Promotie
snelle-originele-lunch-kinderen

Op zoek naar lunchinspiratie? Scoor met deze vier heerlijke recepten: vrij van dierlijke producten en staan supersnel op tafel.

 

1. Diverse pannenkoeken

Ideaal, want je kunt ze beleggen met van alles en nog wat. Dol op zoet? Dan kun je kiezen voor verse aardbeien, bessen of appelstroop. Houdt je kind van hartig, roerbak dan wat bladspinazie, knoflook en champignons.

Ingrediënten voor plantaardige pannenkoeken:

·   75 gram speltbloem/meel

·   Theelepel bakpoeder

·   Theelepel kaneel

·   220 ml amandel/sojamelk

·   Eetlepel plantaardige olie (om in te bakken)

Klaarmaken:

Meng het meel, bakpoeder en de kaneel in een kom. Voeg langzaam de amandelmelk toe en roer met een garde totdat de klontjes eruit zijn. Verhit een koekenpan en doe een theelepel kokosolie erin. Gebruik een soeplepel om het beslag in de pan te doen. Als de pannenkoek begint te bubbelen, draai je hem voorzichtig om. 

 

2. Supersnelle smoothie

Supergezond en hartstikke makkelijk te maken. Het enige wat je hoeft te doen is fruit in de blender stoppen, even laten draaien en klaar ben je. Ook lekker: een groente smoothie van spinazie, banaan en yoghurt.

 

3. Brood met een twist

De meeste broden zijn vrij van dierlijke ingrediënten, maar check voor de zekerheid het etiket. Met het beleg kun je alle kanten op: 

·   Geprakte avocado en stukjes zongedroogde tomaat

·   Plakjes aardbei, balsamicostroop en optioneel: verse munt 

·   Vruchtenjam en geraspte kokos 

·   Gegrilde aubergine en miso-pasta

Wil je je boterhammen wat smeuïger maken, smeer er dan eerst een laagje margarine op. En ga je voor een plantaardige variant, dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor Becel 100% biologisch. Deze is gemaakt met biologische oliën en vrij van dierlijke ingrediënten. Ook bevat Becel Biologisch Omega 3 en 6, die goed zijn om het cholesterolgehalte in het bloed op peil te houden.

 

4. Rollen tot je een ons weegt

Net als pannenkoeken kun je met wraps alle kanten op; kun je meteen je restjes groenten opmaken. Deze humuswrap is onze favoriet: 

Ingrediënten: 

·   6 wraps (evt. meergranenwraps)

·   Vier rijpe avocado’s

·   Half potje zwarte olijven

·   Half bakje taugé

·   Bakje humus

·   Zakje wortelsnippers

·   Zak sla (elke soort is mogelijk)

Klaarmaken: 

Wil je de wraps warm en knapperig? Verwarm dan één kant in een koekenpan op middelhoog vuur gedurende ongeveer twee minuten. Snijd de avocado’s in reepjes, de olijven in dunne plakjes en was de taugé. Besmeer de wrap met humus en leg daar de sla op. Beleg met de avocado, wortel, taugé en olijven. Vouw de wrap op en prik er eventueel een satéprikker in om de boel dicht te houden.

kinderen-met-twee-moeders-of-vaders

Kinderen met homoseksuele ouders groeien even gelukkig, tevreden en goed functionerend op als kinderen uit een gezin met een vader en een moeder. Dat zegt hoogleraar homoseksueel ouderschap Henny Bos.

Door de kinderen te observeren, filmen en vragenlijsten in te laten vullen, zag Bos hoe ze zich gedroegen op school en binnen het gezin. En wat blijkt? Ze voelen zich niet minder gelukkig. Ook vertonen ze niet meer grensoverschrijdend gedrag.

 

'Begrensde acceptatie'

Maar toch kunnen ze volgens de wetenschapper van één ding wel last hebben: de 5 procent die uitgesproken negatief is over homoseksualiteit. Bos: "Er is sprake van een begrensde acceptatie vanuit de maatschappij: enerzijds heb je in Nederland als homo of lesbische vrouw veel vrijheid, maar tegelijkertijd vinden mensen het geregeld vies als twee mannen elkaar zoenen."

 

Lees ook
Vrolijke opvoedtantes Els en Do over opgroeien zonder mannen >

 

'Wie is nou je echte moeder?'

"De samenleving zendt tegenstrijdige boodschappen uit en dat zien we ook terug in ons onderzoek", vervolgt Bos. "Zo krijgt de helft van de kinderen met twee moeders of twee vaders weleens vragen als: wie is nou je echte moeder? Of: mis je dan geen vader?’" Het zou volgens de wetenschapper best kunnen dat kinderen het moeilijk hebben met zulke vragen, maar ouders kunnen hier een belangrijke rol in spelen: "Hoe bereiden zij hun kinderen voor op opmerkingen en reacties vanuit de maatschappij? Ook de zichtbaarheid van andere vergelijkbare gezinnen helpt. Dat kinderen om zich heen zien dat er meer zijn zoals zij."

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >
De juf

Een leerkracht vertelt aan Kek Mama wat ze meemaakt. Deze keer: Juf Annette (41) geeft les aan groep 7.

Dinsdagochtend elf uur, een binnenzwembad op de Veluwe. We zijn met de bovenbouw op kamp. Er zijn maar liefst 75 leerlingen mee. Vorig jaar waren het er vijftig, en toen vond ik al dat het maximum was overschreden. Nu zijn er niet eens meer slaapzalen voor de begeleiders in onze kampeerboerderij. ’s Nachts liggen we met tien leerkrachten en tien ouders op opblaasmatrassen in de ruimte tussen de voordeur en de keuken. Max, de vader van Julia, heeft zich op de plek naast mij weten te wurmen. Hij trakteert me iets te vaak op ongewenste knipoogjes. Gelukkig heb ik een niets onthullende pyjama aan. Maar het slaapt niet lekker.
 

Buikpijn van de spanning

Ik heb al weken buikpijn van de spanning, omdat ik veel verantwoordelijkheden heb. En dan heb ik ook nog de cursus voor bedrijfshulpverlener gevolgd. Wat heeft me bezield? Als dank voor mijn ijver ben ik nu verantwoordelijk voor alle ongelukjes en ongelukken die voorbijkomen.

Ik sta als bhv’er een trapje hoger dan een EHBO’er. Ik kan niet alleen pleisters plakken, tekenbeten behandelen en mitella’s aanleggen, maar ook de stabiele zijligging toepassen, reanimeren en branden blussen.

De andere volwassenen begeleiden gezellig wedstrijden, spelletjes, droppings. Ik zeul erachteraan met mijn EHBO-kist. Gisteren, op dag één, heb ik ontelbaar veel pleisters geplakt, zeven bloedende knieën verbonden, drie hoofdwonden gestelpt en vier teken verwijderd.

Vanochtend viel Elsje (7) uit een boom. Haar enkel zwol op en werd blauw. Een breuk? Ik spoot er een coldspray op. Een van de chauffeurs bracht haar naar de EHBO in de stad.

Ze waren nog niet weg of er klonk gebrul uit de keuken. Keukenhulpje Benjamin (8) had te enthousiast uien gesneden. Uit zijn wijsvinger spoot bloed, het topje lag er bijna af. Ook hij is naar de EHBO. Met een gaasje uit mijn kist.
 

Lees ook
Juf Charlotte (41) wordt gek van de ouders van Fiene >

 

Zwembandjes

Nu zijn we dus in het zwembad. Terwijl zeven leerlingen geen diploma hebben. Die moeten zwembandjes om. Mijn hart slaat een slag over als ik twee paar bandjes aan de kant van het diepe zie liggen. Ik ren naar de badmeester. Samen scannen we de bodem van het bad. Of daar een kind ligt. Dan zie ik de zwemdiplomaloze Hamza en Anouar (beiden 8) van de glijbaan glijden. Zonder zwembandjes. Overspannen roep ik ze naar de kant, sleur ze uit het water en zeg streng: “Of die dingen aan, of ik bind jullie voor de rest van de dag vast op een stoel.”
 

Nog één nacht

Collega Inge belt vanuit het ziekenhuis. Benjamins vinger is gehecht. En Elsjes enkel is niet gebroken, maar wel zwaar gekneusd. Inge brengt ze naar huis. Morgen gaan wij ook. Ik kan niet wachten. Nog één keer douchen onder een lauw, miezerig straaltje. Nog één nacht op mijn slaapmatrasje naast de knipogende Max. Ik snak naar mijn eigen man. En naar mijn eigen bed. En naar een bad van drie uur. En naar de herfstvakantie.


Dit artikel staat in Kek Mama 10-2018.
 

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >