Is spontane seks nog wel van deze tijd?

26.02.2024 13:10
spontane seks Beeld: Getty Images

In een wereld van luiers verschonen, schoolroutines en Netflix-marathons lijkt spontane seks soms onmogelijk. Toch blijkt uit onderzoek van DirectResearch in samenwerking met Eroxon dat meer dan 66 procent van de vrouwen spontaniteit belangrijk vindt als het om seks gaat.

Is spontane seks haalbaar?

Is spontane seks eigenlijk wel haalbaar? “Nee, eigenlijk niet,” beamen seksuologen Anne Siemons en Leila Lambrechts zonder aarzeling. “We horen vaak de wens in onze praktijk dat mensen meer spontane seks zouden willen hebben. Maar laten we realistisch zijn, wanneer gebeurt dat nog? Laten we het praktisch benaderen.”

Anne Siemons neemt geen blad voor de mond: “Ik vraag mijn cliënten vaak: wanneer zou spontane intimiteit mogelijk zijn in jullie leven? En laten we eerlijk zijn, negen van de tien keer is dat gewoon niet realistisch. Tussen schoolverplichtingen, werk en die nieuwe Netflix-serie, is spontane seks vaak het sluitstuk van de dag. En als het moment daar is om te kiezen tussen slapen of een potje seks, kiezen we toch vaak voor slaap.”

Lees ook – ‘We spelen met vuur door zo weinig seks te hebben’

Meer opties voor ontspanning

Hoewel we beseffen dat spontane seks een zeldzaam goed is in de wereld van luiers en deadlines, hechten we er wel enorm veel waarde aan. We hoeven niet in paniek te raken als dit niet lukt. Seksuologe Leila zegt hierover: “Het idee van 2 tot 3 keer seks per week komt uit de jaren ’70 en laten we eerlijk zijn, het sociale landschap is sindsdien behoorlijk veranderd. Met Instagram en Netflix hebben we ’s avonds meer opties voor ontspanning dan ooit tevoren.”

Zelfs als je de tijd hebt gevonden om samen te zijn, kunnen mentale en fysieke hindernissen nog roet in het eten gooien. Erectieproblemen zijn daar een voorbeeld van, en ze kunnen niet alleen bij mannen voorkomen.

Lees ook – ‘Waar of niet waar: kunnen mannen klaarkomen zonder zaadlozing?’

Andere problemen

Anne Siemons beaamt: “Vrouwen zoeken vaak de oorzaak bij zichzelf: ben ik niet aantrekkelijk genoeg? Doe ik iets verkeerd? Maar laten we de schuld niet bij onszelf leggen.” Uit het onderzoek blijkt dat zelfs 40 procent van de vrouwen denkt dat er niets aan erectieproblemen gedaan kan worden. Gelukkig zijn vrouwen, meer dan mannen, voorstander van openheid over dit onderwerp en zijn er effectieve hulpmiddelen beschikbaar, zoals Eroxon, een klinisch bewezen behandeling voor mannen van 18 jaar en ouder met erectieproblemen.

Omarm de chaos van het ouderschap en als seks niet spontaan komt, zijn er genoeg slimme trucs om de vonk aan te wakkeren.

In de extra dikke special van Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.

In samenwerking met Kek Mama