Je herkent het vast wel: doe je wat langer over je drankje, wordt je rietje helemaal slap. Papieren rietjes zijn dan wel veel duurzamer, maar er kleven ook risico’s aan. Bij lang sabbelen kunnen delen van de rietjes losweken en papierpropjes in de keel belanden. Daarvoor waarschuwt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) nu.
Lees verder onder de advertentie
Eind februari riep de NVWA mensen op om problemen met papieren rietjes bij hen te melden. Daar kwamen meer dan 1300 reacties op binnen. Ruim 400 meldingen gingen over mogelijk over het losweken van het papier. In bijna alle gevallen werd er langzaam gedronken. Vooral voor kinderen en mensen met een beperking lopen hierbij mogelijk risico op verstikking. Het advies voor ouders en verzorgers is dan ook om in de buurt te blijven wanneer kinderen of mensen met een beperking door een papieren rietje drinken.
Lees verder onder de advertentie
Geen noodsituaties
In de meeste gevallen die gemeld werden kon een papieren propje gemakkelijk uitgehoest worden. Er zijn bij de NVWA geen daadwerkelijke verstikkingen of andere noodsituaties gemeld. De NVWA gaat met producenten van papieren rietjes in gesprek om de kwaliteit van rietjes te verbeteren.
Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief
Iedere zwangere vrouw droomt van haar perfecte babyshower: een feest vol liefde, verrassingen en alle aandacht voor haar en de baby. Maar wat als je die bijzondere dag ineens moet delen?
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Nog één mep en ik vertrek, dacht Yvonne (39) steeds. Toen vier jaar later – vele klappen en vernederingen verder – haar man Ivar ook een tik gaf aan dochter Milou (nu 5), had ze eindelijk de moed hem te verlaten.