Arts: ‘Huisartsen schrijven doorgaans nog de pil uit 1975 voor’

06.09.2024 21:00
Anticonceptiepil Bron: Getty images

De pil ligt al een tijdje onder vuur. Steeds meer vrouwen zien het niet zitten om elke dag hormonen te slikken en niet-hormonale conceptie wint aan populariteit. Maar is elke dag hormonen slikken nu echt zo erg? Een arts geeft antwoord.

De pil slikken. Voor velen van ons een dagelijkse gewoonte. En voor veel vrouwen is het (gelukkig!) een uitkomst en zijn ze blij dat ze van hun ellendige menstruatieklachten af zijn. Terwijl voor een andere groep vrouwen het geen doen is en ze depressieve gevoelens krijgen en hun libido een dieptepunt bereikt. Hoe zit het nu met de bijwerkingen van de pil?

Licht verhoogd risico op borstkanker

Op Nu.nl legt arts Monique Brood – Van Zanten uit: “De pil is in zestig jaar steeds doorontwikkeld met veel vorderingen tot gevolg. De standaardpil heeft nog steeds bijwerkingen: een kleine toename van de kans op trombose of hoge bloeddruk door een verstoring in de lever en een licht verhoogd risico op borstkanker.”

Lees ook: Crowdfunding voor pijnvrij spiraalonderzoek

Een licht verhoogd risico op borstkanker, dat klinkt niet best. Dan toch maar op zoek naar alternatieve anticonceptie? Het antwoord op die vraag is voor elke vrouw anders. Maar hoe goed zijn we als pil-gebruikers op de hoogte van de bijwerkingen en risico’s?

Pil is meest onderzochte medicatie

‘De anticonceptiepil is de meest onderzochte medicatie die we kennen. De bottomline is dat we de risico’s optellen en zo tot de conclusie komen dat de pil veilig is. Er is geen toename in totale sterfte onder pilgebruiksters. Ja, het tromboserisico is hoger. Maar de kans dat je het krijgt, is alsnog erg klein’, licht gynaecoloog-endocrinoloog Angelique Goverde toe.

Lichtere pillen met minder bijwerkingen krijgen minder kans

Volgens Goverde is het essentieel dat elke vrouw zelf een weloverwogen beslissing maakt om de bijwerkingen en risico’s tegen elkaar af te wegen. Goede communicatie is daarbij essentieel.

Trek aan de bel bij je huisarts als je bijwerkingen ervaart en vraag om een andere pil. Lees je ook goed in over de bijwerkingen. En check of er ook alternatieve anticonceptiepillen zijn met minder bijwerkingen voor jouw lichaam en levensfase. 

Lees ook: Hormoonvrije anticonceptie: dit zijn je opties

Huisartsen schrijven de pil uit 1975 voor

Brood: “Huisartsen schrijven doorgaans de pil uit 1975 voor, zonder te kijken naar de alternatieven. Dat is vaak een kwestie van prijs. Daardoor krijgen nieuwe, lichtere pillen met minder bijwerkingen niet zo veel kans.” Zonde!

Dus neem geen genoegen met vage klachten en bijwerkingen van de pil, zoals je heel erg down voelen, depressies en minder zin in seks. Ga het gesprek aan met je huisarts, vraag naar alternatieve pillen en wuif jezelf niet te snel weg.

Anno 2024 zouden zulke bijwerkingen niet meer nodig hoeven te zijn. Doe het niet alleen voor jezelf, maar ook voor alle andere vrouwen en jonge meisjes. Speak up, women!

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.