Dilemma: ‘Mijn schoonmoeder veegt de billen van onze dochter niet goed schoon’
Dat het ouderschap uitdagend is hoeven we je niet te vertellen. Er is geen handboek en er is geen one size fits all. Logisch dus dat je soms met vragen en dilemma’s zit. Iedere week delen we op Kek Mama een dilemma van onze lezers. Deze week: Debbie (31) vraagt zich af hoe ze om moet gaan met de luierproblemen van haar dochter.
Debbie: “Ik ben dankbaar voor de hulp van mijn ouders en schoonouders. Het is geweldig dat onze kleine Sana (1,5 jaar) twee dagen naar de opvang gaat, één dag bij mijn ouders is, en één dag bij mijn schoonouders kan zijn. Ze wordt met liefde verzorgd, en onze opvoedingswensen worden altijd gerespecteerd. Ik haal haar altijd op, netjes, verzorgd en met een gevuld maagje.
Maar er is één ding dat steeds weer irritaties oproept, letterlijk en figuurlijk. Als ik Sana’s luier verschoon na een dag bij mijn schoonouders, ontdek ik regelmatig poeprestjes op haar huid. En dat zijn geen kleine restjes die je gemakkelijk kunt negeren. Nee, dit zijn hardnekkige vlekken die moeilijk weg te krijgen zijn. De enige oplossing is om haar in bad te doen en voorzichtig te poetsen met een washandje, maar dat is vaak te laat. Als gevolg heeft ze nu al voor de vierde keer een uitslag op en rondom haar billen. Doktersdiagnose? Een schimmelinfectie.
Het ligt niet aan mij
Natuurlijk heb ik mijn schoonmoeder aangesproken. Ik vroeg haar om extra aandacht te besteden aan het verschonen van Sana. “Zou je er alsjeblieft op willen letten dat ze goed wordt verschoond? Ik merk dat het niet altijd goed gaat,” zei ik, hopend dat ze mijn bezorgdheid zou begrijpen. Maar haar reactie was teleurstellend. “Ik ben altijd zorgvuldig, misschien heeft ze nog een restje gepoept,” antwoordde ze, met die typische blik van “Het ligt niet aan mij.”
Ook mijn man heeft het onderwerp aangesneden met zijn moeder. Hij heeft zelfs een demonstratie gegeven van hoe wij Sana verschonen. We geven altijd extra luiers en doekjes mee, als een subtiele hint dat we het belangrijk vinden. Als Sana weer uitslag heeft, is zij de eerste die het hoort. We hebben zelfs een artikel gestuurd over schimmelinfecties en hoe deze ontstaan. Toch blijft ze ontkennen dat het aan haar ligt, en we willen het onderwerp ook niet te veel pushen. Ik wil niet ondankbaar overkomen, dus heb ik het voor nu maar even gelaten. Frustrerend blijft het wel.
De schaamte!
En die frustratie groeit, vooral omdat wij sinds de eerste schimmelinfectie extra op haar luier letten. We hebben al verschillende soorten luiers en doekjes uitgeprobeerd, maar er lijkt niets te helpen – we zitten inmiddels op infectie numero 4.
Yup, gisteren kreeg ik wéér een bericht van de opvang dat Sana luieruitslag heeft, nu zelfs op haar buik. Ik voelde me zo machteloos. Het is hartverscheurend om te zien dat ze begint te huilen als ik zeg: “Mama moet even je luier verschonen.” Ik kan het me voorstellen; het prikt en dat zalfje tegen die infectie is ook niet bepaald fijn voor een zacht huidje. En dan de schaamte! Wat moeten de dokter en de opvang wel niet denken? Dat we Sana urenlang met een volle luier laten rondlopen en haar nooit wassen? Dat is het laatste dat ik wil.
Dus wat nu?
Moet ik opnieuw het gesprek aangaan met mijn schoonmoeder? Haar laten zien hoe ík Sana verschoon? Moet ik haar misschien een keer meenemen naar de dokter? Wat adviseren jullie?”
Meepraten? Dat kan via onze Facebookpagina!
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.