Sophie: ‘We sparen maandelijks 300 euro voor onze dochter’

27.03.2024 19:05

Welkom bij Budget Babbels, waar moeders wekelijks hun (huishoud)boekje open doen over hun inkomsten, uitgaven en money tips. Deze keer Sophie, moeder van Isa (3).

Wie: Sophie (35)
Baan: Freelance PR Consultant
Inkomsten: +/- 3500 euro per maand

Vintage vondsten

“Ik mag écht niet klagen, zowel mijn partner als ik verdien voldoende. We vinden het alleen niet nodig om in een megavilla te wonen, een dikke auto te rijden of in peperdure kleding te lopen. We zijn ook milieubewust, dus kopen we het liefst alles tweedehands. Rommelmarkten en kringloopwinkels? Yes please. Hier scoor ik unieke vondsten voor ons interieur, terwijl ik mijn portemonnee én het milieu een plezier doe.

Verder bof ik echt met mijn zus, die drie kids heeft. Van een babykamer, tot kleertjes en soms zelfs luiers die over zijn. Ik mag alles kosteloos van haar overnemen (tuurlijk neem ik haar wel eens mee uit eten of pas ik een avond op) en dat scheelt natuurlijk een hoop. Sowieso is het een fijne gedachte dat alleen mijn nichtjes en neefje de babyspullen hebben gebruikt.

Lees ook – Stylish én sustainable: 5x tweedehands kinderkleding in Rotterdam

Verre vakanties

Waar we wel geld aan uitgeven? Vakanties. Het liefst zo ver en zo lang mogelijk. Oké, vliegen is niet heel groen, maar we compenseren met al die tweedehands schatten en het feit dat we één elektrische auto hebben. Onze laatste reis? Drie weken Mexico! We trokken door Yucatan, van Cancun naar Valladolid, Merida, Bacalar, Tulum en Playa del Carmen. Het was heerlijk, en dat vond Isa ook!

We besparen natuurlijk veel geld, omdat we nu nog niet gebonden zitten aan de schoolvakanties. Volgend jaar gaat onze kleine meid naar de basisschool, dus zullen we creatief moeten zijn met zoeken en boeken. Dat is een zorg voor later: volgende maand vliegen we naar Costa Rica.

Lees ook – Angela en haar gezin reizen in een camper: ‘Je kind de wereld laten zien is het mooiste wat er is’

Voor later

Hoewel onze dochter nog jong is, sparen we maandelijks voor haar toekomst. Mijn vriend en ik zetten allebei 150 euro op haar spaarrekening. Dit geld is bedoeld voor haar studie, rijbewijs en uitzet voor wanneer ze op zichzelf gaat wonen. Het lijkt misschien ver weg, maar het opbouwen van deze financiële basis geeft ons gemoedsrust voor de toekomst.

Lees ook – Dit moet je per dag sparen voor een ton op de 18e verjaardag van je kind

Als het gaat om het aanleren van financiële verantwoordelijkheid aan Isa, hanteer ik het motto van mijn vader: ‘Wat je niet hebt, kun je niet uitgeven.’ Op zesjarige leeftijd zullen we haar zakgeld geven, wat de perfecte gelegenheid zal zijn om de waarde van geld en het belang van sparen te leren. Die reisjes komen natuurlijk niet uit de lucht vallen.”

Meedoen aan deze rubriek? Stuur een mail naar: redactie@kekmama.nl.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.