Hoeveel kost kraamzorg in 2024?

15.05.2024 09:40
spaargeld Beeld: Getty Images

Als je bevallen bent, heb je recht op kraamzorg. Herstellen van een bevalling en zorgen voor een kersverse baby: dat is allemaal nogal wat, dus die helpende hand is hartstikke fijn. Maar hoe zit het met de kosten hiervan?

Waar en hoeveel?

In de meeste gevallen heb je tijdens je zwangerschap een intakegesprek met iemand van de organisatie. Daarin bespreek je hoeveel uren kraamzorg je graag wil krijgen. Wees gerust: dit kan na de bevalling gewijzigd worden, bijvoorbeeld als blijkt dat je meer zorg nodig hebt. Ook kan na de bevalling blijken dat je de kraamzorg deels of helemaal niet thuis krijgt, maar in het ziekenhuis of kraamcentrum.

Basispakket

Kraamzorg wordt vanuit het basispakket van de zorgverzekering vergoed. Eigen risico is hierbij niet van toepassing. Het gaat om een vergoeding voor minimaal 24 uur en maximaal 80 uur kraamzorg. Sinds 2024 is er een verandering doorgevoerd. Een fijne verandering welteverstaan. In geval van een medische noodzaak kan de periode waarin de kraamhulp mag komen, worden verlengd tot 6 weken na de bevalling. Het protocol gaat uit van 10 dagen zorg. Lees er hier meer over.

Eigen bijdrage

Terug naar de kosten: bij kraamzorg is er sprake van een eigen bijdrage. Bij sommige verzekeraars kun je je aanvullend verzekeren waardoor je deze kosten niet zelf betaalt. Voor kraamzorg thuis geldt een wettelijke eigen bijdrage van 5,10 euro per uur en voor kraamzorg in het ziekenhuis (zonder medische noodzaak) geldt een eigen bijdrage van 20 euro per dag (voor het kind) en 20 euro per dag (voor de moeder). De organisatie waar je kraamzorg van krijgt, mag maximaal 286 euro per dag declareren bij de zorgverzekeraar, 143 euro voor de moeder en 143 euro voor het kind. Als het tarief hoger is, betaal je dat zelf.

Medische noodzaak

Is er wel sprake van medische noodzaak? Zijn er bijvoorbeeld complicaties opgetreden tijdens de bevalling? Of ben je ingeleid? Dan geldt er geen eigen bijdrage voor kraamzorg in het ziekenhuis en worden de kosten in zijn geheel vergoed. Mag je na een aantal dagen naar huis en ontvang je daar kraamzorg? Dan betaal je wel de eigen bijdrage voor die dagen.

Wist je dat je een boete kunt krijgen als je de kraamzorg annuleert? Lees er hier meer over.

Bronnen: Zorgwijzer, Zorginstituut Nederland

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.