Kind van 11 jaar? Bereid je maar voor op grote levensvragen

22.11.2022 12:13

Als kinderen op 3-jarige leeftijd beginnen met de ‘waarom’-vragen kun je je soms afvragen waarom ze dat in hemelsnaam willen weten. Maar alles valt in het niet met de vragen die gesteld worden als kinderen rond de 11 jaar zijn. Dan beginnen de grote vragen des levens.

Waarom?

De simpele vragen die kinderen als peuter stellen, zijn meestal schattig. Je wilt ze het liefst onthouden en opschrijven in een boekje, omdat het zulke leuke uitspraken zijn. Oké, toegegeven: soms kan het behoorlijk irritant zijn als je voor de honderdste keer antwoord moet geven op de vraag ‘Waarom is gras groen?’, maar het is een mooie voorbereiding op de iets grotere vragen die rond het achtste levensjaar naar je hoofd geslingerd worden. Op dingen als ‘Hoe worden baby’s gemaakt?’ moet je dan opeens je antwoord klaar hebben.

Zorgvuldig

We zijn als ouders gedwongen om onze antwoorden zorgvuldig te overwegen en de vragen daadwerkelijk correct te beantwoorden, omdat onze kinderen nu op een leeftijd zijn waarop ze graag vrijuit delen wat ze weten. Als ze het gevoel hebben dat onze antwoorden niet helemaal naar waarheid zijn beantwoord of als ze worden uitgelachen in de klas omdat jij het verhaal een beetje verdraaid hebt omdat je nog niet toe was aan de waarheid, is de kans groter dat ze de volgende keer niet naar ons toe komen met een voor hen levensbelangrijke vraag.

Lees ook – ‘Negenjarige in huis? ‘Het is de zone tussen kind zijn en tiener worden’

Het echte werk als ze 11 jaar zijn

Maar al deze leeftijdsfases bereiden ons voor op het echte werk. Als jouw kind 11 jaar is, kun je opeens de grote vragen krijgen als: ‘Hoe oud was je toen je je eerste kus kreeg?’ ‘Wat gebeurt er met mijn lichaam?’ of ‘Denk je dat jullie ooit gaan scheiden?’ In eerste instantie wil je dat laatste direct ontkennen en keihard nee schudden. Maar het enige wat ze op elfjarige leeftijd willen, is de waarheid. Het enige juiste antwoord zou dan een eerlijke reactie zijn: ‘Ik hoop echt dat we nooit zullen scheiden, maar relaties eindigen soms, zelfs als je heel hard werkt om bij elkaar te blijven. Het is oké als dat gebeurt, maar bij ons is daar geen sprake van.’ Netjes, duidelijk en eerlijk.

Oprechte aandacht

Wanneer de grote, serieuze vragen beginnen, realiseer je je misschien dat de basisschooltijd echt voorbij is. Dan zou je weer willen dat je vragen als ‘Waarom hebben koeien vlekken?’ moet beantwoorden. Het is nu immers van belang dat je met oprechte aandacht en interesse reageert, omdat jouw antwoorden op de vragen voor de kinderen het meest belangrijk zijn. De tijd dat je antwoorden uit je duim kon zuigen om er maar van af te zijn, is voorbij.

Grote gesprekken

Het stellen van grote vragen brengt grote gesprekken met zich mee. Dat kan lastig zijn, omdat kinderen zich opeens in de grote wereld bevinden waar het niet altijd even leuk is. Maar tegelijkertijd is het fijn dat je kind het vertrouwen voelt om bij jou te komen met deze voor hen belangrijke levensvragen. Wimpel de vragen dus niet zomaar af, maar neem echt even de tijd om het onderwerp met je tiener te bespreken. Wees eerlijk en creëer een vertrouwensband en veilige omgeving. Dat zorgt alleen maar voor een mooie verbinding die zich later weer terugbetaalt.

Beslissingen

Ze zullen beslissingen nemen op basis van dingen die wij ze als ouders hebben geleerd. Op basis van de antwoorden die wij ze hebben gegeven. Dat gebeurt al met de ‘waarom’-vragen, maar ook zeker als kinderen 11 jaar zijn. Dat is eng en spannend – voor onze kinderen én voor ons. Geniet dus nog maar even van de onschuldige nieuwsgierigheid en de antwoorden die je daaromheen kunt verzinnen om je peuter tevreden te stellen. Het is slechts een voorbereiding op alles wat nog komen gaat.

Bron: ScaryMommy

Wil je nog meer mooie en herkenbare verhalen van mede-mama’s lezen? Neem nu een abonnement en ontvang Kek Mama elke maand als eerst op jouw deurmat.