veilig-koken-kind

Niets gezelliger dan samen koken, maar dan moet de keuken wel veilig zijn. Bekijk daarom deze tips: kun je je kind rustig z'n gang laten gaan terwijl jij de groenten snijdt.

Vaatwasser

Tijdens en direct na een wasbeurt kan er stoom vrijkomen uit de vaatwasser en dit kan brandwonden veroorzaken. Probeer je kind daarom bij de vaatwasser weg te houden wanneer deze aan staat of net klaar is. En wil je de deur opentrekken? Dan kun je het beste even wachten tot de boel is afgekoeld.

Opbergen

Schoonmaakmiddelen, plastic zakken en messen: niet het veiligste spul in de keuken, goed dus om dit buiten bereik van kinderen te houden. Zet bijvoorbeeld zoveel mogelijk in hoge kastjes of sluit de kasten af met een speciaal veiligheidsslot. Ditzelfde geldt voor een messenblok op het aanrecht. Plaats de messen in het BK Skills Lade Messenblok dan weet je zeker dat je kind er moeilijk bij kan.

Oven

Geen nieuws dat de buitenkant van de oven heet kan worden als-ie aanstaat. Een ovenruitbeschermer is hiervoor een goede oplossing, al wordt deze wel warm - altijd slim om in de buurt van je kind te blijven dus. Ook kan de ovendeur door je kind als opstap gebruikt worden om bij de kraan of het fornuis te komen. Deze kun je makkelijk vastzetten met een ovenslot.

Hete vloeistoffen en pannen

Jaarlijks belanden er zo'n zestienhonderd kinderen op de eerste hulp nadat ze verbrand zijn en 75 procent van deze gevallen wordt veroorzaakt door hete vloeistof - niet zo gek dat je je kind tijdens het afgieten van een pan zo ver mogelijk uit de buurt wilt houden. De oplossing? De BK Flow pannen met speciale afgietdeksels. De pannen zijn uitgerust met een uniek afgietsysteem, waarbij de deksel met een kwartslagdraai in de rand, onder de greep, vergrendeld kan worden. Zo hoef je niet bang te zijn dat je kind geraakt wordt door kokendhete spetters. Ook fijn, de grepen van de BK pannen worden ook niet heet. Nog meer tips om verbranding in de keuken te voorkomen:

 • Zet kopjes en kannen hoog weg.
 • Draai de stelen van de pannen naar achteren.
 • Gebruik bij het koken alleen de achterste gaspitten.
 • Installeer een fornuisrekje.
 • Test vooraf de watertemperatuur van het kraanwater.
 • Maak een kort snoer aan waterkoker.
 • Gebruik een thermoskan.
 • Haal de stekkers uit apparatuur die je niet gebruikt.

Wil je kind door een pan roeren? Gebruik ook dan alleen de achterste gaspitten, zorg dat de voorste pitten afgekoeld zijn, dat je kind stabiel staat en gebruik bijvoorbeeld de BK Wokarang: een wokpan met komvormige rand. Bij één beweging met de bijpassende spatel vallen de ingrediënten zo weer terug in de wok. De pan optillen tijdens het wokken is niet meer nodig en door de constante warmtetoevoer bespaar je ook nog een hoop energie. 

Vloer- en eettafelkleden

Ziet er hartstikke gezellig uit, maar in de keuken niet zo praktisch. Over een vloerkleed kun je makkelijk struikelen en trekt je kind aan een tafelkleed, dan krijgt het alles over zich heen. Deze decoratie kun je daarom beter bewaren voor in de woonkamer.

30% inruilkorting

Veiligheid in de keuken voorop. Ruil daarom je oude pannen nu in voor een veilige BK-pannenset. Met je oude onveilige pan ontvang je 30% korting op een nieuwe pannenset of de BK Wokarang. Deze wok hoef je niet op te tillen en je houdt gegarandeerd een schoon fornuis.

nipt-zwangere-vrouwen

Door de NIPT kun je tijdens je zwangerschap zien hoe groot de kans is dat jouw baby het down-, edwards- of parausyndroom heeft. Maar hoe werkt zo'n test precies? Wanneer kun je 'm doen? En wordt-ie ook vergoed? Wij zochten het voor je uit. 

