Ben je van plan zwanger te worden en wil je het lot een handje helpen? Dan kan een ovulatietest je vertellen wanneer je het meest vruchtbaar bent. Hoe zo’n test werkt en wanneer je ‘m moet doen, lees je hier.
Lees verder onder de advertentie
Waarom een ovulatietest?
Wie een kinderwens heeft, zal zo vaak mogelijk onder de lakens duiken tijdens de eisprong: dat is immers de periode in je cyclus waarin je het meest vruchtbaar bent. Je eisprong vindt twee weken voorafgaand aan je menstruatie plaats.
Lees verder onder de advertentie
Ben je iedere maand rond dezelfde dag ongesteld, dan weet je dus bijna zeker op welke dag je eisprong plaatsvindt. Sommige vrouwen zeggen dit ook te kunnen voelen. Bij een onregelmatige cyclus is het lastiger, want dan weet je niet exact wanneer je ovuleert en dus de grootste kans maakt om zwanger te worden. Dan kan een ovulatietest een handig hulpmiddel zijn. Je koopt zo’n test gewoon in de winkel, bij de apotheek of online.
Wanneer doe je de test?
Je begint zeventien dagen voorafgaand aan je volgende menstruatie te testen. Doe vanaf dat moment dagelijks een test tot hij positief is, of tot je zeker weet dat je de ovulatie gemist hebt. Ook belangrijk: probeer iedere dag op hetzelfde tijdstip te testen.
Lees verder onder de advertentie
Hoe werkt een ovulatietest?
Er zijn verschillende soorten tests, maar ze meten allemaal de LH-piek in je lichaam. Dit is een hormoon dat zo’n twee dagen voorafgaand aan je eisprong meer aanwezig is.
De meeste ovulatietesten werken net als een zwangerschapstest: je plast over het staafje en na een paar minuten kun je het resultaat aflezen. Is de test positief, dan zit je dus in je vruchtbare periode. Een ovulatietest is zeer betrouwbaar: bij een positieve test kun je met 99% zekerheid zeggen dat je in je vruchtbare periode zit.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.