kind online

In een paar clicks kan jouw kleuter ongevraagd geconfronteerd worden met zaken die niet voor kinderogen bestemd zijn. Wat je hieraan kunt doen? Wij geven een paar praktische tips om jouw kind online te beschermen.

1. Gemeenschappelijke ruimte

Klinkt misschien logisch, maar kinderen slepen een laptop of tablet zo mee naar hun kamer. Door zo'n apparaat in een gemeenschappelijke ruimte te houden, kun je af en toe een blik werpen op 't scherm. Maak afspraken met jouw kind over hoe en wanneer-ie op internet mag en leg uit dat ze nooit hun persoonlijke gegevens ergens mogen invullen of doorgeven aan iemand die ze via het internet hebben ontmoet.
 

Article continues after the ad

2. Parental control

Parental control is een functie die antivirus-bedrijven aanbieden. Hiermee kun je het computer- en internetgebruik van jouw kind reguleren en controleren. Je kunt dagdelen instellen dat ze het apparaat mogen gebruiken en daarnaast kun je websites automatisch blokkeren. Hier vind je verschillende parental control-aanbieders.
 

Lees ook
iPad-gebruik onder kinderen: zo pak je het aan >

 

3. Controleer web-geschiedenis

Het is een kleine moeite en geeft je in één oogopslag een overzicht van de websites die jouw kind heeft bezocht. Kom je iets tegen waarvan je denkt: niet de bedoeling, dan kun je deze website meteen blokkeren. Door jouw kind te vertellen dat jij af en toe de geschiedenis checkt, zal-ie niet zo snel 'stiekem' websites bezoeken die kwaad kunnen.
 

4. Veiligheidsmodus YouTube

YouTube staat vol met filmpjes die zelfs voor volwassenen geen pretje zijn om naar te kijken. Oplossing: de veiligheidsmodus instellen. Hoe je dat doet? Nou, zo: 

 • Scroll naar de onderkant van een YouTube-pagina en klik op de vervolgkeuzelijst in het gedeelte 'Veiligheid'.

 • Kies de opties Ingeschakeld of Uitgeschakeld om deze functie aan of uit te zetten.

 • Let op: als je de veiligheidsmodus inschakelt op YouTube, wordt ook Google SafeSearch ingeschakeld, een vergelijkbaar filter voor Google Zoeken.
   

5. Beperkingen tablet

Ook handig. Door je tablet te beperken, zorg je ervoor dat jouw kind niet alle apps kan gebruiken. De instelling werkt als volgt: 

 • Tik op je iPad op 'Instellingen'.
 • Tik op 'Algemeen'.
 • Tik op 'Beperkingen'.
 • Tik op 'Schakel beperkingen in'.
 • Voer beperkingencode in / Herhaal beperkingencode.
 • Kies nu welke apps je wilt beperken.
   

Meer tips om jouw kind online te beschermen op internet? Neem eens een kijkje op Grownhub.nl. De makers van deze site creëren één plek waar ouders terecht kunnen om zelf te leren, en daarmee hun kinderen op te kunnen voeden.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >