Zoveel zonnebrandcrème of -spray moet je nu écht smeren

16.06.2020 01:33
zonnebrand_gebruiken

Geen zonnebrand gebruiken tijdens het bakken vergroot de kans op huidkanker – daar zijn de meeste mensen wel van op de hoogte. Maar weet je eigenlijk ook hoevéél (en hoe vaak) je moet smeren? Wij leggen het uit met een simpel trucje.

Het beste is om als volwassene 30 ml per lichaam per twee uren aan te houden. Om je een idee te geven:

  • Gezicht en decolleté: 0,5 theelepel (2 ml)
  • Bovenste gedeelte van de rug: 1,5 theelepel (6 ml)
  • Elke zijde van de rug: 0,5 theelepel (2 ml)
  • Middelste gedeelte van de rug: 0,5 theelepel (2 ml)
  • Buik en onderrug: 1,5 theelepel (6 ml)
  • Armen: 0,5 theelepel (2 ml) per arm
  • Benen: 1 theelepel (4 ml) per been

 

Neem ruim

Voor kinderen geldt: neem ruim. Beter te veel zonnebrand dan te weinig. Als leidraad kun je nemen: 0,5 theelepel voor het gezicht en borst, 1 theelepel per arm, 1,5 theelepel voor buik en onderrug, 1,5 theelepel voor middel en bovenrug en 1,5 theelepel per been. En vergeet ook niet de oren en de binnenkant van de knieën.

 

Meer tips

Ouders wordt geadviseerd hun kinderen in de zon altijd een petje, t-shirt en zonnebril te laten dragen. Steeds vaker is er voor kinderen zelfs uv-beschermende (zwem)kleding te koop. Deze houdt 97,5 procent van de uv-stralen tegen, beschermt met factor 50+, is ademend en waterproof.

Op het heetst van de dag kunnen kinderen beter helemaal uit de zon, onder een parasol, boom of gewoon binnen. (In Nederland tussen 11.00 en 15.00 uur). Hoe weet je zeker dat de stralen krachtig zijn? Bekijk je schaduw: is-ie lang, dan kan je kind zonder zorgen buitenspelen. Is-ie kort, dan kan je de zon beter even weren. Belangrijk: houd baby’s en peuters altijd uit de zon! Meer do’s en don’ts over het insmeren van kinderen vind je hier.

 

Wil je weten welke zonnebrandcrème het beste bij jou past? De zonbescherming van La Roche-Posay is verkrijgbaar in alle soorten en maten: van licht en anti-glim tot getint, geparfumeerd of juist ongeparfumeerd. Zo weet je zeker dat je altijd de juiste bescherming voor jouw huid hebt. Daarbij zijn alle producten compact én gebruiksvriendelijk. Bestellen? Dat kan hier.