kind online

In een paar clicks kan jouw kleuter ongevraagd geconfronteerd worden met zaken die niet voor kinderogen bestemd zijn. Wat je hieraan kunt doen? Wij geven een paar praktische tips om jouw kind online te beschermen.

1. Gemeenschappelijke ruimte

Klinkt misschien logisch, maar kinderen slepen een laptop of tablet zo mee naar hun kamer. Door zo'n apparaat in een gemeenschappelijke ruimte te houden, kun je af en toe een blik werpen op 't scherm. Maak afspraken met jouw kind over hoe en wanneer-ie op internet mag en leg uit dat ze nooit hun persoonlijke gegevens ergens mogen invullen of doorgeven aan iemand die ze via het internet hebben ontmoet.
 

2. Parental control

Parental control is een functie die antivirus-bedrijven aanbieden. Hiermee kun je het computer- en internetgebruik van jouw kind reguleren en controleren. Je kunt dagdelen instellen dat ze het apparaat mogen gebruiken en daarnaast kun je websites automatisch blokkeren. Hier vind je verschillende parental control-aanbieders.
 

Lees ook
iPad-gebruik onder kinderen: zo pak je het aan >

 

3. Controleer web-geschiedenis

Het is een kleine moeite en geeft je in één oogopslag een overzicht van de websites die jouw kind heeft bezocht. Kom je iets tegen waarvan je denkt: niet de bedoeling, dan kun je deze website meteen blokkeren. Door jouw kind te vertellen dat jij af en toe de geschiedenis checkt, zal-ie niet zo snel 'stiekem' websites bezoeken die kwaad kunnen.
 

4. Veiligheidsmodus YouTube

YouTube staat vol met filmpjes die zelfs voor volwassenen geen pretje zijn om naar te kijken. Oplossing: de veiligheidsmodus instellen. Hoe je dat doet? Nou, zo: 

 • Scroll naar de onderkant van een YouTube-pagina en klik op de vervolgkeuzelijst in het gedeelte 'Veiligheid'.

 • Kies de opties Ingeschakeld of Uitgeschakeld om deze functie aan of uit te zetten.

 • Let op: als je de veiligheidsmodus inschakelt op YouTube, wordt ook Google SafeSearch ingeschakeld, een vergelijkbaar filter voor Google Zoeken.
   

5. Beperkingen tablet

Ook handig. Door je tablet te beperken, zorg je ervoor dat jouw kind niet alle apps kan gebruiken. De instelling werkt als volgt: 

 • Tik op je iPad op 'Instellingen'.
 • Tik op 'Algemeen'.
 • Tik op 'Beperkingen'.
 • Tik op 'Schakel beperkingen in'.
 • Voer beperkingencode in / Herhaal beperkingencode.
 • Kies nu welke apps je wilt beperken.
   

Meer tips om jouw kind online te beschermen op internet? Neem eens een kijkje op Grownhub.nl. De makers van deze site creëren één plek waar ouders terecht kunnen om zelf te leren, en daarmee hun kinderen op te kunnen voeden.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

9 aanslagen interieur
Beeld: Unsplash

Dacht Kek Mama’s Jorinde met haar best-wel-grote kinderen eindelijk van het wagenpark in de woonkamer af te zijn, slepen zonen van 9 en 11 gameconsoles en smoezelige tennissokken naar binnen. Dág verantwoord interieur. Daarom: 9 onvermijdelijke kinderaanslagen op de inrichting, waar je stiekem reuze van geniet.

 1. Ze wilden een puppy, dus het leek zo’n leuk compromis, dat hippe, witte designaquarium. Tot ik ontdekte dat de lamp ook ’s avonds aan moet blijven (voordat Giny de Gup en Gerard Garnaal inclusief warmwaterbeplanting het loodje leggen). En mijn zo zorgvuldig warm verlichte woonkamer opeens gehuld is in oogverblindende TL.
   
 2. Die pup kwam er natuurlijk toch. En weegt nu bijna dertig kilo. Waardoor naast de lichtgrijze bank (met vette kindervingervlekken én pootafdrukken) nu een onooglijke hondenmand staat, die de komende vijftien jaar als dreigende bron van vlooien de feng shui blokkeert.
   
 3. Die vingervlekken beperken zich gelukkig slechts tot de meubels, ramen, en muren in het trappenhuis (want waarom zou je de leuning vastpakken als je na het kuilen graven eigenlijk veel beter tegen de muur kunt steunen?). Naast de schoonmaakmiddelen prijkt dus een reusachtige pot witte latex. Ach, ik was toch altijd meer een klusser dan een poetser.
   
 4. Dat fel begeerde winterdorpje in pvc-sneeuw klonk nog best gezellig. Toen het kerst was. Tot het reuzenradje tegen dennendecor niet alleen knipperende lichtjes bleek te bevatten, maar óók nog een muziekje. Dat na een maand fulltime spelen op twee AAA’tjes nog steeds niet stuk is. En nee, het kan nog niet naar zolder. “Het is een wínterlandschap, mam. Geen kerstversiering. Zie jij de zon al schijnen?”
   
 5. DE LEGO IN PRIMAIRE KLEUREN. Want ja, daar spelen ze dus ook nog mee als ze elf zijn.
   
 6. O, en de gameconsole kan natuurlijk prima achter gesloten deurtjes in het tv-dressoir. Maar ja, daar werken de arena’s van Skylanders, Lego en Disney niet. Daar gaat dus de zorgvuldig gestileerde vazencollectie. De kinderen vinden hem juist stukken decoratiever nu, met Captain America, Batman en Luke Skywalker er al zwaardvechtend tussen.
   
 7. En wat doen die gedragen tennissokken in de magnolia?! Die horen op z’n minst in de immer aanwezige prop vuile was op de trap naar boven.
   
 8. Oké, de galerij met ingelijste kindertekeningen is een pronkstuk, werkelijk waar. Mijn felbegeerde kunstreproductie moest er wel voor wijken, maar hé: dit zijn tenminste originelen.
   
 9. Maar het aller-, allermooiste pronkstuk dat in een kinderloos leven niet eens de voortuin had gehaald, staat onder een stolp op mijn nachtkastje. Een glanzend porseleinen paard met strass-steentjes, dat ze speciaal voor mij kochten van hun eigen zakgeld. Omdat ze zeker wisten hóe prachtig ik het zou vinden.

Ze hadden helemaal gelijk.

 

Dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

slimme trucs ouders

Kinderen zijn er een ster in: papa en mama om de tuin leiden. Dat ouders er zelf ook wat van kunnen, bewijzen deze hilarische foto's van Buzzfeed

Wie is er aan het winnen, jongens?

 
 

Zo blijft de kleine wel even zoet

 

#dadinvention

Een bericht gedeeld door Kelly (@_kellyarthur) op

 

 

 

 

Papa is liever lui dan moe

 
 
 
 

Nooit meer twijfelen: wie is wie?


 

Je dacht toch niet dat mama alles ging schoonmaken?

 

Get cleaning girl 😂💖 #babymop #babymops #bestinvention #babygirl

Een bericht gedeeld door Sam Ginnifer (@samginnifer) op

 

Zo komt de aap wel uit de mouw


 

Nooit meer zeuren om een ijsje

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >