In samenwerking met Kek Mama

Ontwaak op je best: ‘Iedere ochtend nemen we onze dochter bij ons in bed’

18.09.2023 08:00

Slaaptekort: iedere kersverse ouder krijgt ermee te maken. Om de nadelige gevolgen daarvan voor je mentale en fysieke weerstand te beperken, zijn goede slaapproducten extra belangrijk. Floor Kliffen, samenwonend en moeder van een dochter, deelt samen met Emma Sleep nog meer fijne tips voor een goede nachtrust.

Floor (32): “Een goede nachtrust is voor mij extra belangrijk omdat ik scoliose heb, een verkromming van de wervelkolom. Ik krijg daardoor snel nek- en rugklachten. Bij vermoeidheid of als ik met een verkeerde houding in bed heb gelegen, heb ik de volgende dag veel pijn. Mijn man Bas (33) en ik hebben jarenlang een topper op ons bed gehad. Lekker comfortabel, dachten we. Tot we ‘m er laatst afhaalden en ik ontdekte dat ons harde matras voor mijn rug veel beter is. Het houdt mijn lichaam stabiel. Het liefst lig ik op een plat kussen. Eén keer heb ik een vermogen uitgegeven voor een opgebold kussen, met het idee: dan wordt mijn nek vast goed ondersteund. Ha, het lag voor geen meter.”

Uit onderzoek is gebleken dat mannen na de geboorte van hun kind dertien minuten slaapverlies hebben. Bij vrouwen is dat, schrik niet, meer dan een uur. Voor kersverse moeders is een optimale slaapkwaliteit dus extra belangrijk. Je hebt daarvoor een matras en kussen nodig die perfecte ondersteuning en comfort bieden, passend bij jouw lichaams- en slaaptype. Wist je dat slaapexperts van Emma Sleep jou hierover persoonlijk advies kunnen geven? Kom hiervoor langs in de winkel of kijk op emma-sleep.nl

Samen slapen

Floor: “Ik slaap iedere nacht met een slaapmasker en gebruik een oordopje. We wonen boven een winkelstraat en dat is nogal lawaaiig. Met slechts één oordop wordt het geluid gedempt, maar hoor ik onze dochter Lauren (9 maanden) nog wel. Sinds we haar hebben is onze slaap nóg heiliger geworden. We zorgen ervoor dat we minimaal acht uur maken. Aangezien Laurens biologische wekker iedere ochtend vroeg afgaat, gaan Bas en ik ’s avonds al rond half tien naar boven. We douchen samen en vallen meestal in slaap zodra ons hoofd het kussen raakt. Dat moet in de genen zitten, want Lauren sliep al met zes weken door. In het begin lag ze in een co-sleeper naast ons. Dat was fijn, maar toen ze drie maanden oud was kregen we het gevoel dat ze haar eigen plekje nodig had. Ze werd soms van ons wakker en maakte vrij veel geluidjes, waardoor wij ook onrustig sliepen. Sindsdien ligt ze in de kamer naast ons.”

Co-sleeping kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld in hetzelfde bed of met een wieg naast het bed. Toch is het niet in alle gevallen gunstig om samen te slapen. Deel bijvoorbeeld geen bed als je pasgeborene jonger dan drie maanden is of een laag gewicht heeft. Wat wel een veilige manier is? Maak een speciale ‘sleeping area’, kies voor een stevig matras of ga in een C-positie slapen. Emma Sleep kan je hierbij helpen.

Quality time
Floor:
“Voor het slapengaan zing ik een liedje en lees ik Lauren voor uit een sprookjesboek, waarna ze met haar lievelingsbeer indut. Tegen zeven uur wordt ze weer wakker. Zodra ze ons ziet, begint ze te lachen en strekt haar armpjes uit: hier ben ik! Iedere ochtend nemen we haar bij ons in bed. Doordeweeks voor een half uurtje, maar in het weekend knuffelen en spelen we gerust een uur lang met elkaar. Die quality time met het gezin is goud waard. Inmiddels heeft Lauren ontdekt hoe ze moet tijgeren, dus klautert ze enthousiast ons hele bed door. Het leukst vindt ze het als we haar opjutten en haar daarna aan haar voeten terugtrekken naar het midden van het bed. En dan het liefst honderd keer, hè?”

Op emma-sleep.nl vind je de beste tips en tricks om heerlijk te slapen. Wedden dat je binnenkort geniet van een nachtrust waar je nog nooit van hebt durven dromen?