Uit nieuwe cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) blijkt dat jaarlijks maar liefst 40 miljoen vrouwen wereldwijd last krijgen van postnatale aandoeningen na hun bevalling. Ieder jaar bevallen er zo’n 140 miljoen vrouwen, dus het gaat om meer dan een kwart.
Lees verder onder de advertentie
Postnatale aandoeningen
Dat bevallen in de meeste gevallen geen pretje is, dat is natuurlijk wel bekend. ‘Even afzien en dan krijg je er iets heel moois voor terug’, wordt er vaak gedacht. Maar dat het zo simpel niet ligt, blijkt nu wel uit deze schokkende cijfers. Ontzettend veel vrouwen houden hele vervelende klachten over aan hun bevalling en daar moet meer erkenning voor komen, vinden experts.
Lees verder onder de advertentie
Pijn, angsten en depressies
Het onderzoek van de WHO werd donderdag gepubliceerd in het vakblad The Lancet Global Health. Hierin worden klachten als angsten, depressies, pijn bij het vrijen, pijn in de onderrug, incontinentie, bevallingsangst en secundaire onvruchtbaarheid beschreven. Deze klachten kunnen maanden of zelfs jarenlang aanhouden.
Lees verder onder de advertentie
Dagelijks lijden
Pascale Allotey, directeur seksuele en reproductieve gezondheid en onderzoek bij de WHO, zegt hierover: “Veel van die aandoeningen veroorzaken heel wat lijden, zowel emotioneel als fysiek, in het dagelijkse leven van vrouwen, tot lang na de geboorte. En toch worden ze in het algemeen niet genoeg erkend, herkend en gerapporteerd.”
Lees verder onder de advertentie
Betere toegang tot zorgverleners
Ze vervolgt: “Vrouwen moeten tijdens hun leven, ook buiten het moederschap, toegang hebben tot zorgverleners die naar hun bezorgdheden luisteren en aan hun noden tegemoetkomen, zodat ze niet alleen de bevalling overleven maar ook van een goede gezondheid en levenskwaliteit kunnen genieten.”
Er zijn van die geboortekaartjes die je op de koelkast plakt omdat ze zó schattig zijn. Mooie naam, lief fotootje, zacht gedichtje erbij — je kent het wel. En soms ook niet.
Tikkie ontvangen voor een halve wortel uit iemand anders’ maaltijdsalade? Serieus?! In deze rubriek verzamelen we de meest onterechte, ongemakkelijke en gewoon ronduit gênante betaalverzoeken. Wat ze gemeen hebben? Je zag ze in ieder geval niet aankomen.
Formule 1-coureur Max Verstappen heeft geen pitstop gemaakt op het circuit, maar in het ziekenhuis in Monaco. Daar werd hij afgelopen vrijdag, samen met zijn partner Kelly Piquet, trotse vader van dochter Lily. En hoewel de motoren van zijn bolide in Miami alweer ronken, staat zijn hoofd duidelijk nog bij de wieg.
Soms denk je alles perfect te hebben geregeld, totdat je een gigantische fout ontdekt als het al te laat is. Het overkwam Ilma met haar zorgvuldig voorbereide geboortekaartjes.
Nathalie (30) dacht dat haar leven instortte toen haar partner haar verliet tijdens haar zwangerschap. Maar juist doordat ze een alleenstaande moeder werd, vond ze zichzelf terug.