Meer dan een kwart van de vrouwen krijgt na hun bevalling last van postnatale aandoeningen

08.12.2023 10:05
Meer dan een kwart van de vrouwen krijgt na hun bevalling last van postnatale aandoeningen

Uit nieuwe cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) blijkt dat jaarlijks maar liefst 40 miljoen vrouwen wereldwijd last krijgen van postnatale aandoeningen na hun bevalling. Ieder jaar bevallen er zo’n 140 miljoen vrouwen, dus het gaat om meer dan een kwart.

Postnatale aandoeningen

Dat bevallen in de meeste gevallen geen pretje is, dat is natuurlijk wel bekend. ‘Even afzien en dan krijg je er iets heel moois voor terug’, wordt er vaak gedacht. Maar dat het zo simpel niet ligt, blijkt nu wel uit deze schokkende cijfers. Ontzettend veel vrouwen houden hele vervelende klachten over aan hun bevalling en daar moet meer erkenning voor komen, vinden experts.

Pijn, angsten en depressies

Het onderzoek van de WHO werd donderdag gepubliceerd in het vakblad The Lancet Global Health. Hierin worden klachten als angsten, depressies, pijn bij het vrijen, pijn in de onderrug, incontinentie, bevallingsangst en secundaire onvruchtbaarheid beschreven. Deze klachten kunnen maanden of zelfs jarenlang aanhouden.

Dagelijks lijden

Pascale Allotey, directeur seksuele en reproductieve gezondheid en onderzoek bij de WHO, zegt hierover: “Veel van die aandoeningen veroorzaken heel wat lijden, zowel emotioneel als fysiek, in het dagelijkse leven van vrouwen, tot lang na de geboorte. En toch worden ze in het algemeen niet genoeg erkend, herkend en gerapporteerd.”

Betere toegang tot zorgverleners

Ze vervolgt: “Vrouwen moeten tijdens hun leven, ook buiten het moederschap, toegang hebben tot zorgverleners die naar hun bezorgdheden luisteren en aan hun noden tegemoetkomen, zodat ze niet alleen de bevalling overleven maar ook van een goede gezondheid en levenskwaliteit kunnen genieten.”

Nog meer Kek Mama? Schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >