In samenwerking met Kek Mama

5 tips om veilig samen met je kind te koken

08.02.2018 10:10
veilig-koken-kind

Niets gezelliger dan samen koken, maar dan moet de keuken wel veilig zijn. Bekijk daarom deze tips: kun je je kind rustig z’n gang laten gaan terwijl jij de groenten snijdt.

Vaatwasser

Tijdens en direct na een wasbeurt kan er stoom vrijkomen uit de vaatwasser en dit kan brandwonden veroorzaken. Probeer je kind daarom bij de vaatwasser weg te houden wanneer deze aan staat of net klaar is. En wil je de deur opentrekken? Dan kun je het beste even wachten tot de boel is afgekoeld.

Opbergen

Schoonmaakmiddelen, plastic zakken en messen: niet het veiligste spul in de keuken, goed dus om dit buiten bereik van kinderen te houden. Zet bijvoorbeeld zoveel mogelijk in hoge kastjes of sluit de kasten af met een speciaal veiligheidsslot. Ditzelfde geldt voor een messenblok op het aanrecht. Plaats de messen in het BK Skills Lade Messenblok dan weet je zeker dat je kind er moeilijk bij kan.

Oven

Geen nieuws dat de buitenkant van de oven heet kan worden als-ie aanstaat. Een ovenruitbeschermer is hiervoor een goede oplossing, al wordt deze wel warm – altijd slim om in de buurt van je kind te blijven dus. Ook kan de ovendeur door je kind als opstap gebruikt worden om bij de kraan of het fornuis te komen. Deze kun je makkelijk vastzetten met een ovenslot.

Hete vloeistoffen en pannen

Jaarlijks belanden er zo’n zestienhonderd kinderen op de eerste hulp nadat ze verbrand zijn en 75 procent van deze gevallen wordt veroorzaakt door hete vloeistof – niet zo gek dat je je kind tijdens het afgieten van een pan zo ver mogelijk uit de buurt wilt houden. De oplossing? De BK Flow pannen met speciale afgietdeksels. De pannen zijn uitgerust met een uniek afgietsysteem, waarbij de deksel met een kwartslagdraai in de rand, onder de greep, vergrendeld kan worden. Zo hoef je niet bang te zijn dat je kind geraakt wordt door kokendhete spetters. Ook fijn, de grepen van de BK pannen worden ook niet heet. Nog meer tips om verbranding in de keuken te voorkomen:

  • Zet kopjes en kannen hoog weg.
  • Draai de stelen van de pannen naar achteren.
  • Gebruik bij het koken alleen de achterste gaspitten.
  • Installeer een fornuisrekje.
  • Test vooraf de watertemperatuur van het kraanwater.
  • Maak een kort snoer aan waterkoker.
  • Gebruik een thermoskan.
  • Haal de stekkers uit apparatuur die je niet gebruikt.

Wil je kind door een pan roeren? Gebruik ook dan alleen de achterste gaspitten, zorg dat de voorste pitten afgekoeld zijn, dat je kind stabiel staat en gebruik bijvoorbeeld de BK Wokarang: een wokpan met komvormige rand. Bij één beweging met de bijpassende spatel vallen de ingrediënten zo weer terug in de wok. De pan optillen tijdens het wokken is niet meer nodig en door de constante warmtetoevoer bespaar je ook nog een hoop energie. 

Vloer- en eettafelkleden

Ziet er hartstikke gezellig uit, maar in de keuken niet zo praktisch. Over een vloerkleed kun je makkelijk struikelen en trekt je kind aan een tafelkleed, dan krijgt het alles over zich heen. Deze decoratie kun je daarom beter bewaren voor in de woonkamer.

30% inruilkorting

Veiligheid in de keuken voorop. Ruil daarom je oude pannen nu in voor een veilige BK-pannenset. Met je oude onveilige pan ontvang je 30% korting op een nieuwe pannenset of de BK Wokarang. Deze wok hoef je niet op te tillen en je houdt gegarandeerd een schoon fornuis.