Martine: ‘Als die kids bij het Jeugdjournaal al niet meer veilig zijn, waar dan wel?’

01.06.2024 06:00

Marjolein en Martine wonen meer dan 10.000km van elkaar en hebben samen een bedrijf. Marjolein woont in Rotterdam met haar man en twee dochters (12 en 10 jaar), Martine woont in Kuala Lumpur met man en zoon (9) en dochter (6).   

Deze keer appen Martine en Marjolein over tv kijken.

12.15 Kijken jouw kids eigenlijk nog wel eens gewoon tv?

12.16 Hier is het Jeugdjournaal echt een hit, maar verder willen ze toch echt zelf bepalen wat ze kijken en wanneer ze weer door swipen. 

12.35 Klokhuis en Jeugdjournaal zijn vooral voor mijzelf de voornaamste nieuwsbronnen 😇😂 Onze iPad is stuk. Kids lezen zodoende in feite uitsluitend NRC en Volkskrant. 

12:36 Dus…

12:37 Was het maar zo’n feest. Al doen ze soms wel de Sudoku uit de krant! 🗞️ Jeugdjournaal it is, nog helemaal prima, en het Sinterklaasjournaal blijft ook favoriet. Verder Wie is de Mol, in de winter. 

12.39 Ze kijken hier ook via de TV naar YouTubers, Stuk TV en Jachtseizoen vinden ze cool. 

12.41 Ik kijk met T weleens met een schuin oog mee, alleen maar alles over voetbal en alle transfers en wedstrijden over de hele wereld op YouTube. Om vervolgens bij V zo’n heerlijk algoritme aan te treffen van Talent shows en optredens.

12.44 Ja het algoritme van mijn dochters zat een tijdlang op ‘slijm’ en zit nu vooral in de skin care, super relevant voor een 12-jarige 🙄. Las btw ergens dat NL kids gemiddeld 45 minuten per dag naar YouTube kijken, alleen weet niemand naar wat dan precies, ofzo. 

12.45 Nope, de adverteerders weten meer van mijn kind dan ik ben ik bang.. 😮

12.47 Heb jij YouTube kids ingesteld voor die kleintjes? Hebben ze een eigen iPad? Wij hebben dat nooit echt gedaan, we hadden alleen een gezins-iPad. En zes jaar geleden hadden de mensen nog DVD’s 📀👵🏻 Hele mappen vol met alle denkbare Disney, Dora, Casper&Emma varianten hadden wij.

12.51 Ik vind het serieus een pittige wedstrijd die kinderinstellingen… Maar ondertussen is YouTube echt een social app met een algoritme waar je u tegen zegt.

12.52 V had toen ze kleiner was op YT kids ook alleen maar Franse en Russische dansjes als suggestie. Ze begreep er niets van, maar het was vrolijk. Moet je echt moeite voor doen om dat weer een beetje leuk te krijgen hoor 👀👀

12.54 Het zou wel geruststellend zijn als je wat meer weet over wat ze te zien krijgen. Dat is wel chill aan TV, dan weet je: geen doden gewonden en porno in elk geval.

12.55 Haha dat wij nu de TV onschuldig vinden, had je onze ouders vroeger eens moeten horen 🤪

12.56 Toch een ‘maar’, want dat leuke educatieve Jeugdjournaal, gemaakt voor kinderen tot 13 jaar, heeft wel altijd totaal prominent alle social media logo’s in beeld om de kids te laten weten dat het daar gebeurt. Vind jij dat nou handig? Ze willen graag cool zijn snap ik wel, maar een “leuk SnapChat of TikTok-filmpje” aan het einde van het journaal als luchtig itempje normaliseert volledig dat een 9-jarige op dat soort apps zit. 

12.58 Nu je het zegt. Maar als die kids bij het Jeugdjournaal al niet meer veilig zijn, waar dan wel??? 🤔😱🫣

Lees meer van Marjolein en Martine:
Marjolein: ‘Als wij al zwichten, moet je nagaan hoe dat is voor die kids’
Martine: ‘Ik weet dat we in de swipe generatie zitten, maar dit is echt next level’
Marjolein: ‘Ziek hè, dan kijk je niet naar je kind, maar naar het scherm’

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.