Waar of niet waar: kunnen mannen klaarkomen zonder zaadlozing?

28.01.2024 11:00

‘Kan je zwanger raken van pijpen?’ ‘Loop je een SOA op als je een condoom gebruikt?’ Ah, die nostalgische tienerbladen waarin alle prangende vragen werden ontleed. Wij ontrafelen de mysteries rondom de vraag ‘Kunnen mannen klaarkomen zonder zaadlozing?’

Het antwoord? Een volmondige ja! In medische termen heet dit anejaculatie, wij noemen het liever een droog orgasme. Simpel gezegd: de man ervaart wel degelijk genot, maar zonder de spreekwoordelijke ‘money shot’. Er zijn verschillende redenen voor dit fenomeen.

Medische problemen

Retrograde ejaculatie is als het zaad niet de uitgang kiest, maar de ingang. Het neemt een omgekeerde route, stroomt terug en vindt een nieuwe bestemming in de blaas. Deze omstandigheid kan veroorzaakt worden door verschillende factoren, zoals een zenuwaandoening in de blaas, een verzwakte blaashals, of andere problemen gerelateerd aan de blaas en prostaat.

Suikerziekte, bekkenbodemspierproblemen, kanker, buikoperaties, hoge bloeddruk, hartfalen en medicatie behoren eveneens tot de mogelijke boosdoeners.

Is er een remedie?

Retrograde ejaculatie is meestal niet schadelijk, maar sommige mannen willen graag behandeld worden. Methoden die de blaashals sluiten, hebben vaak nare bijwerkingen op het hart-en vaatstelsel. Logisch dus dat artsen hier niet zo happig op zijn. Het wordt dan vaak een chronische aandoening. In sommige gevallen is het zo heftig dat bevruchting onmogelijk is. In dit geval kan een arts spermacellen verzamelen uit de bijballen voor kunstmatige inseminatie

Soms is het tijdelijk

Hoewel anejaculatie vaak een blijvertje is, kan het ook een tijdelijk zijn. Stress, een dipje, of een seksueel trauma kunnen een rol spelen. En ja, na een pittige seksmarathon kan het zaakje tijdelijk op ‘leegloop’ doen staan. De hoeveelheid zaad die vrijkomt, daalt met iedere zaadlozing. Na een paar rondes is er letterlijk geen druppel meer over. Gelukkig is rust hier het wondermiddel.

Lees ook – ‘Ein-de-lijk een orgasme: “Ik dacht dat het gewoon niet ‘werkte’ bij mij”’>

De juiste steun

Voor mannen is zaadlozing vaak gekoppeld aan mannelijkheid. Anejaculatie kan dan ook een stevige uppercut zijn voor het ego, met de nodige dosis schaamte en angst. Als het psychologisch diep zit, kan een seksuoloog de nodige ondersteuning bieden. En jij? Jij bent natuurlijk extra begripvol naarr je (seks)partner.

In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.