Als je bevallen bent, heb je recht op kraamzorg. Herstellen van een bevalling en zorgen voor een kersverse baby: dat is allemaal nogal wat, dus die helpende hand is hartstikke fijn. Maar hoe zit het met de kosten hiervan?
Lees verder onder de advertentie
Waar en hoeveel?
In de meeste gevallen heb je tijdens je zwangerschap een intakegesprek met iemand van de organisatie. Daarin bespreek je hoeveel uren kraamzorg je graag wil krijgen. Wees gerust: dit kan na de bevalling gewijzigd worden, bijvoorbeeld als blijkt dat je meer zorg nodig hebt. Ook kan na de bevalling blijken dat je de kraamzorg deels of helemaal niet thuis krijgt, maar in het ziekenhuis of kraamcentrum.
Lees verder onder de advertentie
Basispakket
Kraamzorg wordt vanuit het basispakket van de zorgverzekering vergoed. Eigen risico is hierbij niet van toepassing. Het gaat om een vergoeding voor minimaal 24 uur en maximaal 80 uur kraamzorg. Sinds 2024 is er een verandering doorgevoerd. Een fijne verandering welteverstaan. In geval van een medische noodzaak kan de periode waarin de kraamhulp mag komen, worden verlengd tot 6 weken na de bevalling. Het protocol gaat uit van 10 dagen zorg. Lees er hier meer over.
Lees verder onder de advertentie
Eigen bijdrage
Terug naar de kosten: bij kraamzorg is er sprake van een eigen bijdrage. Bij sommige verzekeraars kun je je aanvullend verzekeren waardoor je deze kosten niet zelf betaalt. Voor kraamzorg thuis geldt een wettelijke eigen bijdrage van 5,10 euro per uur en voor kraamzorg in het ziekenhuis (zonder medische noodzaak) geldt een eigen bijdrage van 20 euro per dag (voor het kind) en 20 euro per dag (voor de moeder). De organisatie waar je kraamzorg van krijgt, mag maximaal 286 euro per dag declareren bij de zorgverzekeraar, 143 euro voor de moeder en 143 euro voor het kind. Als het tarief hoger is, betaal je dat zelf.
Lees verder onder de advertentie
Medische noodzaak
Is er wel sprake van medische noodzaak? Zijn er bijvoorbeeld complicaties opgetreden tijdens de bevalling? Of ben je ingeleid? Dan geldt ergeen eigen bijdrage voor kraamzorg in het ziekenhuis en worden de kosten in zijn geheel vergoed. Mag je na een aantal dagen naar huis en ontvang je daar kraamzorg? Dan betaal je wel de eigen bijdrage voor die dagen.
Lees verder onder de advertentie
Wist je dat je een boete kunt krijgen als je de kraamzorg annuleert? Lees er hier meer over.
Bronnen: Zorgwijzer, Zorginstituut Nederland
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Als ouder probeer je alles zo goed mogelijk te doen voor je kind. Maar wat als je goede intenties onverwacht botsten met de – soms bijzondere – schoolregels? Isa ontdekte dit op de harde manier toen een onschuldige waterfles voor drama zorgde.
Jij hebt geen reden nodig om je kind te verwennen met het nieuwste van het nieuwste. Herkenbaar? Moeders met deze sterrenbeelden shoppen wel heel veel voor hun kinderen.
Iedere week delen we op Kek Mama een dilemma van onze lezers. Deze week vraagt Sophia (30) zich af: hoe maak ik mijn schoonmoeder bewust dat mijn dochters twee verschillende kinderen zijn en niet van dezelfde cadeautjes houden?
Bizarre, hormonale of gewoonweg crazy aankopen. We doen ze allemaal weleens. Wekelijks vertelt een moeder aan Kek Mama over haar grootste, duurste of vreemdste miskoop. Deze keer Chantal (35) die een dure winterjas kocht voor haar dochter.
Lisa van den Akker (34) is moeder van vier kinderen én hoofdredacteur van Kek Mama. Regelmatig schrijft ze een column over haar avonturen en gedachtes als moeder van een gezellig, maar ook chaotisch gezin.
Anouk is trotse echtgenote van Erwin en mama van vier meiden: Aurélie (10), Emeline (8), Vieve (7) en Lilou (4). In hun levendige huishouden is het soms één en al chaos, maar liefde, gelach en spontane dansfeestjes voeren steevast de boventoon. Anouk deelt vol enthousiasme haar avonturen in het ouderschap.