tips-kind-online-beschermen

In een paar clicks kan jouw kleuter ongevraagd geconfronteerd worden met zaken die niet voor kinderogen bestemd zijn. Wat je hieraan kunt doen? Wij geven een paar praktische tips om jouw kind online te beschermen.

1. Gemeenschappelijke ruimte

Klinkt misschien logisch, maar kinderen slepen een laptop of tablet zo mee naar hun kamer. Door zo'n apparaat in een gemeenschappelijke ruimte te houden, kun je af en toe een blik werpen op 't scherm. Maak afspraken met jouw kind over hoe en wanneer-ie op internet mag en leg uit dat ze nooit hun persoonlijke gegevens ergens mogen invullen of doorgeven aan iemand die ze via het internet hebben ontmoet.
 

2. Parental control

Parental control is een functie die antivirus-bedrijven aanbieden. Hiermee kun je het computer- en internetgebruik van jouw kind reguleren en controleren. Je kunt dagdelen instellen dat ze het apparaat mogen gebruiken en daarnaast kun je websites automatisch blokkeren. Hier vind je verschillende parental control-aanbieders.
 

Lees ook
iPad-gebruik onder kinderen: zo pak je het aan >

 

3. Controleer web-geschiedenis

Het is een kleine moeite en geeft je in één oogopslag een overzicht van de websites die jouw kind heeft bezocht. Kom je iets tegen waarvan je denkt: niet de bedoeling, dan kun je deze website meteen blokkeren. Door jouw kind te vertellen dat jij af en toe de geschiedenis checkt, zal-ie niet zo snel 'stiekem' websites bezoeken die kwaad kunnen.
 

4. Veiligheidsmodus YouTube

YouTube staat vol met filmpjes die zelfs voor volwassenen geen pretje zijn om naar te kijken. Oplossing: de veiligheidsmodus instellen. Hoe je dat doet? Nou, zo: 

 • Scroll naar de onderkant van een YouTube-pagina en klik op de vervolgkeuzelijst in het gedeelte 'Veiligheid'.

 • Kies de opties Ingeschakeld of Uitgeschakeld om deze functie aan of uit te zetten.

 • Let op: als je de veiligheidsmodus inschakelt op YouTube, wordt ook Google SafeSearch ingeschakeld, een vergelijkbaar filter voor Google Zoeken.
   

5. Beperkingen tablet

Ook handig. Door je tablet te beperken, zorg je ervoor dat jouw kind niet alle apps kan gebruiken. De instelling werkt als volgt: 

 • Tik op je iPad op 'Instellingen'.
 • Tik op 'Algemeen'.
 • Tik op 'Beperkingen'.
 • Tik op 'Schakel beperkingen in'.
 • Voer beperkingencode in / Herhaal beperkingencode.
 • Kies nu welke apps je wilt beperken.
   

Meer tips om jouw kind online te beschermen op internet? Neem eens een kijkje op Grownhub.nl. De makers van deze site creëren één plek waar ouders terecht kunnen om zelf te leren, en daarmee hun kinderen op te kunnen voeden.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

fotoserie-breken-genderregels

Dat meisjes veel meer doen dan haren vlechten en met poppen spelen, bewijst deze krachtige fotoserie van Huffington Post. Hokjesdenken: wat is dat? Gewoon doen waar je zin in hebt en aantrekken wat je mooi vindt.

Want ook vrouwen kunnen president worden...

 

...of skateboarder

 

...of schermer.

 

Lees ook
Dit meisje vindt gendernormen maar stom >

 

Vissen vangen? Kunnen dochters ook prima.

 

Net zo goed als dat jongens ballerina's mogen dragen...

 

...of meisjes graag motorrijden.

 

Ook meisjes kunnen sportieve dromen hebben...

 

...net zoals zij

 

...en zij.

 

En een meisje op de maan? Wie weet.

 

Eerst maar oefenen met een Lego-raket...

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

Ionica Smeets checkt

Ionica Smeets (38) is wiskundige en moeder van Tex (7) en Rifka (2). In Kek Mama checkt ze de zin en onzin van opvoedfabels en -feiten: hoef jij dat niet meer te doen.

Soms flap ik het hele verhaal er ineens weer uit. Zoals laatst toen een lieve leidster op het kinderdagverblijf vrolijk vroeg of we nog een derde kindje zouden willen. Ineens hoorde ik mezelf ratelen over hoe het allemaal kantje boord was geweest bij Tex. Hoe ik met een zwangerschapsvergiftiging in het ziekenhuis belandde en het niet lukte de bevalling op gang te krijgen. Hoe ik steeds verder wegzakte. En hoe uiteindelijk iemand uit een operatiekamer is geduwd, zodat Tex en ik met een spoedkeizersnede gered konden worden.
 

Bang

Het duurde jaren voor ik durfde te denken aan een tweede kind. De eerste jaren was ik op Tex’ verjaardag altijd wat verdrietig omdat ik terugdacht aan de angst en pijn bij zijn geboorte. Pas toen hij vier werd, was zijn verjaardag voor het eerst alleen maar een feestelijke dag.

Die verjaardag zat inmiddels ook Rifka in mijn buik. Na lang twijfelen durfden we het toch nog een keer te proberen. Met extra veel controles in het ziekenhuis en medicijnen om een zwangerschapsvergiftiging te voorkomen. Ik was zo bang dat het desondanks mis zou gaan. Ik begon pas aan de babykamer toen ik 28 weken zwanger was, omdat vanaf dat moment de overlevingskans van de baby boven de 95 procent lag. Het voelde als een groot cadeau toen Rifka een paar maanden later gezond in haar wiegje lag.
 

Cijfers om stil van te worden

In Nederland worden jaarlijks tussen de 160.000 en 210.000 kinderen geboren. En toch blijft het me verbazen hoeveel zwangerschappen er nog mislopen in deze moderne tijd: vorig jaar 881. Het zijn cijfers om stil van te worden.

Gelukkig dalen die cijfers langzaam maar zeker. Te vroeg geboren kindjes krijgen steeds betere zorg en we weten ook steeds meer over wat we kunnen doen om dood-geboorte te voorkomen. Eind vorig jaar verscheen bijvoorbeeld een Britse studie waaruit bleek dat bij moeders die op hun rug insliepen doodgeboorte twee keer zo vaak voorkwam als bij moeders die op hun linkerzij gingen slapen. Volgens de cijfers van dit onderzoek zou rugslapen in Nederland jaarlijks bij veertien doodgeboren kinderen een rol spelen.

Deze studie bewijst niet dat op je rug slapen de oorzaak is van doodgeboorte, maar het is een kleine moeite om zwangere moeders te adviseren op hun linkerzij in te slapen. De meeste zwangere vrouwen geven aan dat ze best een andere inslaappositie kunnen aanleren als dat nodig is. Overigens hoeven zwangere vrouwen die op hun zij gaan slapen niet te schrikken als ze ’s nachts op hun rug wakker worden, het blijkt vooral te gaan om de positie waarin je in slaap valt. En het blijft natuurlijk een heel kleine kans dat het misgaat als op je rug. Bij de meeste vrouwen die op hun rug slapen gaat het gewoon goed.
 

Zegeningen

Terug naar dat derde kindje. In mijn hoofd weet ik dat de risico’s klein zijn, maar ik durf het toch niet aan. Ik tel mijn zegeningen en ben dolgelukkig dat we nu met z’n vieren zijn.

 

 

Als je ook iets gecheckt wilt hebben: mail ionicacheckt@kekmama.nl


Dit artikel staat in Kek Mama 02-2018.


 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >