In samenwerking met Kek Mama

Spetter, pieter, pater – dít zijn de meest geweldige meren en buitenzwembaden in Oostenrijk

19.06.2023 08:01

Wil je wel een keer verrast worden tijdens je zomervakantie, dan is Oostenrijk het ideale land daarvoor. Genoeg stukjes ‘onontdekt Oostenrijk’ om in de zomer te bezoeken! Want waar de bergen in de winter bedekt zijn met een dikke laag sneeuw, vergaap je je in de zomer aan prachtige, groene vergezichten en zijn er talloze plekken waar jij en je gezin terecht kunnen voor een verkoelende duik. Kortom: waterpret gegarandeerd!

Warm poedelen

Grote kans dat je het dorpje Kramsach in Ferienregion Alpbachtal nog niet hebt ontdekt, maar daar komt nu vast en zeker verandering in. Wist je namelijk dat dáár de warmste natuurlijke meren van Tirol liggen? Niet voor niets heeft het plaatsje de toepasselijke bijnaam ‘Badkuip van Tirol’. Het Seenplateau bestaat uit vier grote meren met een gemiddelde temperatuur tussen de 22 en 25 graden Celsius. Niks bibberend het koude ijskoude water van een beekje in dus, integendeel: het zijn saunawaardige temperaturen. Ook de omgeving eromheen is een aanrader – leg een kleedje in het gras en ga lekker picknicken, laat je kinderen los in de speeltuin of loop een prachtige wandelroute langs de meren. Handige tip: de wandelroute langs de Reintalersee is ook toegankelijk met kinderwagen of buggy. O, en als je een slaapplek zoekt: Ferienregion Alpbachtal heeft drie campings die direct aan het meer liggen – waterpret is dus altijd dichtbij!
Zin in wat meer actie als jullie het water ingaan? Het Alpbachtal heeft ook drie avontuurlijke kloven, waarbij je in de Brandenberger Ache in het wilde water kunt zwemmen, raften én tuben. Ook een aanrader: de drie ruime buitenbaden in het Alpbachtal: het Brixlegg buitenzwembad, het Münster openluchtzwembad of het Kundl buitenzwembad.

Alpbachtal Tourismus©Johannes Sautner Shootandstyle.com

Water, water, nog eens water

Poeh, eigenlijk is het vooral de vraag waar je níet kunt zwemmen in de regio Murau. Er zijn zóveel verschillende zwemlocaties in de buitenlucht, dat het nog lastig kiezen wordt. Aanrader is sowieso het Freibad Murau, een zwemlocatie van maar liefst 50.000 vierkante meter groot. Er is een meer, duikplank en glijbaan, maar je kunt ook terecht bij het restaurant, het beachvolleybalveld en een grote speelweide – je kinderen kunnen hun lol op, dus.
Waar je ook zo’n fijne combi vindt, is in het recreatiecentrum van St. Lorenzen. Naast een zwembad met pierenbad en speeltuin, is er ook een restaurantje waar jullie terecht kunnen voor de lunch – mag ook wel, want jullie maag rammelt ongetwijfeld na al dat gezwem.
Vooruit, nóg een tip om het af te leren: aan de zuidrand van Stadl an der Mur ligt een fijn recreatiepark. Dankzij de vlakke oever, het ondiepe water en het grote oppervlak heeft het zwemwater een aangename temperatuur – en het is dus ook nog eens hartstikke kindvriendelijk. Rondom het meer vind je bovendien een speeltuin, twee tennisbanen, een groot speelpark met houten toestellen, een beachvolleybalveld en een klein restaurant.
Een op en top Oostenrijks gevoel krijg je als je naar de Badesee Krakaudorf gaat, een natuurlijk meer op een hoogte van 1170 meter. Je kunt er zwemmen of pootjebaden in het ondiepe gedeelte, maar vissen, een boottocht maken en zelfs fitnessen behoren ook tot de mogelijkheden – al snappen wij het helemaal als je gewoon lekker wilt neerploffen in de fijne ligweide.

Region Murau©Tom Lamm scaled

Helemaal zen

Vergeet de sauna, in Stillebach (in het Pitztal) kun je een spa-dag houden, gewoon, middenin de natuur. Daar ligt namelijk het Kneipp-complex met hand-, voeten- en tredbad. Na de Kneipp-behandeling kun je heerlijk nagenieten en ontspannen op de grote, rustig gelegen ligweide.
Waar je je ook zéker niet gaat vervelen, is in het Pitzpark Wenns. Er is een natuurlijke zwemvijver, een kinderzwemvijver (maximaal 1,35 meter diep), een verwarmd babybad, een duiktoren, een vlot, een avonturenspeeltuin én een café met zonnig terras. Mocht het nou met bakken uit de lucht komen, dan kunnen jullie je hart gelukkig nog ophalen in de binnenspeeltuin. Van enorme springkussens en glijbanen tot aan trampolines en zelfs bowlingbanen: grote kans dat niemand óóit nog naar huis wil.

Tiefental Alm©ChrisWalch

Op grote hoogte

Zwemmen met uitzicht op de bergen, maar ook tússen de bergen. De Högsee is een gevalletje next level, want dit meer in de regio Serfaus-Fiss-Ladis ligt op meer dan 1800 meter hoogte. Je komt er via de Alpenkopfbahn (alleen zo’n gondelritje is al een feest op zich) en kunt bij aankomst praktisch in het water plonzen, bij Erlebnispark Högsee. Neem een duik vanaf de springtoren, huur een waterfiets of ga pootjebaden, want het kan allemaal. Ook fijn: de ligweide en het naastgelegen restaurant waar jullie kunnen neerploffen voor de lunch. Extra leuk voor je kinderen zijn de behendigheidsspelletjes en labyrinten. Je enige probleem is waarschijnlijk dat ze hier na een dag niet meer weg willen, maar hey: da’s dan vooral een luxeprobleem, toch?

Tretboot fahren im Hoegsee in Serfaus-Fiss-Ladis Marketing GmbH©Andreas Kirschner

Niets meer aan doen

In de regio Wildschonau weten ze wel waar je moet zijn voor een goeie zwempartij, namelijk in het Freischwimmbad Wildschönau. Nou, alleen van de foto’s krijg je al zin om je zwemkleding aan te doen. Er zijn drie zwembaden (waarvan één voor kleine kinderen en een groot zwembad met glijbaan en megakrokodil om op te klimmen), een ligweide en een speeltuin waar je van alles kunt doen: klimmen op de toren, balanceren op de wiebelbrug en springen op de trampoline. En dat allemaal in het weelderige groen, in de frisse berglucht.

Wildschoenau©Tourismus

Dagje zwemmen? Dít neem je sowieso mee

  • Zonnebrand (smeren, smeren, smeren, zeker nu je wat hoger in de bergen zit!)
  • Handdoeken
  • Zwemkleding en eventueel UV-pakjes
  • Petjes en zonnebrillen
  • Water om te drinken
  • Zwemspul! Denk aan een opblaasband, een luchtbedje of een ander, geestig opblaasbeest (hallo roze flamingo)
  • Waterschoentjes
  • Boek of tijdschrift (oké, ijdele hoop, maar je weet nooit of er ineens een moment voor jezelf komt, toch?)

Nog meer pareltjes in Oostenrijk ontdekken – van skigebied tot aan activiteiten voor daredevils? Op déze pagina lees je alles over onontdekt Oostenrijk!