Waarom zijn kinderen vaak verkouden?

18.03.2024 09:05

Een flinke snotneus, een vervelend hoestje en hard niezen: helaas ontkomt je kleintje niet aan een verkoudheid. Kinderen pikken het om de haverklap op, ze kunnen zelfs tot wel tien keer per jaar verkouden worden! Maar hoe ontstaat zo’n snotneus eigenlijk? Waarom zijn kinderen er vatbaarder voor en kun je als ouder eigenlijk helemaal voorkomen dat je kind vaak verkouden wordt? Samen met Kruidvat keken we naar deze vragen. In dit artikel lees je er meer over.

Virusdeeltjes

Verkoudheid wordt veroorzaakt door een virus. Deze virusdeeltjes verspreiden zich voornamelijk via druppeltjes in de lucht. Een verkoudheid gaat meestal binnen een paar weken vanzelf over. Naast een snotneus, hoesten en niezen kan zo’n virus ook andere vervelende klachten veroorzaken zoals koorts, keelpijn en een bijholteontsteking. Hierdoor kan je kind pijn hebben in het voorhoofd en rond de ogen.

Om deze klachten te verminderen kun je er eventueel voor kiezen om paracetamol te geven. Let er wel op dat je de juiste hoeveelheid geeft van deze pijnstiller. Lees daarom altijd goed de bijsluiter voordat je het geeft aan je kind.

Paracetamol is een veilig medicijn voor het verminderen van pijn door verkoudheid. Je kunt er eventueel ook voor kiezen om ibuprofen of naproxen te gebruiken, maar dit kan meer bijwerkingen geven en werkt bij pijn door verkoudheid meestal niet beter dan paracetamol. Lees ook bij het gebruik van deze pijnstillers altijd goed de bijsluiter. Hoeveel je mag geven hangt af van de leeftijd en het gewicht van je kind.

Waarom zijn kinderen zo vaak verkouden?

Maar hoe komt het eigenlijk dat kinderen veel vaker verkouden zijn dan volwassenen? Dit heeft verschillende redenen:

Immuunsysteem in ontwikkeling
Het immuunsysteem van kinderen is nog in ontwikkeling en is over het algemeen minder effectief dan dat van volwassenen. Dit betekent dat kinderen over het algemeen vatbaarder zijn voor verkoudheidsvirussen. Ze hebben hierdoor een grotere kans om besmet te raken.

Nauwer contact
Kinderen brengen vaak veel tijd door op school, in het kinderdagverblijven en op speelplaatsen, waar ze in nauw contact komen met veel andere kinderen. Kleintjes zijn van nature geneigd om dicht bij elkaar te spelen en te communiceren. Dit verhoogt de kans op overdracht van verkoudheidsvirussen van het ene kind naar het andere.

Minder bewustzijn van hygiëne
Jonge kinderen zijn zich veel minder bewust van het belang van goede hygiënepraktijken, zoals regelmatig handen wassen. Bovendien bedekken jonge kinderen vaak hun gezicht niet bij het hoesten en niezen waardoor ze anderen sneller kunnen besmetten. Ook stoppen jonge kinderen vaak uit nieuwsgierigheid dingen in hun mond (zoals speelgoed, vingers, potloden, etc.) waardoor ze virusdeeltjes gemakkelijk kunnen opnemen.

Immunologische diversiteit
Opgroeiende kinderen komen door de tijd heen in aanraking met veel verschillende verkoudheidsvirussen. Hierdoor kunnen ze verschillende soorten verkoudheid krijgen. Omdat ze nog niet eerder zijn blootgesteld aan al deze virussen, hebben ze nog niet altijd bescherming ontwikkeld. Daarom hebben kinderen meer kans om verkouden te worden.

Voorkomen?

Je kunt niet voorkomen dat je kind verkouden wordt. Af en toe een snotneus hebben hoort nou eenmaal bij het opgroeien. Er zijn wel een paar maatregelen die je als ouder kunt nemen om het risico op een verkoudheid te verminderen.

  • Handen wassen: Leer je kind om regelmatig zijn of haar handen te wassen met zeep en water. Vooral voor het eten en na het gebruik van het toilet is dit erg belangrijk. Geef zelf het goede voorbeeld en was ook zelf regelmatig je handen.
  • Niet spelen met zieke vriendjes: Voorkom dat je kind gaat spelen met zieke kinderen.
  • Goede hygiëne in huis: Als iemand binnen je eigen gezin verkouden is, zorg dan voor goede hygiëne, zoals het gebruik van papieren zakdoekjes en het regelmatig reinigen van oppervlakken en deurklinken.
  • Hand voor je mond: Leer je kind om zijn of haar mond en neus te bedekken tijdens het hoesten of niezen. Op deze manier kunnen ziektekiemen zich minder snel verspreiden.
  • Gezonde levensstijl: Kinderen met een gezonde levensstijl en een sterk immuunsysteem zijn vaak minder vatbaar voor verkoudheidsvirussen. Zorg er daarom voor dat je kindje voldoende slaapt, regelmatig beweegt, goed drinkt en gezond eet.

Hoewel het goed is om maatregelen te nemen om verkoudheid te voorkomen, zal dit niet voorkomen dat je kleintje ooit verkouden zal worden. Verkoudheidsvirussen zijn helaas wijdverspreid, vooral onder kinderen. Gelukkig kan een verkoudheid bij de meeste kinderen geen kwaad!