Carpaal Tunnelsyndroom: dit zijn de symptomen (en dit kun je eraan doen)

02.09.2019 11:48
carpaal tunnelsyndroom symptonen Beeld: Shutterstock

Als je pech hebt dan kun je tijdens je zwangerschap last krijgen van het Carpaal Tunnelsyndroom. En dat is allesbehalve prettig als je een buik vol met je meedraagt.

Wat is het Carpaal Tunnelsyndroom?

Het syndroom wordt veroorzaakt door het beknellen van zenuwen. Meestal ontstaat het vanaf de zesde maand in je zwangerschap, maar mensen kunnen het ook krijgen als ze niet zwanger zijn. De meest risicovolle leeftijd voor het Carpaal Tunnelsyndroom is tussen de veertig en zestig jaar. Het komt alleen vaker voor bij zwangere vrouwen vanwege hormonale veranderingen in het lichaam. Het is een beknelling van de middelste armzenuw (de zogenoemde nervus medianus) die ongeveer bij je pols zit. Deze zenuw loopt daar door een nauw kanaal: de carpale tunnel. Het komt meestal bij beide handen en armen tegelijk voor. Doordat er zenuwen worden bekneld doordat je in je zwangerschap bijvoorbeeld meer vocht vasthoudt, wordt de bloedvoorziening verstoord.
 

Lees ook
Dit zijn de symptomen van meningokokkenziekte >

 

Symptomen en klachten

Als je aan dit syndroom lijdt, dan voelt het alsof je spierpijn aan je handen en armen hebt. In een ernstig geval kun je vingers nog amper bewegen en je armen met moeite en pijn optillen. Zeker ’s ochtends, na het slapen, voelt alles alsof het ‘slaapt’. Als je veel werkt met je handen, bijvoorbeeld als je veel typt, dan kun je er extra last van krijgen. Zeker de kracht in je vingers verdwijnt snel.

  • Gevoelige spieren in je handen en armen
  • Je vingers verliezen hun kracht
  • Je kunt je armen nog amper optillen of iets van de grond pakken
  • Je hebt geen kracht meer in je armspieren
  • Bewegen of kracht zetten doet pijn: het voelt als een hevige spierpijn
  • Je kunt ’s nachts wakker worden van prikkelingen in de handen of arm
     

Wat helpt?

Een warm bad kan uitkomst bieden: dat verzacht de spieren. Ook paracetamol slikken helpt: maar dit wordt niet altijd in de zwangerschap aangeraden. Overleg dit dan ook altijd eerst met je huisarts. Een warmtekussen of een massage kunnen ook de pijn verminderen. Uiteindelijk kun je als je veel last hebt naar de huisarts gaan om te overleggen wat je het beste kunt doen.

Het bizarre is, als je hier last van hebt tijdens je zwangerschap: zodra je bent bevallen, zijn de klachten weg. Dan hou je niet langer vocht vast en stroom alles weer goed door. Het is misschien niet het fijnste nieuws als je pijn hebt, maar weet dat het dan vanzelf weer overgaat.

 

Meer Kek Mama? Neem nu een abonnement en profiteer van leuke aanbiedingen.