‘We spelen met vuur door zo weinig seks te hebben’

16.06.2023 06:23
weinig seks rollebollen Beeld: Getty Images

Haar relatie was al niet één groot seksfestijn te noemen, maar sinds Estelles postnatale depressie is haar libido helemaal naar een nulpunt gedaald.

Estelle (40), 10 jaar samen met Laurens (49), zoontje Damiàn (2,5).

“’Hé broer, hoe is het met je’, plaag ik mijn vriend Laurens bij het opstaan. Of ik stel voor twee eenpersoonsbedden te kopen, aangezien we toch niks spannends doen tussen de lakens. Mijn quasi-grappige opmerkingen klinken vrolijk, maar hebben een serieuze ondertoon. Ik maak me zorgen over ons slappe, ingedutte seksleven. Het sluipt er steeds meer in om het helemaal niet meer te doen.

Passie-killer

Seks is voor ons beiden geen prio 1, het heeft überhaupt nooit de top drie gehaald in onze relatie. Toen we elkaar leerden kennen, deden we het ongeveer drie keer per week. Maar dat zakte snel naar een gemiddelde van eens in de week. Niet buitensporig veel, gewoon oké.

“Liefde is blijkbaar een passie-killer”

Seks was bij ons ook geen dierlijke lust. Niet dat hijgerige gesjor en getrek aan elkaars kleding en continu aanstaan, zoals ik dat bij vroegere vriendjes wel had gekend. Dat waren bij voorkeur van die vastgoedmannen met een vlotte babbel; prima als bedpartner, niet geschikt als levenspartner. Mijn relatie met Laurens is gebaseerd op liefde, vertrouwen en wederzijds respect. Maar liefde is blijkbaar een passie-killer.

Naweeën

Sinds we een kind hebben is seks helemaal drastisch gezakt op de to-do-lijst. We zijn dolblij als we een keer een avond lui op de bank kunnen zitten of een nacht goed doorslapen, want de wekker gaat ’s morgens al om half zes. Zeker omdat Damiàn een slechte slaper is.

Vaak spookt hij tot elf uur ’s avonds en kruipt bij voorkeur midden in de nacht tussen ons in. Hij duwt ons gerust uit elkaar, zodat hij veilig in het midden ligt. Ook hebben we geen familie waar hij kan logeren, dus we zijn altijd met zijn drietjes. Spontaan even seksen bij het wakker worden zit er dan niet in. Maar wat zeker zijn negatieve effect op ons seksleven heeft, is de postnatale depressie die ik kreeg na de geboorte van Damiàn. Nog steeds kamp ik met de naweeën ervan.

Tijdens de zwangerschap vond mijn man seks erg ongemakkelijk vanwege mijn dikke buik, dus ging dat op de pauzestand. We halen het wel weer in, dachten we, maar het duurde wel een jaar voordat het er weer van kwam. Eenmaal bevallen, ging ik mentaal hard achteruit. Ik was depressief, kon alleen maar huilen en wilde mijn kind niet. Ik had nergens zin in, en mijn hoofd stond al helemaal niet naar intimiteit.

Lees ook – ‘Naast ouders willen we lovers blijven: hoe kom je de tropenjaren door mét een seksleven?’ >

Medicatie

Na een halfjaar tevergeefs aan de bel trekken bij mijn huisarts kreeg ik eindelijk goede medicatie, in de juiste dosering. De antidepressiva deden hun werk en ik knapte gelukkig weer op. Ik slik ze nog steeds en voel me een stuk beter. Ik ben dol op mijn kind en het leven lacht me weer toe. Zonder pillen kan en wil ik niet meer.

Het is ook de reden dat we niet aan een tweede durven beginnen. Soms twijfel ik over een broertje of zusje voor Damiàn. Maar voor hetzelfde geld krijgen we een huilbaby of een kind dat ziek is. En ik ben als de dood dat ik weer de diepte in zak als ik tijdelijk moet stoppen met de pillen.

“Voor hetzelfde geld krijgen we een huilbaby of een kind dat ziek is”

Waarschijnlijk mis ik een bepaald stofje en moet ik voor de rest van mijn leven antidepressiva slikken. Dat is prima, maar ze hebben helaas als bijwerking dat ze het libido verlagen. Dat was dus al niet hoog bij mij, maar is nu nog minder.

Laurens maakt zich er niet druk over. We hebben het hartstikke fijn samen, het komt vanzelf goed, is zijn mening. Maar ik vind dat we wel moeten opletten. Het gevaar op een slippertje ligt op de loer. Zowel van zijn kant als van mij. Het is al eens gebeurd dat ik verliefd werd op een ander. Daar heb ik niks mee gedaan, maar we spelen met vuur door zo weinig seks te hebben. Al vindt Laurens dat onzin: ‘Je weet dat ik van je hou, jij houdt van mij, dat geven we echt niet zo maar op voor een onenightstand.’

Vakantie

Het is zo lastig om de hartstocht weer terug te brengen in onze relatie. Voordat Damiàn er was werkte op vakantie gaan fantastisch. Lekker twee weken weg, de stress van alledag eraf, zonnetje erbij en dan húp het hotelbed in. Deden we het zomaar drie keer op een dag.

Maar afgelopen vakantie was er geen tijd voor een wip tussendoor, want Damiàn vroeg alle aandacht. Het leven met een jong kind is druk. We werken allebei fulltime, volgen studies en wisselen tijden af om zoveel mogelijk bij Damiàn te zijn. Alleen de zondag is onze gezamenlijke vrije dag, alle andere momenten samen moeten we plannen.

“Een opmerking als: ‘Zullen we dan maar, we hebben het al zolang niet gedaan’ haalt alle spontaniteit weg”

We hebben weleens geprobeerd om seks op de agenda te zetten. Maar als het dan daadwerkelijk donderdagavond half negen was, vond ik het zo stom om verplicht te vrijen, dat ik afhaakte. Hetzelfde heb ik als Laurens tegen me aan komt liggen met een: ‘Zullen we dan maar, we hebben het al zolang niet gedaan.’ Zo’n opmerking haalt alle spontaniteit weg.

Nachtrust

Laatst opperde een goede vriendin om Damiàn een nachtje bij haar te laten logeren, zodat ik alle tijd had voor een superromantisch weekend met mijn man. Speciaal voor dat doel had ik een soort Kamasutraspel gekocht met spannende vragen en erotische opdrachten, sushi besteld, kaarsjes aangestoken en een mooi lingeriesetje aan gedaan.

De avond begon ook geweldig. Ik zette de The handmaid’s tale op en we lagen heerlijk hand in hand naast elkaar op de bank. Maar om tien uur vielen onze oogleden toe. We waren doodmoe. Laurens vroeg nog lachend of ik het niet koud had in dat setje, dus trok ik mijn vertrouwde nachtshirtje aan in bed. We sliepen in één ruk door en werden pas tegen negen uur weer wakker. Seksueel gezien een enorme afknapper. Blijkbaar hebben we in dit stadium gewoon meer behoefte aan nachtrust dan aan lust.”

Lekker samen experimenteren of je eigen collectie aanvullen? Dit zijn een aantal leuke speeltjes om mee te beginnen. 

Extra leuk: bij besteding vanaf 60 euro bij EasyToys krijg je met code KEKMAMA2022 10 euro korting. Geldig op het gehele assortiment.

Wil je ook geïnterviewd worden voor deze rubriek? Dan krijg je een ‘pretpakket’ van EasyToys t.w.v. € 75. Mail naar redactie@kekmama.nl.