Wel klachten, geen blaasontsteking? Misschien is dit de reden van je plasmarathon

05.03.2024 11:00

Oei, die bekkenbodem! Na de bevalling is ‘ie soms wat kracht kwijt. Plas je tegenwoordig alsof je een marathon loopt, heb je buikpijn en een branderig gevoel, maar de dokter krabt zich nog steeds achter de oren? Tja, wellicht is er sprake van het Blaaspijnsyndroom.

Blaaspijnsyndroom, oftewel interstitiële cystitis, is een opstandige blaas die in vuur en vlam staat. Het lijkt op een doorsnee blaasontsteking, maar die snode bacteriën zijn als verstoppertje-kampioenen – bijna niet te vinden. En ja, antibiotica? Die hebben hier weinig superkrachten. De klachten? Die kunnen uit het niets opduiken, soms na wat gedoe in het buik- en bekkengebied, zoals een bevalling.

Pijn en ongemak

Even biologieles: de blaas werkt als een reservoir voor urine, en als dat reservoir niet zo stevig meer is, ontstaan er problemen. Normaal gesproken beschermt de GAG-laag op de blaaswand tegen irritante stoffen en bacteriën. Maar bij het Blaaspijnsyndroom is die laag vaak defect, waardoor symptomen zoals pijn, samentrekkingen en ontstekingen ontstaan.

Voeding en stress hebben flinke invloed op deze ongemakkelijke klachten, terwijl hormoonveranderingen tijdens de menstruatie en overgang ook hun zegje doen. Het opvlammen of wegebben van deze symptomen is typisch voor het blaaspijnsyndroom. En check dit rijtje ongemak: pijn die intenser wordt naarmate de blaas voller raakt, uitstraling naar bekken, rug, liezen en flanken, frequent kleine plasjes, constant het gevoel dat je moet plassen, pijn in de plasbuis, drukkend ongemak in de onderbuik en pijn tijdens de seks.

Lees ook – ‘Blaasontsteking bij je kind: zo ontstaat het en dit doe je eraan’

Wat te doen?

Als je deze symptomen herkent, is een bezoek aan de dokter geen overbodige luxe. Een grondig medisch onderzoek is essentieel om andere mogelijke oorzaken uit te sluiten. Helaas heeft deze aandoening de neiging chronisch te zijn en is volledige genezing zeldzaam, maar er zijn wel stappen die je kunt ondernemen.

Vermijd voedingsmiddelen zoals cafeïne, citrusvruchten en chocolade, omdat ze de symptomen kunnen verergeren. Houd een voedingsdagboek bij om mogelijke triggers op te sporen. Cranberry’s kunnen meer ongemak veroorzaken voor de blaas door stoffen zoals oxalaten en zuren. Voor een blije blaas is D-mannose misschien wel je held! Een dagelijkse portie D-mannose staat gelijk aan een berg cranberry’s, maar dan zonder het risico op het irriteren van goede bacteriën.

In de extra dikke special van Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.