je vrouw nog een kus wanneer je thuiskomt, liefje?” Recept voor kindertrauma’s én een echtscheiding. Echt.
   
 9. Denken dat ‘die van jou’ zo bijzonder is. Ja, uiteraard is ‘ie dat. Die van mij ook. En die van haar. Plus het kleinkind van de buurvrouw. Maar hállo: íeder kind is speciaal, en ook al is jouw dreumes ongelooflijk hoogbegaafd omdat hij alle dieren na kan doen, en is je zevenjarige een topvoetballer omdat ‘ie wel drie keer heeft gescoord afgelopen zaterdag: zolang de rest van de wereld geen Nobelprijzen ziet of vermeldingen leest in het Guiness Book of World Records: shut up. Behang gewoon in stilte je eigen muren met diploma’s, oorkondes en medailles – behalve oma echt níemand die daar verder op zit te wachten.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

11 dingen ouders begrijpen

Nooit meer rustig kunnen zitten, kauwgom in het haar van je kind of snotresten verstopt in huis: er zijn een hoop dingen die je alleen begrijpt als je kinderen hebt. Zoals die in dit lijstje.

Dat je hier het liefst de schaar in zou zetten


Dat dit iets heel gewoons is


En dat ze elkaar ermee slaan, ook


Dat je nu flink in de problemen zit


En dit een goede nachtrust is


Schijnt best gezond te zijn, dat staan


Lees ook
9x het bewijs dat alle kinderen een klein duiveltje in zich hebben >


Je vrije dag


Dat ze zich, ondanks al dat dure speelgoed, vermaken met een lege doos


'Ik zeg het niet nog een keer'


Het had erger kunnen zijn...


Oke, tijd voor een grondige schoonmaak


Bron: Buzzfeed


 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

meningokokkenziekte
Beeld: Unsplash

Het is de nachtmerrie van iedere ouder: dat je kind getroffen wordt door meningokokkenziekte. Zo herken je deze gevaarlijke infectieziekte.

Praktisch iedere ouder weet van het bestaan van meningokokkenziekte, maar lang niet iedereen herkent de symptomen, zo blijkt uit onderzoek in opdracht van farmaceut GSK. En dat is een slechte zaak, want meningokokkenziekte kan hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging veroorzaken. De cijfers zijn schokkend: de ziekte kan binnen 24 tot 48 uur dodelijk zijn. En helaas is de infectie niet altijd goed te behandelen in het ziekenhuis.

 

De symptomen herkennen

Wat cijfers uit het onderzoek op een rijtje: 71% van de ondervraagden weet (ongeveer) wat meningokokkenziekte is en hiervan weet het merendeel ook dat dit een ernstige infectieziekte is die hersenvliesontsteking kan veroorzaken. De symptomen die door ouders herkend worden, zijn ‘plotselinge hoge koorts’ (64%) en ‘typische huiduitslag op het lichaam (met kleine rode vlekjes)’ (41%).

 

Lees ook:
KIND: Bezorgde moeder Doortje: 'Als mijn zoon bleek ziet, begint mijn hart te bonzen' >

 

Ook hierop letten

Maar er zijn nog meer kenmerken van deze infectieziekte die minder bekend zijn. Van andere symptomen zoals zware hoofdpijn, overgeven, overgevoeligheid voor licht of geluid, of bij baby’s een uitpuilende fontanel, is minder dan een derde van de ouders op de hoogte. Let ook op sufheid, een stijve nek (vooral als je het hoofdje naar voren buigt) of ‘luierpijn’ bij baby’s: een kind begint dan te huilen als je bij het verschonen de benen optilt.

 

#AllMeningitisMatters

In april was het Wereld Meningitis Dag met het thema #AllMeningitisMatters. Hersenvliesontsteking of meningitis is een ontsteking van de hersenvliezen. De ontsteking kan worden veroorzaakt door infectie met virussen, bacteriën of andere micro-organismen. Meningitis treft wereldwijd meer dan 2,8 miljoen mensen per jaar. In Nederland komt de ziekte gelukkig weinig voor.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >