Oei, die bekkenbodem! Na de bevalling is ‘ie soms wat kracht kwijt. Plas je tegenwoordig alsof je een marathon loopt, heb je buikpijn en een branderig gevoel, maar de dokter krabt zich nog steeds achter de oren? Tja, wellicht is er sprake van het Blaaspijnsyndroom.
Lees verder onder de advertentie
Blaaspijnsyndroom, oftewel interstitiële cystitis, is een opstandige blaas die in vuur en vlam staat. Het lijkt op een doorsnee blaasontsteking, maar die snode bacteriën zijn als verstoppertje-kampioenen – bijna niet te vinden. En ja, antibiotica? Die hebben hier weinig superkrachten. De klachten? Die kunnen uit het niets opduiken, soms na wat gedoe in het buik- en bekkengebied, zoals een bevalling.
Lees verder onder de advertentie
Pijn en ongemak
Even biologieles: de blaas werkt als een reservoir voor urine, en als dat reservoir niet zo stevig meer is, ontstaan er problemen. Normaal gesproken beschermt de GAG-laag op de blaaswand tegen irritante stoffen en bacteriën. Maar bij het Blaaspijnsyndroom is die laag vaak defect, waardoor symptomen zoals pijn, samentrekkingen en ontstekingen ontstaan.
Lees verder onder de advertentie
Voeding en stress hebben flinke invloed op deze ongemakkelijke klachten, terwijl hormoonveranderingen tijdens de menstruatie en overgang ook hun zegje doen. Het opvlammen of wegebben van deze symptomen is typisch voor het blaaspijnsyndroom. En check dit rijtje ongemak: pijn die intenser wordt naarmate de blaas voller raakt, uitstraling naar bekken, rug, liezen en flanken, frequent kleine plasjes, constant het gevoel dat je moet plassen, pijn in de plasbuis, drukkend ongemak in de onderbuik en pijn tijdens de seks.
Als je deze symptomen herkent, is een bezoek aan de dokter geen overbodige luxe. Een grondig medisch onderzoek is essentieel om andere mogelijke oorzaken uit te sluiten. Helaas heeft deze aandoening de neiging chronisch te zijn en is volledige genezing zeldzaam, maar er zijn wel stappen die je kunt ondernemen.
Vermijd voedingsmiddelen zoals cafeïne, citrusvruchten en chocolade, omdat ze de symptomen kunnen verergeren. Houd een voedingsdagboek bij om mogelijke triggers op te sporen. Cranberry’s kunnen meer ongemak veroorzaken voor de blaas door stoffen zoals oxalaten en zuren. Voor een blije blaas is D-mannose misschien wel je held! Een dagelijkse portie D-mannose staat gelijk aan een berg cranberry’s, maar dan zonder het risico op het irriteren van goede bacteriën.
Lees verder onder de advertentie
In de extra dikke special van Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Als ouder probeer je alles zo goed mogelijk te doen voor je kind. Maar wat als je goede intenties onverwacht botsten met de – soms bijzondere – schoolregels? Isa ontdekte dit op de harde manier toen een onschuldige waterfles voor drama zorgde.
Jij hebt geen reden nodig om je kind te verwennen met het nieuwste van het nieuwste. Herkenbaar? Moeders met deze sterrenbeelden shoppen wel heel veel voor hun kinderen.
Iedere week delen we op Kek Mama een dilemma van onze lezers. Deze week vraagt Sophia (30) zich af: hoe maak ik mijn schoonmoeder bewust dat mijn dochters twee verschillende kinderen zijn en niet van dezelfde cadeautjes houden?
Bizarre, hormonale of gewoonweg crazy aankopen. We doen ze allemaal weleens. Wekelijks vertelt een moeder aan Kek Mama over haar grootste, duurste of vreemdste miskoop. Deze keer Chantal (35) die een dure winterjas kocht voor haar dochter.
Lisa van den Akker (34) is moeder van vier kinderen én hoofdredacteur van Kek Mama. Regelmatig schrijft ze een column over haar avonturen en gedachtes als moeder van een gezellig, maar ook chaotisch gezin.
Anouk is trotse echtgenote van Erwin en mama van vier meiden: Aurélie (10), Emeline (8), Vieve (7) en Lilou (4). In hun levendige huishouden is het soms één en al chaos, maar liefde, gelach en spontane dansfeestjes voeren steevast de boventoon. Anouk deelt vol enthousiasme haar avonturen in het ouderschap.