Een opgeblazen buik is niet alleen irritant, het kan je hele dag verpesten. Je voelt je alsof je een wandelende luchtballon bent, klaar om te knappen bij de kleinste beweging.
Lees verder onder de advertentie
Maar hoe weet je of het tijd is om écht iets aan je gasprobleem te doen, of dat je gewoon te enthousiast aan de borrelhapjes bent gegaan? Hier zijn vijf tekenen dat je darmen serieus om aandacht schreeuwen.
Van ochtendje strak naar avondje strak getrokken
Je begint de dag fris en fruitig, met een broek die perfect past. Maar tegen de avond voelt het alsof je buik zichzelf heeft opgeblazen als een luchtbed tijdens een zomervakantie. De knoop van je broek? Die staat op het punt van exploderen. Dit is meer dan een simpele after-dinner-belly—je darmen zijn in protestmodus.
Lees verder onder de advertentie
Voel je na elke maaltijd als een opblaasbare ballon?
Of je nou een broodje kaas eet of een gezonde salade naar binnen werkt, als je na elke maaltijd opgeblazen voelt, is dat geen toeval. Dit is een teken dat je spijsvertering niet optimaal werkt. Misschien kan je lichaam bepaalde koolhydraten niet goed afbreken, zoals in brood of pasta. Je voelt je niet alleen vol, je lijkt ook nog eens klaar om weg te zweven.
Gas en een opgeblazen gevoel zijn vervelend, maar als je constant buikpijn hebt die maar niet weggaat, is er meer aan de hand. Het kan duiden op voedselintoleranties of zelfs prikkelbare darm syndroom (PDS). We hebben het hier niet over dat lichte ongemak na een grote maaltijd, maar serieuze pijn die het gevoel geeft dat je buik op knappen staat.
Lees verder onder de advertentie
Wind je minder op… letterlijk
We doen het allemaal, maar als je het idee hebt dat je jezelf kunt inschrijven voor een scheetwedstrijd en met vlag en wimpel zou winnen, dan is er werk aan de winkel. Overmatige gasvorming, vooral als het ruikt alsof er iets binnenin je is gestorven, is een duidelijk signaal dat je spijsvertering niet lekker loopt.
Lees verder onder de advertentie
Constant vol, zelfs na een klein hapje
Je eet een kleine snack, maar toch voel je je alsof je net een volledig kerstdiner achter de rug hebt. Dit kan betekenen dat je maag te langzaam werkt en moeite heeft om voedsel te verteren. Hierdoor blijf je met een opgeblazen gevoel en gasvorming zitten, alsof je lijf de pauzeknop heeft ingedrukt en het feestje niet door mag gaan.
Lees verder onder de advertentie
Wat kun je eraan doen?
Herken je jezelf in deze signalen? Dan is het tijd om je voeding eens onder de loep te nemen. Vermijd bewerkte koolhydraten zoals witbrood en suikers, en kies in plaats daarvan voor vezelrijke opties zoals volkorenbrood, groenten en fruit. Vergeet niet om genoeg water te drinken en regelmatig te bewegen, zelfs een dagelijkse wandeling kan al verschil maken. Overweeg ook probiotica om je darmflora weer op het goede spoor te krijgen. Want laten we eerlijk zijn: niemand wil de hele dag rondlopen als een wandelend luchtbed.
Lees verder onder de advertentie
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Het dochtertje van Famke had zo’n zin in het kinderfeestje op het strand van een van haar beste vriendinnetjes, maar het liep uit op veel pijn en verdriet. Het meisje bleek namelijk niet ingesmeerd te zijn en kwam vuurrood thuis. Ze was mega verbrand.
In de nieuwste aflevering van Het Waren Twee Fantastische Dagen op SBS6 doet Jaimie Vaes een boekje open. Ze vertelt openhartig over haar gewelddadige relatie met rapper Lil Kleine, aka Jorik.
Ze spelen samen, twee meisjes van een jaar of zeven. Boven op de kinderkamer, urenlang zoet met knuffels, tekenspullen en fantasieën. Het lijkt een droom van een speelafspraak. Tot de avond valt en boven tafel komt wat ze daar echt deden.
Ruzie met je moeder: sommigen moeten er niet aan denken, voor anderen is het al jaren hun realiteit. Natasja en haar moeder kregen ruzie en sindsdien heeft haar moeder haar dochter niet eens kunnen zien opgroeien.
In Spanje hebben kinderen maar liefst drie maanden zomervakantie. In Nederland is dat maar (“maar?”) zes weken. Is het tijd om in Nederland de zomervakantie ook te verlengen? We vroegen het jullie.