Want waar de test lange tijd alleen beschikbaar was voor zwangeren met een verhoogde kans op een kind met een chromosoomafwijking, mag sinds april 2017 iedere vrouw er gebruik van maken. Als je er behoefte aan hebt, dan. En als je betaalt, want vrijwillige deelname kost € 175 en wordt niet vergoed door de zorgverzekering.

 

DNA

NIPT betekent 'Niet-Invasieve Prenatale Test' en is een onderzoek dat bestaat uit het afnemen van een paar buisjes bloed. Hierin zit erfelijk materiaal (DNA) van de placenta dat bijna altijd hetzelfde is als dat van je kind. Zo kan het laboratorium dus, veilig én zonder het risico op een miskraam, onderzoeken of jouw baby het down-, edwards- of patausyndroom heeft. Wel goed om te weten: je kunt de test pas laten doen vanaf elf weken zwangerschap. 

 

Nevenbevindingen

Het laboratorium kan terwijl ze de NIPT uitvoeren ook zien of je kind andere (zeldzame) chromosoomafwijkingen heeft: die worden nevenbevindingen genoemd. Je mag zelf beslissen of je deze wilt weten en kunt dan ook kiezen uit twee mogelijkheden:

 1. Je wilt je kind alleen laten screenen op down-, edwards- en patausyndroom. Het laboratorium weet dan ook niet of er nevenbevindingen zijn.
 2. Je wilt je kind laten screenen op down-, edwards- en patausyndroom én je wil weten of het laboratorium nevenbevindingen heeft gevonden.

 

Lees ook
Extreme zwangerschapsmisselijkheid: ‘Zelfs een slokje water kwam er meteen weer uit’ >

 

Uitslagen

Na tien dagen krijg je de uitslag van je gynaecoloog of verloskundige. Als je ervoor hebt gekozen ook nevenbevindingen te willen horen en het laboratorium heeft deze gevonden, dan word je meestal gebeld door het Centrum voor Prenatale Diagnostiek of een polikliniek klinische genetica van een universitair ziekenhuis. De uitslagen die je kunt krijgen zijn: 

 

‘U bent waarschijnlijk niet zwanger van een kind met down-, edwards- of patausyndroom.’

Deze uitslag klopt bijna altijd: minder dan één op de duizend zwangere vrouwen blijkt achteraf toch zwanger van een kind met down-, edwards- of patausyndroom. Bij deze uitslag krijg je geen vervolgonderzoek.

 

‘U bent mogelijk zwanger van een kind met down-, edwards- of patausyndroom.’

 • Bij 75 van de 100 vrouwen die de uitslag krijgen dat ze mogelijk zwanger zijn van een kind met downsyndroom, klopt dat inderdaad; 25 vrouwen zijn dus niet zwanger van een kind met downsyndroom.
 • Bij 24 van de 100 vrouwen die de uitslag krijgen dat ze mogelijk zwanger zijn van een kind met edwardssyndroom, klopt dit inderdaad; 76 vrouwen zijn dus niet zwanger van een kind met edwardssyndroom.
 • Bij 23 van de 100 vrouwen die de uitslag krijgen dat ze mogelijk zwanger zijn van een kind met patausyndroom, klopt dit inderdaad; 77 vrouwen zijn dus niet zwanger van een kind met patausyndroom.

Als je echt zekerheid wilt hebben, kun je alsnog een vlokkentest of vruchtwateronderzoek laten doen.

 

‘Er is een nevenbevinding gevonden.’

Je krijgt dan uitleg over wat precies er is gevonden en wat dit mogelijk voor jou en/of voor je kind betekent. Je krijgt hiervoor een uitnodiging voor een gesprek op een polikliniek klinische genetica van een universitair ziekenhuis, waarin je meer informatie over de nevenbevinding krijgt en wat de mogelijkheden zijn.

 

‘Er is geen nevenbevinding gevonden.’

Als er in de uitslag niets staat over nevenbevindingen, dan betekent dit dat er ook geen nevenbevindingen zijn gevonden.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >
longontsteking-kinderen-symptomen-behandeling

In Nederland krijgen elk jaar gemiddeld 25.000 kinderen een longontsteking. Vaak is die na een week of twee wel genezen, maar het kan ook maanden duren voordat een kind weer de oude is.

'Op tijd behandelen voorkomt erger', zegt Michael Rutgers, directeur van het Longfonds. In onderstaande antwoorden lees je hoe.

 

Wat is een longontsteking? 

Longontsteking is een ontsteking van de longen door een virus of bacterie en komt bij kinderen redelijk vaak voor. De kans om het te krijgen is het grootst bij baby's jonger dan één jaar, omdat hun afweer nog in ontwikkeling is. Zowel één als beide longen kunnen ontstoken zijn: wanneer beide longen ontstoken zijn, spreek je van een dubbele longontsteking.

 

Wat is de oorzaak? 

Meestal een virus of bacterie. Een gewone griep of verkoudheid, bijvoorbeeld. Tegenwoordig worden kinderen op het consultatiebureau ingeënt voor de pneumokokken bacterie. Hierdoor is de kans op een longontsteking door deze bacterie veel kleiner geworden. Wel heeft je kind meer kans op een longontsteking als hij een afweerstoornis, cystic fibrosis, PCD, een ontwikkelingsachterstand of last van spierzwakte heeft.

Oh, en dat je ziek kunt worden van kou is trouwens een fabel: virussen en bacteriën zijn altijd actief, of het nu warm of koud is, maar in de wintermaanden zitten we veel meer binnen (met ramen gesloten) en dichter op elkaar. De kans dat virussen aan elkaar worden overdragen, is daardoor groter.

 

Lees ook
VIDEO: dit is het verschil tussen griep en verkoudheid >

 

Wat zijn de symptomen? 

Eigenlijk krijgen kinderen vergelijkbare klachten als bij griep, maar dan een tikkie heftiger. Een paar voorbeelden: benauwd, kortademig, ophoesten van slijm (soms met wat bloed), moe, rillen en koorts.

 

Hoe behandel je een longontsteking?

Vermoed je dat je kind een longontsteking heeft, neem dan contact op met de huisarts. In de meeste gevallen schrijft hij of zij dan een antibioticakuur voor. Althans, als de oorzaak een bacteriële infectie is. Aan een virale infectie kan de huisarts weinig doen en dan is het een kwestie van uitzieken. Bij koorts of pijn mag je doorgaans gerust een pijnstiller geven.

Zijn de klachten na drie dagen antibiotica nog niet minder of wordt je kind steeds zieker? Bel dan de huisarts nog een keer. Bij een ernstige longontsteking wordt een kind opgenomen in het ziekenhuis. Daar krijgt-ie een hogere dosis antibiotica toegediend via pillen of een infuus.

 

Wat kun je zelf doen?

De kuur afmaken, je kind goed laten uitrusten én veel laten drinken: voor baby's tot zes maanden geldt ongeveer 150 ml per kilo lichaamsgewicht per dag, borstvoeding kan op verzoek. Baby's van zes maanden en ouder hebben per dag ongeveer 100 ml nodig per kilo lichaamsgewicht. Kinderen vanaf één jaar zes tot zeven bekertjes per dag van ongeveer 75 ml. Gaat drinken moeizaam? Probeer eens thee zonder suiker, diksap of dunne pap - dan krijgen ze toch het nodige vocht binnen.

 

Bron: Longfonds

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >