In samenwerking met Kek Mama

Alleen op vakantie met de kinderen: regel het dan goed

22.07.2019 13:53

Als je alleen op vakantie gaat met je kinderen, moet je meer dingen regelen dan alleen de reis, de accommodatie en het aantal bikini’s en opblaaseenhoorns. Lees hier wat je moet doen. 

 

Als gescheiden moeder heb je genoeg aan je hoofd als je op vakantie gaat met je kroost. De reis organiseren, locatie bepalen, inpakken en wegwezen. Maar zorg dat je, voor je alleen vertrekt met de (minderjarige) kinderen, toestemming hebt van de andere ouder met gezag. Doe je dat niet, dan kan dat worden aangemerkt als onttrekking aan het ouderlijk gezag en internationale kinderontvoering, om maar in officiële termen te spreken. De Koninklijke Marechaussee let bij grenscontrole extra goed op minderjarige kinderen die met één ouder of zonder ouders reizen. Tijdens de vakantieperiode letten zij hier zelfs extra goed op.

 

Toestemmingsformulier

Die toestemming regel je door dit formulier te downloaden, in te vullen en te ondertekenen samen met de andere ouder die gezag heeft. Heb je meerdere kinderen? Vul dan voor ieder kind een apart formulier in. Het formulier is niet verplicht, maar zorgt er wel voor dat je reis soepeler verloopt. 

 

Overige situaties 

Dit geldt overigens niet alleen voor gescheiden ouders, maar ook voor ouders die geen ouderlijk gezag hebben en wel met een kind op reis willen. En ook als een kind niet met een van de ouders op vakantie gaat, maar bijvoorbeeld met een opa en oma, een vriendje of een tante. Ook dan is het verstandig het formulier gezamenlijk in te vullen en te ondertekenen. 

Kijk voor je vertrek op Nederlandwereldwijd.nl en download de Reisapp van Buitenlandse Zaken.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >