Opletten geblazen: mogelijk verstikkingsgevaar bij papieren rietjes

21.04.2022 15:35
duurzame rietjes

Je herkent het vast wel: doe je wat langer over je drankje, wordt je rietje helemaal slap. Papieren rietjes zijn dan wel veel duurzamer, maar er kleven ook risico’s aan. Bij lang sabbelen kunnen delen van de rietjes losweken en papierpropjes in de keel belanden. Daarvoor waarschuwt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) nu. 

Eind februari riep de NVWA mensen op om problemen met papieren rietjes bij hen te melden. Daar kwamen meer dan 1300 reacties op binnen. Ruim 400 meldingen gingen over mogelijk over het losweken van het papier. In bijna alle gevallen werd er langzaam gedronken. Vooral voor kinderen en mensen met een beperking lopen hierbij mogelijk risico op verstikking. Het advies voor ouders en verzorgers is dan ook om in de buurt te blijven wanneer kinderen of mensen met een beperking door een papieren rietje drinken.

Geen noodsituaties

In de meeste gevallen die gemeld werden kon een papieren propje gemakkelijk uitgehoest worden. Er zijn bij de NVWA geen daadwerkelijke verstikkingen of andere noodsituaties gemeld. De NVWA gaat met producenten van papieren rietjes in gesprek om de kwaliteit van rietjes te verbeteren.

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief